16.06.2016 | Samfund
Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
FN's samlede indkøbsbudget er på cirka 113 milliarder danske kroner, heraf udgjorde danske virksomheders salg til FN 3,7 milliarder kroner i 2015.
33 procent. Så meget steg danske virksomheders salg til FN sidste år. Dermed udgjorde salget til børneorganisationen Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, cirka 3,7 milliarder kroner i 2015. Det oplyser Udenrigsministeriet, skriver Politiko.
Læs også: Masser af muligheder for danske virksomheder i FN’s udviklingsmål
Det øgede salg glæder udenrigsminister Kristian Jensen (V).
”Det er imponerende, at danske virksomheder klarer sig så stærkt i den internationale konkurrence om at levere varer og tjenester til FN, siger udenrigsministeren og fortsætter:
”Men det er også vigtigt, fordi danske virksomheder leverer kvalitetsprodukter inden for humanitær hjælp, sundhed og transport i verdens brændpunkter".
Danmark indtager 7. plads
Stigningen på knap én milliard kroner sidste år betyder tilmed, at Danmark rykker fra en 9.- til en 7.-plads på listen over verdens ti største FN-leverandører.
Og ministeren har to bud på, hvorfor danske virksomheder er blevet populære leverandører i FN-regi.
”Først og fremmest er danske virksomheder meget innovative til at finde løsninger, som FN har brug for i udvikling og krisesituationer. For det andet har det været en målrettet prioritet for Danmark at komme ind på markedet”, siger Kristian Jensen.
Som det ser ud nu kommer halvdelen af salget fra små og mellemstore virksomheder.
”Det er alt fra kontorartikler til fødevarer og til serviceydelser som transport og logistik, så det er meget forskellige virksomheder”, siger Kristian Jensen.
DI: Større potentiale
7. pladsen vækker glæde hos Dansk Industri (DI), men organisationen mener alligevel, at placeringen kunne blive endnu bedre:
”FN køber langt mere end telte og tæpper, og derfor er der gode markedsmuligheder for en større kreds af danske virksomheder”, siger direktør i DI Thomas Bustrup og fortsætter:
”Samtidig går en stor del af den danske eksport til FN via FN’s kontorer i København, og det er således et marked, der er geografisk let tilgængeligt for virksomhederne”.
Læs også: Miljøministeren spår dansk eksporteventyr i nye FN-mål
FN's samlede indkøbsbudget er på cirka 113 milliarder danske kroner, heraf udgjorde Danmarks salg til FN, som sagt, 3,7 milliarder kroner i 2015, mens det i 2014 lå på cirka 2,8 milliarder kroner.
-SSM
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.