Danskere er mere skeptiske overfor plantebaserede fødevarer, end man er i andre europæiske lande
Potentialet for plantebaserede fødevarer i Europa ser lovende ud, viser undersøgelse. Danmark trækker dog tallet ned.
Sammenlignet med lande som Sverige og Tyskland er vi danskere mindre omstillingsparate, når det drejer sig om at skifte kød ud med plantebaserede alternativer.
Det skriver FødevareWatch.
I en ny tværeuropæisk undersøgelse anført af Københavns Universitet svarer 46 procent af forbrugerne ja til at have nedbragt deres kødforbrug indenfor det seneste år. 39 procent har planer om at reducere deres forbrug af kød i løbet af de kommende seks måneder.
Kigger man isoleret på svarene fra Danmark ser tallene dog noget anderledes ud.
Kun 37 procent af danskerne har nedbragt deres kødforbrug indenfor det seneste år. Det er, sammen med Storbritannien, det laveste tal i undersøgelsen.
Til sammenligning ligger tallet for tyskerne og rumænerne på henholdsvis 51 og 52 procent.
42 procent af hollænderne betegner sig selv som flexitarer, hvor det kun er gældende for 27 procent af danskerne.
Læs også: Fødevaremastodont retter blikket mod plantebaserede fødevarer
”Danmark er et meget progressivt land på mange punkter, men når det kommer til vores valg af fødevarer, er vi meget konservative. Det er bemærkelsesværdigt, at Danmark ikke flytter sig så hurtigt, mens man i Tyskland ser et bredere skifte i befolkningen”, siger Armando Perez-Cueto, der er lektor fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og har ledet projektet.
Han fremhæver det faktum, at danskerne har indgroede vaner, når det kommer til fødevarer, og at mange ikke ved, hvad vi skal erstatte kødet med. Han mener desuden at det i høj grad er kulturelt betinget, og at man i Danmark stadig har en masse holdninger og forestillinger om, at plantebaseret kost f.eks. ikke er mættende nok.
35 procent af danskerne svarede at plantebaserede måltider ikke mætter nok og 31 procent, at de ikke får nok energi, hvis de skærer kødet fra.
Ser man på hele Europa er billedet alligevel tydeligt: Potentialet for plantebaseret kost i fremtiden må betegnes som stort.
- MTN