Danmarks Naturfredning: Kommunerne kan gøre meget mere for at mindske mængden af affald

Der er stor forskel på, hvor meget danske kommuner arbejder på at reducere affaldsmængden, viser ny kortlægning. Men selv om de formelt set ikke er forpligtede til det, bør alle kommuner arbejde målrettet på at affaldsforebygge og fremme genbrug, lyder opfordringen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge Danmarks Naturfredning kan kommunerne gøre langt mere for at nedbringe affaldsmængden. Det skal en kortlægning hjælpe med. Foto: Niklas Adrian Vindelev.

13.06.2022

CSR.dk

I flere danske kommuner arbejdes der aktivt på at nedbringe mængden af affald - men der er stor forskel på, hvad og hvor meget de enkelte kommuner gør. Det viser en ny kortlægning, som Danmarks Naturfredningsforening, Gate 21 og Aalborg Universitet har lavet på baggrund af kommunernes egne affaldshåndteringsplaner og DK2020-klimaplaner.

Hvor nogle kommuner har iværksat flere konkrete tiltag for at mindske mængden af affald og samtidig sat sig kvantitative mål på området, er der andre kommuner, der end ikke nævner affaldsforebyggelse og genbrug i deres affalds- og DK2020-klimaplaner.

Formelt set er kommunerne ikke forpligtede til at arbejde med tiltag, der bidrager til affaldsforebyggelse - ud over at sikre områder på de kommunale genbrugspladser, hvor borgere kan aflevere genstande til direkte genbrug.

Læs også: Miljøorganisationer rydder op i verdens floder

Alligevel bør alle kommuner gøre, hvad de kan for at fremme genbrug og mindske mængden af affald, mener Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening:

”Vi er et af de allermest ressourceforbrugende lande i verden og producerer alt for meget affald. Her kan kommunerne spille en vigtig rolle, og man kan virkelig tale om et uudnyttet potentiale. For selvom der allerede er kommuner, der har taget opgaven på sig, kan vi se, at der er flere kommuner, der slet ikke - eller kun i mindre grad - arbejder med affaldsforebyggelse og genbrug. Dem skal vi have hjulpet i gang hurtigst muligt”, siger hun.

Højere op i affaldshierarkiet
Netop affaldsforebyggelse og genbrug er de to øverste niveauer i det såkaldte affaldshierarki.

Affaldshierarkiet inddeler håndteringen og behandlingen af affald i fem niveauer og rangerer dem efter, hvad der er bedst for miljøet og klimaet.

Det allerbedste er slet ikke at skabe noget affald - fx ved i højere grad at deles om tingene, så vi ikke behøver at producere så mange ting - eller sekundært, at få ting repareret, når de går i stykker, så de kan genbruges i stedet for blot at blive smidt ud.

Gennem årtier har der dog primært været fokus på, hvordan man håndterer affaldet, når først det er blevet til affald - ikke mindst genanvendelse og affaldsforbrænding, der er hhv. niveau 3 og 4 i affaldshierarkiet.

Læs også: Stor succes med reparation af plastik-kofangere i Tryg

Med kortlægningen ønsker Danmarks Naturfredningsforening, Gate 21 og Aalborg Universitet netop at inspirere og motivere kommunerne til at gøre mere for at affaldsforebygge og for at fremme omstillingen til en mere cirkulær økonomi.

Her kan kommunerne få overblik over, hvilke konkrete tiltag de andre kommuner arbejder med, og hvor der er erfaringer at trække på inden for de forskellige fokusområder og virkemidler.

Men selvom denne inspiration og vidensdeling forhåbentligt vil hjælpe nogle af kommunerne i gang, er der brug for national lovgivning på området, hvis udviklingen for alvor skal tage fart, siger Stig Hirsbak, seniorforsker ved Aalborg Universitet.

”På nationalt plan bliver der udarbejdet en samlet plan for affaldsforebyggelse og affaldshåndtering, som danner baggrund for kommunernes lokale planer. Men på kommunalt plan er man kun forpligtet til at udarbejde affaldshåndteringsplaner. Kortlægningen her kan være med til at vise, at kommunerne med fordel kan gøre en aktiv indsats for affaldsforebyggelse, og det bør lovgivningen også åbne op for. Det kræver, at man bryder med gamle dogmer om, hvad kommuner kan og ikke kan, og er åben over for nye jobskabende forretningsmodeller, hvor kommuner og lokale virksomheder spiller sammen om cirkulære løsninger”, siger han.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V