Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.

Foto: Via Ritzau

14.10.2024

CSR.dk

Biomasse fra fx træ eller halm bruges til at producere el og varme særligt til fjernvarme. Brugen af biomasse er omfattet af en række af både danske og EU-krav til bæredygtighed. Fx må skovbiomasse kun komme fra resttræ, der ikke kan sælges til byggematerialer, skov skal genskabes efter fældning og en del døde træer skal efterlades i skovbunden til biller og svampe.

En ændring af EU-direktivet skærper de europæiske bæredygtighedskrav og Danmark vil nu både implementere direktivet, fastholde nuværende danske særkrav og hertil gå et nøk længere.

”Vi stiller i forvejen høje krav til biomasse, og Danmark vil fortsat gå forrest med grøn handling, som virker. Derfor strammer vi kravene for danske energiproducenter og for importører og producenter af træbrændsler, for vi skal stræbe efter et forbrug af biomasse, som har lavest påvirkning på klima og biodiversitet”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.   

Klimaministeren er enig med aftalekredsen om, at Danmark sænker anlægsgrænsen yderligere, så flere også mindre virksomheder, der producerer varme eller importerer træbrændsler, bliver omfattet af bæredygtighedskrav. Og bæredygtighedsreguleringen forenkles, så den bliver nemmere for producenter og importører at administrere – og for myndighederne at kontrollere. 

Sikkerhed for strøm og varme

Siden 00’erne har biomasse været den primære erstatning til fossile brændsler, særligt kul, og har stor betydning for forsyningssikkerheden. Med udbygningen af energi fra sol og vind bliver det muligt at erstatte en stor del af biomassen med geotermi og varmepumper i fjernvarmen drevet på grøn el. Derfor skønnes det i forbindelse med klimafremskrivningen, at forbruget af træbiomasse halveres frem mod 2035.

”Biobrændsler er i dag garanten for, at vi kan regne med strøm i stikkontakten og varme i hjemmet. Forbruget af biomasse vil falde markant i takt med, at mere sol og vindenergi gør det muligt at erstatte biomasse med fjernvarme på grøn el. Men vi har stadig brug for biomassen i fremtiden, og derfor skal vi også sætte barren højt i vores krav til bæredygtigheden,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard 

Det meste af biomassen i det danske forbrug kommer fra træ og må kun komme fra træfældning i overensstemmelse med principper for bæredygtig skovforvaltning og hvor der fx er krav til at beskytte skovbunden og minimere skader for biodiversitet og levesteder. No go-områder, hvor biomasse ikke må komme fra, udvides til at omfatte fx gammelgroede skove og hede.  

I det hele taget skal træ først og fremmest bruges til mere værdiskabende formål end energi, og det skal virksomhederne fremover sørge for at understøtte. Derudover er der også skærpede krav til CO2-udledningen fra produktion og transport af biomasse fra landbrug.

Skærpelsen af bæredygtighedskravene omhandler bl.a.

  • Dokumentation for, at virksomhederne har et system for at anvende biomasse, som ikke giver mere værdi ved anden anvendelse
  • Flere no go-områder, fx gammelgroet skov og hede
  • Sænkelse af anlægsgrænsen samt mængdegrænsen for import – flere anlæg og virksomheder omfattes af bæredygtighedskrav
  • Forenkling af dokumentationskrav
  • Skærpet CO2-krav til høst, produktion og transport af biomasse fra landbrug
  • De skærpede bæredygtighedskrav implementeres i en bekendtgørelse, der udarbejdes af Energistyrelsen og sendes i høring inden udstedelse.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online