Danskernes syn på genbrugsgaver har ændret sig

6 ud af 10 danskere har lyst til at pakke genbrug ud, når de har fødselsdag eller fejrer jul. Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner. Det er en markant stigning siden DBA stillede spørgsmålet første gang i 2017.

80 procent af den samlede CO2-udledning fra elektronik kommer fra selve produktionen, så miljømæssigt gør det en stor forskel at give for eksempel en fornyet smartphone frem for en nyproduceret. Foto: GreenMind.

07.12.2022

CSR.dk

Inden for det seneste år har fjerde dansker givet den gave, der allerede har været brugt. Samtidig er det hver sjette dansker, som selv har lyst til at modtage en genbrugt gave. I 2017 gjaldt det kun for 46 procent.

Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner, som blev gennemført første gang i netop 2017. Tendensen baseret på de seneste fem års udvikling går altså imod flere fornyede og genbrugte varer – også i gavekurven.

Det er en tendens, man ser på med glæde hos GreenMind, der er Danmarks største leverandør af fornyet elektronik. Selvom kæden har rundet en omsætning på knap 300 millioner kroner i år, har man nemlig de ikke set en stigning i salget af fornyet elektronik op til jul, som er sammenlignelig med den generelle stigning i salget af elektronik på denne tid af året.

Hos GreenMind håber man, at danskernes ændrede syn på genbrugsgaver betyder, at der vil være mere fornyet elektronik at finde under juletræerne i år.

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

”Elektronik er jo en populær varekategori til jul. Derfor er det enormt positivt, hvis danskernes ændrede syn på genbrugsgaver, betyder, at der vil være flere fornyede smartphones, tablets og computere at finde under juletræerne i år,” siger Tina Høgsted Svanberg, som er CEO i GreenMind.

”80 procent af den samlede CO2-udledning fra denne type produkter kommer fra selve produktionen, så miljømæssigt gør det en stor forskel at give for eksempel en fornyet smartphone frem for en nyproduceret,” fortsætter hun.

Danskerne vil gerne give og modtage genbrugsgaver – men vi gør det ikke

Alligevel er det kun 24 procent som inden for det seneste år rent faktisk har givet en genbrugsgave.

Ifølge John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, kan det tilskrives, at der findes unikke barrierer for køb af genbrugsgaver.

"Ofte er shopping af brugt mere besværligt end køb af nyt. Det er ikke sikkert, at man har det fulde udvalg, hvilket kan gøre shoppingen mere tidskrævende. Samtidig er der ofte ikke de samme returmuligheder, hvilket er en barriere, der er ekstra vigtig, når vi taler gavekøb”, siger John Thøgersen.

Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Det er netop barrierer som disse, GreenMind vil nedbryde med et cirkulært koncept, hvor det er muligt at købe fornyet elektronik med returret, 3 års garanti og et bredt udvalg af vælge imellem.

”Vi ser en stigende bevidsthed i befolkningen omkring sammenhængen mellem forbrug og klima. Det kan give de brugte varer en ekstra værdi. Hvor det for 10 – 15 år siden var utænkeligt at give noget brugt, er det i dag langt mere naturligt. Det er derfor det helt rigtige at arbejde på at nedbryde de unikke barrierer for køb af brugte gaver”, uddyber John Thøgersen.

Notér at gaven gerne må være genbrug

Selvom koncepter som GreenMinds gør genbrugsshopping mere tilgængeligt, understreger DBA’s genbrugsindeks, at den enkelte gavemodtager har et ansvar for, at der vil ligge flere genbrugsgaver under træerne i år.

Ifølge undersøgelsen for 2021 ville 69 procent nemlig være mere tilbøjelig til at give en genbrugsgave, hvis der stod på ønskesedlen, at det gerne måtte være brugt.

Læs også: Forbrugerombudsmanden: Slækkes der på markedsføringen, kan det lede til politianmeldelse

Og spørger man Danmarks Naturfredningsforening, er der god grund til at tænke sig om en ekstra gang, når der skrives ønskeseddel til jul, hvor forbruget ofte eksploderer:

”Hvis vi skal vende klimakrisen, skal vi tage et opgør med overforbruget og køb og smid væk-kulturen. Og her er julen et oplagt sted at sætte ind. Så hold igen med gaveræset og giv oplevelser, støt et godt formål eller køb genbrug. Og understreg, når du fortæller om dine juleønsker, at din julegave, gerne må være brugt”, siger Michael Ohmsen, som er kampagneansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart