Detailvirksomheder linket til forurenende leverandører

En stribe store selskaber på forbrugsvaremarkedet er i en rapport blevet kædet sammen med to viskosefabrikker i Asien, hvis produktion medfører massiv forurening. ”Vi er enige i behovet for forandringer”, lyder det fra H&M, der er blandt de implicerede virksomheder.

Aditya Birla Groups fabrik Indo Bharat Rayon i byen Purwakarta på Java i Indonesien er landets største af slagsen og har fremstillet viskose siden 1982. Som billedet illusterer pumper fabrikken spildevand direkte ud i det lokale vandløb, hvorfra områdets befolkning får deres drikkevand. Foto: Changing Markets Foundation.

04.04.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Ifølge rapporten sourcer bl.a. de tre store, britiske detailvirksomheder Asda, Next og Burton stadig fra fabrikker ejet af det indiske selskab Aditya Birla Group, der med en omsætning på 50 mia. dollars (over 300 mia. kr.) er verdens største viscoseproducent og står for 20 procent af forsyningen til en række store modebrands.

Produktionsprocessen for viskose er en udfordring for hele branchen, og (…) det kræver en langsigtet og fælles indsats at skabe vedvarende forandringer på dette område

H&M

I rapporten kritiserer Changing Markets Foundation fabrikkerne i Birla-gruppen for manglende hensyn til miljøet og en direkte sammenhæng med dårlig sundhedstilstand i lokalbefolkningen.

Flere af de implicerede virksomheder har reageret, bl.a. Asda, fra hvem en talsperson har sagt til edie.net, at virksomheden ”vil sætte ind der, hvor det er nødvendigt”, mens Next anerkender, at ”sagerne er både komplekse og meget virkelige – og derfor ikke kan løses af en enkelt aktør, der handler alene. Next søger derfor at gå sammen med andre i detailsektoren for at gøre en fælles indsats i forhold til en langsigtet løsning”.

Som navnet antyder er den nye rapport en opfølger til en større undersøgelse fra sidste år, hvor Changing Markets Foundation beskrev, hvordan ’forurening i den globale tekstilforsyningskæde gør viskose giftig’.

Her fremhævede CMF H&M, Marks&Spencers, ASOS og Zaras modervirksomhed Inditex som virksomheder, der fejlede i deres håndtering af giftige kemikalier i viskoseproduktionen i deres forsyningskæder.

H&M med i roadmap for bæredygtige forandringer
Som reaktion herpå, og forstærket i lyset af de nye afsløringer, har H&M, Marks&Spencers, ASOS og Inditex forpligtet sig til at inkorporere CMF’s Roadmap towards responsible viscose and modal fibre manufacturing i deres indkøbspolitikker.

I et skriftligt svar til CSR.dk anerkender H&M at man er ”… helt enige med Changing Markets i, hvilke forandringer, der er nødvendige i produktionsprocessen for viskose”. I den forbindelse peger den svenske gigant på roadmappen som ”… et initiativ der kortlægger handlinger, som kan lede branchen i en mere bæredygtig retning”.

Ifølge CMF’s oplysninger køber disse brands viskose fra Aditya Birla Groups produktion i Indien og Indonesien. Illustration: Changing Markets Foundation.

”Produktionsprocessen for viskose er en udfordring for hele branchen, og derfor er samarbejde centralt. Det kræver en langsigtet og fælles indsats at skabe vedvarende forandringer på dette område, og vi sætter stor pris på vores tætte dialog med Changing Markets. Vi har allerede taget de første skridt i samarbejde med viskoseproducenterne i vores værdikæde og med andre brands. Vi italesætter også dette emne med en fælles tilgang igennem programmet Zero Discharge of Hazardous Chemicals. Der er især fokus på at skabe retningslinjer og et verificeringssystem for viskoseproducenter for at sikre ansvarlig produktion samt på innovative pilotprojekter og løbende forbedringer”, lyder det videre.

Læs også: Hvordan får syerskerne i Bangladesh en løn de kan leve af?

Derudover arbejder man fra H&M’s side også alternativer til viskose, som er en regenereret fiber, der bliver fremstillet af nedbrudt og kemisk behandlet træ.

H&M er således ”… en af verdens største aftagere af Tencel Lyocell, som har en mindre miljømæssig påvirkning end konventionel viskose, og hvor kemikalierne bibeholdes i et lukket kredsløb, og vi håber på at øge brugen af dette materiale endnu mere”, skriver selskabet.

H&M’s nye tilgang skal delvist baseres på det såkaldte Higg Index facility module, som Sustainable Apparel Coalition bruger til at måle de miljømæssige, sociale og arbejdsrelaterede effekter ved produktion og identificerer forbedringsmuligheder. H&M har i den forbindelse understreget, at man vil stoppe med at source fra leverandører, der ikke vil leve op til disse krav.

En åben afløbskanal i nærheden af Aditya Birla Groups Grasim-fabrik i byen Nagda i Indien. Grasim har været i drift siden 1954 og er Birla-gruppens største viskosefabrik. Foto: Changing Markets Foundation/Shailendra Yashwant.

Massiv forurening og ødelagte liv
I den nye rapport har CMF undersøgt to af Birlas fabrikker, en i Madhya Pradesh i Indien og en i det vestlige Java i Indonesien, i november og december 2017. For det indiske sites vedkommende, noterer CMF sig at forholdene er ’betydeligt værre’ end da man sidst var på besøg i foråret 2017, og at området er karakteriseret af ’synlig og meget lugtende forurening, der havde gjort vandet mørkerødt’.

En større hændelse i oktober 2017 førte til to dødsfald og yderligere 60 tilfælde af alvorligt syge beboere i en landsby otte km nede af floden fra fabrikken. En test af luften i området har vist, at niveauet af kuldisulfid var 125 gange højere end WHO’s anbefalinger, og i kombination med det stærkt forurenede drikkevand, har det ført til, at indbyggerne i de lokale landsbyer lider af bl.a. kræft, tuberkulose, forplantningsproblemer, fødselskomplikationer og mavesygdomme.

Lignende tilstande var på undersøgelsestidspunktet aktuelle i Indonesien, og det får CMF til at pege på Aditya Birla, der i flere omgange har afvist alle anklager, som uansvarlig.

”Vores efterforskning viser at Aditya Birla Group ikke lever op til sine bæredygtighedsudmeldinger. Brands der handler med selskabet, bør se forbi det grønne spin for at forstå, hvad der virkelig foregår på stederne, hvor de lokale beboere og arbejderes liv bliver ødelagt af forurening på daglig basis”, siger kampagnemanager for Changing Markets, Natasha Hurley, i en pressemeddelelse.

Læs også: Kursskifte: Bestseller offentliggør leverandører i 2017

Fremadrettet opfordrer CMF i rapporten derfor Aditya Birla til bl.a. at være åben omkring sine udledninger (både vand og luft), hyre eksterne auditører til at undersøge arbejdernes forhold og oprette en uafhængig og transparent indberetningsmekanisme for såvel arbejdere som lokalsamfund.

Changing Markets påpeger i rapporten, at de tilgængelige data viser, hvilke brands og detailkæder, der køber viskose fra Aditya Birla Group, men ikke fra de specifikke fabrikker, rapporten omtaler.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens versen #4

11.02.2025CSR.dk

3 ud af 4 globale kunder vil ikke betale ekstra for bæredygtig levering

11.02.2025Schneider Electric

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

10.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde er trådt i kraft

06.02.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Konfliktmineralernes skjulte pris

03.02.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

”Presset” til genanvendelse … et cirkulært samarbejde

30.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

30.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Din smartphone er en skattekiste

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart