17.11.2022 | Klima, miljø og energi
Danmark får fjerde plads i klimapolitik næstefter… ingen
Top-3 i verdens mest respekterede klimapolitiske rangering forbliver endnu engang tom. Ingen lande har formået at bidrage tilstrækkeligt til en sådan placering, lyder argumentet for beslutningen. Det efterlader Danmark på en fjerde plads
Danmark er blandt verdens bedste, når det kommer til klimapolitik. Men stadig ikke gode nok til at være nummer ét. Det er ingen. Foto: Fokke Baarssen / 123RF
Selvom verdens ledere i 2015 blev enige om at sætte og følge klimamål, der vil holde temperaturstigningen i dette århundrede til 1,5 grader i forhold til det præ-industrielle niveau, har vi nu kurs mod en temperaturstigning på 2,8 grader.
Derfor står de tre øverste pladser på dette års Climate Change Performance Index (CCPI) endnu engang tomme, mens Danmark får en fjerdeplads på den respekterede rangering over landes klimamål og -indsatser.
Læs også: Mangel på grønne brændsler presser Mærsk ud i milliardinvesteringer
Det er især den danske klimalov og 2030-målsætning om 70 procents reduktion, der bringer Danmark i front. Samtidig er rosen ikke entydig, skriver Politiken:
Danmark er ganske vist fremragende til at føre international klimapolitik, men hjemme tøver landet med de nødvendige opgør med privatbilismen, landbruget og det store forbrug af biomasse – og Danmark burde kraftigt overveje at skrue op for sit klimamål, lyder det fra CCPI, som organisationerne Germanwatch, New Climate Institute og Climate Action Network udarbejder med hjælp fra 450 nationale eksperter.
Projektleder fra Germanwatch Jan Burck fremhæver, at den hidtidige danske hockeystavstaktik er et væsentligt problem, som gør at Danmark ser ud til at misse sine 2025-mål – og i sidste ende får sværere ved at nå 2030-målene.
”At Danmark ikke kan leve op til klimamålet i 2025, viser, at problemet med hockeystaven stadig er det samme,” siger han til Politiken.
Læs også: Kampen om 1,5 er i gang
”Danmark er ikke langt fra at kunne klatre op på en af de tre øverste pladser, men det bliver sværere og sværere år for år. Fordi vi har spildt så meget tid, skal reduktionerne ske i et stadig højere tempo,” påpeger Jan Burck.
CCPI-ranglisten udkommer for 18. gang. Danmark lå også i top fem år i træk fra 2012 til 2016. Derefter begyndte en rutsjetur ned ad listen under Lars Løkke Rasmussens regeringer. Den endte med en plads som nummer 42 i 2018.
Listen vurderer både landenes faktiske udslip, og hvilken politik regeringerne fører for at nedbringe det.
- KCP
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.