22.12.2015  |  Klima, miljø og energi

Danmarks største solcellepark lynopført

Nærmest fra den ene dag til den anden er Danmarks største solcelleanlæg med en kapacitet på lidt over 50 MW, blevet anlagt på en tidligere flyveplads i det sydlige Jylland.

For kun godt et halvt års tid siden lå Flyveplads Vandel omkring 20 km vest for Vejle nedlagt hen uden det store aktivitetsniveau. Siden da er det imidlertid gået stærkt med at omdanne den tidligere militære flyvestation til Danmarks største solcelleanlæg. Det skriver Energiwatch.

For med en kapacitet på 50,4 MW fordelt på 126 individuelle anlæg på hver 400 kW, overhaler den nye sydøstjyske installation grev Christian Lerches 40 MW-park på Lerchenborg Gods lige syd for Kalundborg; en park, der vel at mærke havde været mere end tre år undervejs, da den stod færdig tidligere i 2015.

Vandel-anlægget er blevet opført af det danske selskab European Energy, der har specialiseret sig i vedvarende energi fra sol og vind. Den oprindelige plan for området gik på at bygge 28 vindmøller på 150 meter i højden, hvilket dog blev nedstemt i det lokale byråd i Vejle. Derfor sadlede man om så sent som i august, hvor European Energy gik ind som halvpartsejer i projektet og arbejdet med solcellerne tog fart.

Hastværket i forhold til at få opført og tilsluttet anlægget til elnettet skal ifølge Energiwatch formentlig ses i lyset af, at støtten til solceller falder ved årsskiftet som en del af Energistyrelsens overgangsordning. Støttesatsen, der startede på 130 øre pr. kWh i 2013, hedder 102 øre året ud, men fra 1. januar 2016 dykker den ned til 88 øre pr. kWh for anlæg på max 400 kW, hvilket også kan forklare den tilsyneladende opdeling i 126 enkeltanlæg i stedet for ét stort.

Det nytilsluttede anlæg i Vandel er European Energys første danske solcelleinstallation, hvor selskabet derudover helt eller delvist ejer tre vindmølleparker, ligesom man har en stribe i Tyskland, to i Italien og et enkelt i Rumænien, foruden en håndfuld solcelleanlæg i Spanien og et i Syditalien.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere