Danmark får fjerde plads i klimapolitik næstefter… ingen

Top-3 i verdens mest respekterede klimapolitiske rangering forbliver endnu engang tom. Ingen lande har formået at bidrage tilstrækkeligt til en sådan placering, lyder argumentet for beslutningen. Det efterlader Danmark på en fjerde plads

Danmark er blandt verdens bedste, når det kommer til klimapolitik. Men stadig ikke gode nok til at være nummer ét. Det er ingen. Foto: Fokke Baarssen / 123RF.

17.11.2022

CSR.dk

Selvom verdens ledere i 2015 blev enige om at sætte og følge klimamål, der vil holde temperaturstigningen i dette århundrede til 1,5 grader i forhold til det præ-industrielle niveau, har vi nu kurs mod en temperaturstigning på 2,8 grader.

Derfor står de tre øverste pladser på dette års Climate Change Performance Index (CCPI) endnu engang tomme, mens Danmark får en fjerdeplads på den respekterede rangering over landes klimamål og -indsatser.

Læs også: Mangel på grønne brændsler presser Mærsk ud i milliardinvesteringer

Det er især den danske klimalov og 2030-målsætning om 70 procents reduktion, der bringer Danmark i front. Samtidig er rosen ikke entydig, skriver Politiken:

Danmark er ganske vist fremragende til at føre international klimapolitik, men hjemme tøver landet med de nødvendige opgør med privatbilismen, landbruget og det store forbrug af biomasse – og Danmark burde kraftigt overveje at skrue op for sit klimamål, lyder det fra CCPI, som organisationerne Germanwatch, New Climate Institute og Climate Action Network udarbejder med hjælp fra 450 nationale eksperter.

Projektleder fra Germanwatch Jan Burck fremhæver, at den hidtidige danske hockeystavstaktik er et væsentligt problem, som gør at Danmark ser ud til at misse sine 2025-mål – og i sidste ende får sværere ved at nå 2030-målene.

”At Danmark ikke kan leve op til klimamålet i 2025, viser, at problemet med hockeystaven stadig er det samme,” siger han til Politiken.

Læs også: Kampen om 1,5 er i gang

”Danmark er ikke langt fra at kunne klatre op på en af de tre øverste pladser, men det bliver sværere og sværere år for år. Fordi vi har spildt så meget tid, skal reduktionerne ske i et stadig højere tempo,” påpeger Jan Burck.

CCPI-ranglisten udkommer for 18. gang. Danmark lå også i top fem år i træk fra 2012 til 2016. Derefter begyndte en rutsjetur ned ad listen under Lars Løkke Rasmussens regeringer. Den endte med en plads som nummer 42 i 2018.

Listen vurderer både landenes faktiske udslip, og hvilken politik regeringerne fører for at nedbringe det.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V