Den bæredygtige hospitalitybranche er både forretning og forskel

Hoteller, restauranter, festivaler og andre hjørner af den danske hospitalitybranche tager i stigende grad bæredygtighed til sig, og tendensen er kommet for at blive; der er udsigt til både positive forandringer øget indtjening.

Fremtidsforskeren Birthe Linddal præsenterede 10 trends inden for ansvarlig hospitality. Foto: Anders Kampmann.

07.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi har tiden med os; der er et stort fokus på ansvarlighed i offentligheden, og vores gæster forventer, at vi gør en indsats for at sikre, at vi passer på vores omgivelser, rydder op efter os, serverer noget ordentlig mad og generelt tager vores ansvar i samfundet seriøst”.

Sådan sagde ressourceansvarlig på Northside Festival, Sofie Randel, på sidste uges Responsible Hospitality Day, som Bella Center Hospitality Group afholdt på Hotel Crown Plaza.

Northside havde taget et eksempel på genanvendelse fra årets festival med til eventen: en tallerken fremstillet af indsamlet plast fra året inden, som tilmed kan sættes fast på et ølkrus. Foto: Anders Kampmann.

Det mente i hvert fald eventens ordstyrer, forfatteren og forretningskvinden Tania Ellis, der indledningsvist slog fast, at den tendens ikke bare er en forbigående trend, men derimod en udvikling, der er kommet for at blive. Og det er der flere gode grunde til.

”Der er rigtig mange aktører i sektoren, der er begyndt at finde ud af, at det her ikke kun handler om at gøre en positiv forskel ude i verden, men at det også er en god forretning, fordi ansvarlighed er noget, flere og flere forbrugere efterspørger”, sagde hun.

Med henvisning til den godt 1½ år gamle rapport ”Better Business, Better World”, der viser at der er massive milliardbeløb at hente for virksomheder i at forfølge de 17 mål for bæredygtig udvikling, pegede Tania Ellis videre på, at der er et kæmpe potentiale for turistindustrien i mål 12 og 17, som omhandler ansvarligt forbrug og produktion hhv. partnerskaber for handling, og som også var en del af temaet for konferencen.

Kamp mod affald og madspild breder sig
Det synspunkt blev bakket op af fremtidsforskeren Birthe Linddal, der identificerede globalisering som en megatrend, der ”påvirker alting i verden i større eller mindre”, og som bl.a. handler om de udfordringer, som klimaforandringerne medfører.

”Den udvikling er begyndt at påvirke det forhold, gennemsnitsdanskeren har til sit forbrug og sit aftryk på omverdenen. Vi er jo eksempelvis noget nær verdensmestre i affald herhjemme – 777 kg pr. husstand om året – og for rigtig mange betyder det, at begreber som genbrug og cirkulær økonomi kommer højere og højere op på dagsordenen”, forklarede hun.

Madspild er en stor del af den affaldsmængde – og en stor økonomisk byrde – og derfor noget, man også bruger mange kræfter på i hospitalitybranchen. For at komme med indspark til den del af programmet, fortalte Mette Schellerup Gotfredsen fra Miljøstyrelsen om hendes erfaringer fra projektet Madspildsjægerne, som kørte i 2016 og ’17.

”Det er helt tydeligt, at arbejdet med at bekæmpe madspild aldrig slutter; der er altid mere at komme efter. Specielt for fagfolkene ude i restauranterne og på hotellerne, så er det ekstra arbejde at holde øje med det her spild, og det kræver motivation i hverdagen. Køkkenpersonalet skal anerkendes for deres indsat, og de skal have indflydelse på, hvordan det foregår”, understregede hun.

Lokale produkter på vej frem
Et andet aspekt omkring bæredygtige fødevarer, er den stigende interesse for lokale produkter, som bl.a. Refarmed er med til at understøtte og besvare. Direktør Camilla Enge var med for at tale om, hvordan man kan producere unikke hyperlokale fødevarer ud fra et cirkulært mindset og både øge produkternes kvalitet og friskhed.

Skridtet fra at slå sig op på et budskab – storytelling – til rent faktisk at føre det ud i virkeligheden – storydoing – er centralt i den sammenhæng.

”Vi kan levere super lokale varer, med total transparens og overblik, fordi vi har en ultrakort forsyningskæde, og vi kan demonstrere muligheden for at udnytte lokale ressourcer, eksempelvis ved at inddrage en ellers ’død’ tagflade og lave den om til et gartneri. På den måde kan man som virksomhed relativt nemt komme fra storytelling til storydoing”, sagde Camilla Enge.

Læs også: Nyt initiativ skal samle Danmark mod madspild

De mange forskellige debatter og et fremmøde på omkring 100 branchefolk skabte efterfølgende tilfredshed i Bella Center Hospitality Group, hvor man noterer sig at eventen på kort tid har fået en god position i sektoren.

”Det glæder os meget, at konferencen allerede i dens andet leveår har opnået rigtig stor anerkendelse blandt mange nøgleinteressenter og aktører, og nu anses som et centralt forum for diskussion og videndeling af bæredygtige løsninger i hospitalitybranchen”, siger adm. direktør for BCHG, Allan Agerholm, og fortsætter:

”I år valgte vi at fokusere på områderne 'ansvarligt forbrug og produktion' og 'partnerskaber for handling' og anvendte dermed atter FNs 17 Verdensmål som et operationelt 'bagtæppe' for konferencen. Heldigvis anerkender og forstår flere og flere aktører vigtigheden af at udvikle innovative og rentable bæredygtige løsninger, for Responsbile Hospitality er altså ikke blot en døgnflue, men tværtimod et højaktuelt og uopsætteligt emne for os alle.”

Bella Center Hospitality Group har lavet en video fra dagen, som kan ses her.

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

07.11.2025CSR.dk

Amerikanske delstater truer med retssager mod techgiganter der følger EU-regler

24.10.20253H Law

Sponseret

Kan selv en grøn farve være vildledende?

10.10.20253H Law

Sponseret

Når mærker vildleder: EU strammer reglerne for grøn markedsføring

08.10.20253H Law

Sponseret

Nye regler om mærkningsordninger

29.09.20253H Law

Sponseret

Løsninger frem for begrænsninger – juridisk rådgivning

24.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fire ud af fem forbrugere ser bæredygtighed som lige så vigtig som pris og bekvemmelighed

15.09.2025BSR

Sponseret

Partnering with Suppliers to Advance Human Rights Due Diligence

08.09.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

UNGA & Leaders Summit 2025

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

UN Global Compact Network Denmark
Seminar
Seminar: Building Sustainable Value Chains in South Asia

Would you like to get a better understanding of key sustainability challenges and opportunities in India and/or Bangladesh? Would you like to strengthen your work with ESG issues in South Asia? Or do you want to explore export of sustainable solutions to the South Asian industry? Then join this exciting seminar which brings together experts and advisors from India and Bangladesh to dive into the potential of both markets to advance ESG/sustainability issues, market sustainable solutions, and gain competitive advantages.

Dato

25.11.2025

Tid

09:00

Sted

København

3H Law
Seminar
Seminar om grøn markedsføring

Formålet med seminaret er at belyse nogle af de hyppigt forekommende problemstillinger, som virksomheder kan stå overfor ved brugen af grønne udsagn i deres markedsføring. Deltagerne vil blive oplyst om de gældende vildledningsregler med fokus på grøn markedsføring og forstå hensynene bag reglerne, samt gøres bekendt med, hvilke udsagn der er sikrest at bruge.

Dato

25.11.2025

Tid

14:00

Sted

København (nærmere adresse TBA)

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Intern audit af ledelsessystemer baseret på ISO 14001 og ISO 45001

Formålet med kurset er at give dig viden om hele auditprocessen og masser af træning i at levere effektive interne audits, der skaber værdi i virksomheden.

Dato

26.11.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
AQAP NATO Kvalitetsstandarder - grundkursus

Er din virksomhed leverandør til Forsvaret eller har I planer om at blive det? Hvis ja, vil du blive mødt af krav om bevis for efterlevelse af kravene i AQAP, som er NATOs standarder for kvalitetsstyring.

Dato

26.11.2025

Sted

Frederik VI´s Hotel, Odense

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.11.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn