Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.

Foto: Via Ritzau

14.10.2024

CSR.dk

Biomasse fra fx træ eller halm bruges til at producere el og varme særligt til fjernvarme. Brugen af biomasse er omfattet af en række af både danske og EU-krav til bæredygtighed. Fx må skovbiomasse kun komme fra resttræ, der ikke kan sælges til byggematerialer, skov skal genskabes efter fældning og en del døde træer skal efterlades i skovbunden til biller og svampe.

En ændring af EU-direktivet skærper de europæiske bæredygtighedskrav og Danmark vil nu både implementere direktivet, fastholde nuværende danske særkrav og hertil gå et nøk længere.

”Vi stiller i forvejen høje krav til biomasse, og Danmark vil fortsat gå forrest med grøn handling, som virker. Derfor strammer vi kravene for danske energiproducenter og for importører og producenter af træbrændsler, for vi skal stræbe efter et forbrug af biomasse, som har lavest påvirkning på klima og biodiversitet”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.   

Klimaministeren er enig med aftalekredsen om, at Danmark sænker anlægsgrænsen yderligere, så flere også mindre virksomheder, der producerer varme eller importerer træbrændsler, bliver omfattet af bæredygtighedskrav. Og bæredygtighedsreguleringen forenkles, så den bliver nemmere for producenter og importører at administrere – og for myndighederne at kontrollere. 

Sikkerhed for strøm og varme

Siden 00’erne har biomasse været den primære erstatning til fossile brændsler, særligt kul, og har stor betydning for forsyningssikkerheden. Med udbygningen af energi fra sol og vind bliver det muligt at erstatte en stor del af biomassen med geotermi og varmepumper i fjernvarmen drevet på grøn el. Derfor skønnes det i forbindelse med klimafremskrivningen, at forbruget af træbiomasse halveres frem mod 2035.

”Biobrændsler er i dag garanten for, at vi kan regne med strøm i stikkontakten og varme i hjemmet. Forbruget af biomasse vil falde markant i takt med, at mere sol og vindenergi gør det muligt at erstatte biomasse med fjernvarme på grøn el. Men vi har stadig brug for biomassen i fremtiden, og derfor skal vi også sætte barren højt i vores krav til bæredygtigheden,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard 

Det meste af biomassen i det danske forbrug kommer fra træ og må kun komme fra træfældning i overensstemmelse med principper for bæredygtig skovforvaltning og hvor der fx er krav til at beskytte skovbunden og minimere skader for biodiversitet og levesteder. No go-områder, hvor biomasse ikke må komme fra, udvides til at omfatte fx gammelgroede skove og hede.  

I det hele taget skal træ først og fremmest bruges til mere værdiskabende formål end energi, og det skal virksomhederne fremover sørge for at understøtte. Derudover er der også skærpede krav til CO2-udledningen fra produktion og transport af biomasse fra landbrug.

Skærpelsen af bæredygtighedskravene omhandler bl.a.

  • Dokumentation for, at virksomhederne har et system for at anvende biomasse, som ikke giver mere værdi ved anden anvendelse
  • Flere no go-områder, fx gammelgroet skov og hede
  • Sænkelse af anlægsgrænsen samt mængdegrænsen for import – flere anlæg og virksomheder omfattes af bæredygtighedskrav
  • Forenkling af dokumentationskrav
  • Skærpet CO2-krav til høst, produktion og transport af biomasse fra landbrug
  • De skærpede bæredygtighedskrav implementeres i en bekendtgørelse, der udarbejdes af Energistyrelsen og sendes i høring inden udstedelse.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

16.10.2024CSR.dk

Flere fælles frokostmåltider skal øge trivsel

16.10.2024CSR.dk

Techgiganter satser nu – også – på atomkraft

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J