22.12.2016 | Samfund
Danske virksomheder bruger mindre palmeolie
Siden 2010 er det danske forbrug af palmeolie faldet med 11 procent - og det er ganske problematisk, lyder det fra flere fronter.
Brugen af palmeolie herhjemme er faldet markant, fastslår en ny rapport. Hos Dansk Industri opfordrer man kraftigt til, at virksomheder bruger RSPO-certificeret palmeolie.
Forbruget af palmeolie i Danmark er langt lavere nu, end det var for blot fem år siden. Det danske forbrug er samlet faldet med 11 procent siden 2010, mens forbruget af palmeolie i fødevarer er faldet med 31 procent, skriver Dansk Industri (DI) på sin hjemmeside.
Tallene kommer fra en ny rapport om palmeolie, som er udarbejdet af DI Fødevarer for ”Erhvervsinitiativ for bæredygtig palmeolie”.
”Faldet skyldes formentlig, at virksomhederne udfaser palmeolie og erstatter det med alternativer, fordi de er nervøse for at bruge olien”, forklarer branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer om baggrunden for de faldende tal.
RSPO-certificeret palmeolie
Produktionen af konventionel palmeolie er forbundet med en række problemer såsom fældning af regnskov, tab af biodiversitet og udledning af forurenet spildevand. Derfor anbefaler en taskforce bestående af Fødevareministeriet, WWF Verdensnaturfonden, DI Fødevarer, NaturErhvervstyrelsen og fødevarevirksomhederne Nestlé og Palsgaard, at man bruger RSPO-certificeret palmeolie.
Læs også: Amnesty: Palmeolieplantager bryder menneskerettighederne
”RSPO stiller krav om, at produktionen af palmeolie foregår på en måde, der er bæredygtig både socialt og miljømæssigt. Palmeolie er livsgrundlaget for rigtig mange mennesker, og det er det den olie, der er mest effektiv at producere. Udbyttet pr. hektar er mange gange større end andre planteolier”, forklarer Leif Nielsen.
Visse virksomheder oplever dog udfordringer med at få olien produceret på en socialt ansvarlig måde, hvorfor nogle skærer ned på eller helt dropper forbruget af palmeolien.
”Det, synes vi, er en ærgerlig udvikling. Der er bestemt behov for at forbedre måderne, palmeolien bliver produceret på. Men boykot af palmeolie er ikke den rigtige vej at gå. I stedet skal RSPO-certificeringen styrkes, så det bliver mere attraktivt at producere palmeolie med større hensyn til naturen og de mennesker, der er ansat i industrien”, siger Leif Nielsen videre.
Læs også: Unilever annullerer palmeolie-kontrakter
Også fra WWF lyder det, at RSPO-certificeret palmeolie er et bedre alternativ end andre typer olie. WWF opfordrer til, at forbrugerne stiller krav om certificeret palmeolie i de produkter, de køber.
Palmeolie og palmekerneolie udgør 32 procent af den globale planteolieproduktion. 18 procent af den samlede palmeolieproduktion er RSPO-certificeret.
- KLZ
Samfund

”Vi vinder også kommercielt ved at gå forrest”
Byggematerialeproducenten Alfix har systematiseret sit arbejde med ansvarlighed, og selvom man ifølge direktør Anders Bertelsen Toft ofte ikke er de billigste, så giver strategien mening både finansielt, værdimæssigt og menneskeligt. Og forretningen vokser.
Klima, miljø og energi

Det er svært at finde klimavenlige Valentinsblomster
Der er stor ugennemsigtighed når det gælder afskårne blomster, forbrugerne kan nemlig ikke gennemskue om blomsterne er bæredygtige eller ej. En enkelt rose fra et drivhus kan 'koste' op mod fem kilo CO2.
Klima, miljø og energi

McKinsey: Det globale energiforbrug topper i 2035
På trods af fortsat befolkningstilvækst vil verdens energiforbrug flade ud omkring 2035, forudser McKinsey. Et faldende kulforbrug vil få CO2-udledningen til at falde, men 2-gradersmålet er stadig langt væk.
Klima, miljø og energi

Chep Europe fastholder sin topplacering som socialt ansvarlig virksomhed
Chep Europe, der leverer løsninger til forsyningskæder, er blevet anerkendt af det uafhængige kreditvurderingsbureau EcoVadis for fjerde år i træk.
Klima, miljø og energi

Danfoss tager første spadestik til energieffektivt datacenter
I samarbejde med Hewlett Packard bygger Danfoss et nyt energieffektivt og klimavenligt datacenter tæt på firmaets hovedkvarter i Nordborg.
Medarbejder

'Man får kolossalt loyale medarbejdere'
Alle taler om det. Alle kan se fidusen. Der deles priser ud til store og små, som gør det godt. Der er udviklet en særlig kategori af virksomheder, defineret af netop det. Men det er ikke ligetil at få det til at lykkes.