17.11.2022  |  Klima, miljø og energi

Danmark får fjerde plads i klimapolitik næstefter… ingen

Top-3 i verdens mest respekterede klimapolitiske rangering forbliver endnu engang tom. Ingen lande har formået at bidrage tilstrækkeligt til en sådan placering, lyder argumentet for beslutningen. Det efterlader Danmark på en fjerde plads

Selvom verdens ledere i 2015 blev enige om at sætte og følge klimamål, der vil holde temperaturstigningen i dette århundrede til 1,5 grader i forhold til det præ-industrielle niveau, har vi nu kurs mod en temperaturstigning på 2,8 grader.

Derfor står de tre øverste pladser på dette års Climate Change Performance Index (CCPI) endnu engang tomme, mens Danmark får en fjerdeplads på den respekterede rangering over landes klimamål og -indsatser.

Læs også: Mangel på grønne brændsler presser Mærsk ud i milliardinvesteringer

Det er især den danske klimalov og 2030-målsætning om 70 procents reduktion, der bringer Danmark i front. Samtidig er rosen ikke entydig, skriver Politiken:

Danmark er ganske vist fremragende til at føre international klimapolitik, men hjemme tøver landet med de nødvendige opgør med privatbilismen, landbruget og det store forbrug af biomasse – og Danmark burde kraftigt overveje at skrue op for sit klimamål, lyder det fra CCPI, som organisationerne Germanwatch, New Climate Institute og Climate Action Network udarbejder med hjælp fra 450 nationale eksperter.

Projektleder fra Germanwatch Jan Burck fremhæver, at den hidtidige danske hockeystavstaktik er et væsentligt problem, som gør at Danmark ser ud til at misse sine 2025-mål – og i sidste ende får sværere ved at nå 2030-målene.

”At Danmark ikke kan leve op til klimamålet i 2025, viser, at problemet med hockeystaven stadig er det samme,” siger han til Politiken.

Læs også: Kampen om 1,5 er i gang

”Danmark er ikke langt fra at kunne klatre op på en af de tre øverste pladser, men det bliver sværere og sværere år for år. Fordi vi har spildt så meget tid, skal reduktionerne ske i et stadig højere tempo,” påpeger Jan Burck.

CCPI-ranglisten udkommer for 18. gang. Danmark lå også i top fem år i træk fra 2012 til 2016. Derefter begyndte en rutsjetur ned ad listen under Lars Løkke Rasmussens regeringer. Den endte med en plads som nummer 42 i 2018.

Listen vurderer både landenes faktiske udslip, og hvilken politik regeringerne fører for at nedbringe det.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere