22.12.2016 | Samfund
Danske virksomheder bruger mindre palmeolie
Siden 2010 er det danske forbrug af palmeolie faldet med 11 procent - og det er ganske problematisk, lyder det fra flere fronter.
Brugen af palmeolie herhjemme er faldet markant, fastslår en ny rapport. Hos Dansk Industri opfordrer man kraftigt til, at virksomheder bruger RSPO-certificeret palmeolie.
Forbruget af palmeolie i Danmark er langt lavere nu, end det var for blot fem år siden. Det danske forbrug er samlet faldet med 11 procent siden 2010, mens forbruget af palmeolie i fødevarer er faldet med 31 procent, skriver Dansk Industri (DI) på sin hjemmeside.
Tallene kommer fra en ny rapport om palmeolie, som er udarbejdet af DI Fødevarer for ”Erhvervsinitiativ for bæredygtig palmeolie”.
”Faldet skyldes formentlig, at virksomhederne udfaser palmeolie og erstatter det med alternativer, fordi de er nervøse for at bruge olien”, forklarer branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer om baggrunden for de faldende tal.
RSPO-certificeret palmeolie
Produktionen af konventionel palmeolie er forbundet med en række problemer såsom fældning af regnskov, tab af biodiversitet og udledning af forurenet spildevand. Derfor anbefaler en taskforce bestående af Fødevareministeriet, WWF Verdensnaturfonden, DI Fødevarer, NaturErhvervstyrelsen og fødevarevirksomhederne Nestlé og Palsgaard, at man bruger RSPO-certificeret palmeolie.
Læs også: Amnesty: Palmeolieplantager bryder menneskerettighederne
”RSPO stiller krav om, at produktionen af palmeolie foregår på en måde, der er bæredygtig både socialt og miljømæssigt. Palmeolie er livsgrundlaget for rigtig mange mennesker, og det er det den olie, der er mest effektiv at producere. Udbyttet pr. hektar er mange gange større end andre planteolier”, forklarer Leif Nielsen.
Visse virksomheder oplever dog udfordringer med at få olien produceret på en socialt ansvarlig måde, hvorfor nogle skærer ned på eller helt dropper forbruget af palmeolien.
”Det, synes vi, er en ærgerlig udvikling. Der er bestemt behov for at forbedre måderne, palmeolien bliver produceret på. Men boykot af palmeolie er ikke den rigtige vej at gå. I stedet skal RSPO-certificeringen styrkes, så det bliver mere attraktivt at producere palmeolie med større hensyn til naturen og de mennesker, der er ansat i industrien”, siger Leif Nielsen videre.
Læs også: Unilever annullerer palmeolie-kontrakter
Også fra WWF lyder det, at RSPO-certificeret palmeolie er et bedre alternativ end andre typer olie. WWF opfordrer til, at forbrugerne stiller krav om certificeret palmeolie i de produkter, de køber.
Palmeolie og palmekerneolie udgør 32 procent af den globale planteolieproduktion. 18 procent af den samlede palmeolieproduktion er RSPO-certificeret.
- KLZ
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

DSV mangler klimaløsninger
Transportbranchen er en af de mest forurenrende brancher på globalt plan, og DSV er blandt de større virksomheder, der endnu ikke har præsteret på konkrete klimaambitioner. Ifølge bæredygtighedschef mangler der grønne løsninger i sektoren.
Klima, miljø og energi

Trods vækst tager erhvervsgiganter vigtige skridt i klimakampen
Selv om flere af Danmarks store virksomheder viser store omsætningstal har de også formået at reducere CO2-udledningen de seneste to år. Det viser en kortlægning af Finans. Flere aktører er dog skeptiske overfor virksomhedernes samlede klimaindsats.
Klima, miljø og energi

Nyt SKI-mærkat skal gøre de grønne valgmuligheder synlige
Det er nu blevet lettere at finde og vælge flere grønne produkter på SKI’s fællesoffentlige indkøbsaftale ’50.20 Forbrugsartikler’, på grund af et nyt sorteringsfilter, som viser grønne alternativer til engangsservice, madfilm, poser og sække. På sigt skal det rulles ud på flere produktområder og SKI-aftaler.
Strategi & ledelse

Singapore og Rotterdam vil etablere grøn shippingkorridor
De to havne Maritime and Port Authority of Singapore og Port of Rotterdam går sammen om at skabe en korridor, der både skal være effektiv og klimavenlig.
Medarbejder

Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
En ny undersøgelse viser, at danskerne er begyndt at stille skarpt på særligt arbejdsforhold i takeaway-branchen.
Strategi & ledelse

Topchef: Grøn omstilling i luftfarten kræver investeringer og beslutninger
Fokus på den grønne omstilling i luftfarten er accelereret inden for de seneste år, men aktiviteten stiger, og derfor skal der ekstra fart på de politiske beslutninger, mener topchef hos Billund Lufthavn.