Grøn startup bygger landbrug på tage
Startupvirksomheden Refarmed vandt både publikumsprisen og juryprisen, da der var ’Pitch Day’ på Copenhagen Business School i begyndelsen af februar. Nu er de klar til at bygge bæredygtige landbrug, der udnytter supermarkeders og storcentres overskydende ressourcer.
Den grønne startupvirksomhed Refarmed vandt både juryprisen og publikumsprisen, da Copenhagen Business School lagde hus til ’Pitch Day’ i begyndelsen af februar, skriver Ingeniøren.
Læs også: Klimaguide til megabyer
Det er energivirksomheden E.ON, der afholder dagen og målet er at finde det startup og den idé, der, på den mest realistiske måde, vil bidrage til en mere bæredygtig og grøn verden.
Mere konkret går Refarmeds projekt ud på at udnytte det ressourcespild, som store indkøbscentre og hybridmarkeder har, ved at placere en fødevareproduktion i, oven på eller i forlængelse af bygningen:
”Vi kalder det en bygningsintegreret gartneriløsning. Vi genanvender vand, overskudsvarme fra kølesystemerne, og bioaffald komposterer vi”, siger Camilla Enge, medstifter af Refarmed, til Ingeniøren.
Storcenter og landbrug i én
Camilla Enge og resten af Refarmed-holdet har arbejdet på projektet i halvandet år, før det blev præsenteret for E.ON. Med midler fra Erhvervsstyrelsen fik de gennemført et feasibility studie i storcentret Fields i København, der siden har ageret prøvekanin:
”Vi startede helt lavpraktiske undersøgelser, hvor vi så på forskellige affaldsfraktioner og muligheder for overskudsvarme. Faktisk var overskudsvarmen et problem, fordi Fields' ventilationssystemer er så godt udviklede. Til sidst fandt vi varmen i Bilkas kølesystemer”, siger Camilla Enge til Ingeniøren.
Læs også: WWF: bæredygtighedsstandarder kan fremme SDG-målsætninger
Refarmed skal til at indlede et samarbejde med Bilka og er derudover også en af deltagerne i E.ONs iværksætterprogram 'accelerate CPH'.
-CHM