Dansk arkitektfirma vil genanvende forladte huse til nybyggeri

I Danmark står op mod 60.000 huse tomme som konsekvens af affolkningen af landets yderområder. Nu har et dansk arkitektfirma imidlertid fundet en unik løsning på problemet - materialer fra de tomme huse skal genanvendes til nye boliger.

Det kan være en dyr fornøjelse at fjerne gamle, tomme bygninger. Derfor har et dansk arkitektfirma nu taget initiativ til at genanvende gamle huse til nye. Arkivfoto..

29.08.2017

CSR.dk

Rundt om i Danmark står op mod 60.000 tomme huse som konsekvens af affolkningen i Danmarks yderområder. De udgør både en stor gene for de lokale og en stor udgift for staten, når de skal rives ned.

Nu har Lendager Group, i samarbejde med Arkitektgruppen og NREP, dog fundet en unik løsning på problemet. Når de tomme huse rives ned, vil de nemlig genanvende materialerne til at opføre nye boliger i Ørestaden i København, skriver Berlingske.dk.

Her skal der bygges en række bæredygtige rækkehuse og byhuse under navnene ’Ressourcerækkerne’ og ’Upcycle Studios’ ud af de upcyclede materialer.

Læs også: Kan man bygge smukke huse af affald?

Udleder 70 procent mindre CO2
I de nye huse skal gamle termoruder suppleres af kasserede ruder fra renovation af almene boligbyggerier og svejses sammen til moderne vinduespartier.

Derudover stammer træværket i køkkener, gulve, vægge og facader fra de materialer, Dinesen Gulve kasserer som affald til forbrænding.

Ifølge arkitektfirmaets egne udregninger udleder de 70 procent mindre CO2 ved at genanvende og upcycle eksisterende materialer frem for at bruge nye.

Tomme huse er en uudnyttet ressource
Ifølge Anders Lendager, arkitekt og direktør i Lendager Group, repræsenterer de op mod 60.000 forladte huse i Danmark en uudnyttet ressource:

”Vi kan jo se, at vi snart begynder at mangle utroligt mange typer materialer, fordi vi simpelthen bruger dem op. Hvis man ser de huse og mindre byer, der er blevet forladte, som urbane miner, altså steder hvor man kan høste materialerne, så er der et kæmpe potentiale”, siger han til Berlingske.dk.

Læs også: UNDP: Bæredygtighed er et konkurrenceparameter

Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at fjerne gamle, tomme bygninger. Ifølge Kora koster det i gennemsnit 135.000 kroner pr. hus – og skal staten blive fri for alle landets nedrivningsparate huse, vil det koste et sted imellem 1,5 og tre milliarder kroner.

Derfor bliver initiativet om genanvendelse budt hjerteligt velkommen af Bjarne Nielsen (V), der er borgmester i Langeland Kommune, hvor hvert fjerde hus står tomt:

”Det ville da være fint, hvis man kunne få gavn af dem i andre dele af landet. Vi får dem bare fjernet, og så er det op til de håndværkere, der får opgaven, at finde ud af, hvordan de vil fjerne dem”, siger han til Berlingske.dk.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle