10.08.2016  |  Strategi & ledelse

Danone køber sig mere økologisk

Et brand, der dufter af økologi og naturlighed er milliarder værd. Det bekræfter ny handel mellem Danone og mindre amerikansk producent.

Den franske mejerigigant Danone, verdens største producent af yoghurt, har haft den store pung frem og opkøbt den amerikanske mælkeproducent WhiteWave Foods i en handel til en værdi af omkring 12,5 mia. dollars (knap 84 mia. kr.), vurderer Finansial Times.

Læs også: Amerikanske investorer vil også have ”mere”

For Danone, der i 2014 omsatte for over 150 mia. kr på verdensplan, handler opkøbet imidlertid om meget mere end at få en større tilstedeværelse på det amerikanske marked. WhiteWave producerer nemlig økologisk komælk og organisk sojamælk og har på den baggrund et godt image, der ligger i tråd med, hvad et stigende antal forbrugere efterspørger.

Dermed bekræfter handlen en tendens, branchen allerede er bekendt med, skriver Fortune. De naturlige og økologiske mærkevarer er simpelthen blevet mainstream.

”Vi er nødt til at stoppe med at kalde den ’naturfødevareindustrien’, det er bare fødevareindustrien”, siger den tidligere Whole Foods-chef, Errol Schweizer, der i dag er rådgiver i sektoren. Han vurderer, at den nye handel vil gøre Danone til den største opkøber målt på vægt af økologisk mælk i USA.

Økobrandet er vigtigt
Og det er der muligheder i. Selvom det totale salg af mælk i USA faldt med 13 procent mellem 2010 og 2015, så steg salget af økologisk mælk med 22 procent. Her er WhiteWave-brandet Horizon, som Danone altså nu overtager, en central aktør med en markedsandel på 25 procent.

På den måde får Danone foden inden for på både økomarkedet, såvel som markedet for plantebaserede alternativer til de konventionelle mejeriprodukter. Begge markeder er i vækst, ifølge Danone selv med hhv. 8 og 11 procent, hvilket i høj grad skyldes, at det er produkter, forbrugerne opfatter som både sundere og mere miljøvenlige end de traditionelle.

Det marked og det image har Danone nu købt sig ind på, men netop den strategi kan give bagslag, vurderer CEO George Siemon fra producenten Organic Valley, der er USA's næststørste brand på økomælk og største leverandør til Danones Stonyfield-yoghurt. Organic Valley producerer til gengæld mælk under Stonyfield-mærket og den slags kan give ’komplikationer’, som Siemon formulerer det over for Fortune.

Læs også: Fremskridt for bæredygtigheden hos Unilever

Virksomheder som WhiteWave er nemlig blevet populære på at udgøre en modpol til Big Food og det billede kan nemt krakelere, når den ’lille’, naturlige producent bliver opkøbt af netop storaktøren. Men Danone har måske formlen på plads. Da man tilbage i 2001 opkøbte Stonyfield, den første af den type økoopkøb, man altså fortsætter med nu, var kilden til handlens succes nemlig i høj grad, at Danone lod Stonyfield passe sig selv, påpeger Siemon.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere