07.12.2022  |  Samfund

Danskernes syn på genbrugsgaver har ændret sig

6 ud af 10 danskere har lyst til at pakke genbrug ud, når de har fødselsdag eller fejrer jul. Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner. Det er en markant stigning siden DBA stillede spørgsmålet første gang i 2017.

Inden for det seneste år har fjerde dansker givet den gave, der allerede har været brugt. Samtidig er det hver sjette dansker, som selv har lyst til at modtage en genbrugt gave. I 2017 gjaldt det kun for 46 procent.

Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner, som blev gennemført første gang i netop 2017. Tendensen baseret på de seneste fem års udvikling går altså imod flere fornyede og genbrugte varer – også i gavekurven.

Det er en tendens, man ser på med glæde hos GreenMind, der er Danmarks største leverandør af fornyet elektronik. Selvom kæden har rundet en omsætning på knap 300 millioner kroner i år, har man nemlig de ikke set en stigning i salget af fornyet elektronik op til jul, som er sammenlignelig med den generelle stigning i salget af elektronik på denne tid af året.

Hos GreenMind håber man, at danskernes ændrede syn på genbrugsgaver betyder, at der vil være mere fornyet elektronik at finde under juletræerne i år.

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

”Elektronik er jo en populær varekategori til jul. Derfor er det enormt positivt, hvis danskernes ændrede syn på genbrugsgaver, betyder, at der vil være flere fornyede smartphones, tablets og computere at finde under juletræerne i år,” siger Tina Høgsted Svanberg, som er CEO i GreenMind.

”80 procent af den samlede CO2-udledning fra denne type produkter kommer fra selve produktionen, så miljømæssigt gør det en stor forskel at give for eksempel en fornyet smartphone frem for en nyproduceret,” fortsætter hun.

Danskerne vil gerne give og modtage genbrugsgaver – men vi gør det ikke

Alligevel er det kun 24 procent som inden for det seneste år rent faktisk har givet en genbrugsgave.

Ifølge John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, kan det tilskrives, at der findes unikke barrierer for køb af genbrugsgaver.

"Ofte er shopping af brugt mere besværligt end køb af nyt. Det er ikke sikkert, at man har det fulde udvalg, hvilket kan gøre shoppingen mere tidskrævende. Samtidig er der ofte ikke de samme returmuligheder, hvilket er en barriere, der er ekstra vigtig, når vi taler gavekøb”, siger John Thøgersen.

Læs også: Tekstilgenanvendelse er et guldæg, der venter på at blive klækket

Det er netop barrierer som disse, GreenMind vil nedbryde med et cirkulært koncept, hvor det er muligt at købe fornyet elektronik med returret, 3 års garanti og et bredt udvalg af vælge imellem.

”Vi ser en stigende bevidsthed i befolkningen omkring sammenhængen mellem forbrug og klima. Det kan give de brugte varer en ekstra værdi. Hvor det for 10 – 15 år siden var utænkeligt at give noget brugt, er det i dag langt mere naturligt. Det er derfor det helt rigtige at arbejde på at nedbryde de unikke barrierer for køb af brugte gaver”, uddyber John Thøgersen.

Notér at gaven gerne må være genbrug

Selvom koncepter som GreenMinds gør genbrugsshopping mere tilgængeligt, understreger DBA’s genbrugsindeks, at den enkelte gavemodtager har et ansvar for, at der vil ligge flere genbrugsgaver under træerne i år.

Ifølge undersøgelsen for 2021 ville 69 procent nemlig være mere tilbøjelig til at give en genbrugsgave, hvis der stod på ønskesedlen, at det gerne måtte være brugt.

Læs også: Forbrugerombudsmanden: Slækkes der på markedsføringen, kan det lede til politianmeldelse

Og spørger man Danmarks Naturfredningsforening, er der god grund til at tænke sig om en ekstra gang, når der skrives ønskeseddel til jul, hvor forbruget ofte eksploderer:

”Hvis vi skal vende klimakrisen, skal vi tage et opgør med overforbruget og køb og smid væk-kulturen. Og her er julen et oplagt sted at sætte ind. Så hold igen med gaveræset og giv oplevelser, støt et godt formål eller køb genbrug. Og understreg, når du fortæller om dine juleønsker, at din julegave, gerne må være brugt”, siger Michael Ohmsen, som er kampagneansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere