Efteruddannelse i kommunerne skal styrke håndteringen af sårbare grupper
Kurser og forløbsprogrammer skal ruste kommunernes medarbejdere til at håndtere udsatte grupper og fremme integration.
Flygtninge, der skal integreres i en helt ny kultur og netop løsladte borgere, der skal tilbage på rette spor, er to udsatte grupper, der kræver den rette viden og de rette kompetencer at hjælpe.
En undersøgelse fra Rambøll har tidligere vist, at kun godt hver tredje (36 procent) af de tidligere fængslede borgere havde en lønindkomst et år efter løsladelsen. Samtidig har sidste års flygtningestrømme lagt yderligere pres på kommunernes integrationsarbejde.
Det har medført udviklingen af et forløbsprogram, der skal systematisere og styrke indsatsen for at få løsladte i beskæftigelse samt efteruddannelsen Bedreintegration.nu.
De rette redskaber og mere systematik
Det er Videns- og konsulenthuset Cabi, der sammen med analysevirksomheden LG Insight har udviklet et forløbsprogram til medarbejdere i jobcentre, der beskæftiger sig med løsladte borgere.
Programmet er skabt som et redskab til medarbejderne, med det formål at få mere struktur i indsatsen. Samtidig giver det et bud på, hvordan man tidligt i indsatsen kan bringe virksomheder ind i arbejdet med løsladte.
”Først og fremmest skal der være et godt samarbejde mellem Kriminalforsorgen og jobcentret, når løsladte skal i job, men ofte er der også en række andre instanser involveret”, siger seniorkonsulent i Cabi, Annette Juul Jensen.
”Det gør sagerne komplekse, og der er brug for systematik i indsatsen lige fra begyndelsen. Og det kan forløbsprogrammet bidrage til”, tilføjer hun.
Læs også: Disse faktorer har en effekt på danskernes arbejdslyst
Bedreintegration.nu er en efteruddannelse målrettet ansatte i kommuner, der arbejder med integration og har direkte kontakt med flygtninge og indvandrere. På det år kurset har været udbudt, har 540 ansatte gennemført undervisningen:
”Vi har oplevet en enorm efterspørgsel fra alle dele af landet, og det viser, at der er et stort behov for, at de medarbejdere i kommunerne, som møder flygtninge i deres hverdag, får den nødvendige viden og de rigtige redskaber til at løse opgaven”, siger Mette Fenger, uddannelsesleder og specialkonsulent hos Integrationsnet – en af parterne bag initiativet.
Foruden Integrationsnet består konsortiet bag uddannelsen af Center for Udsatte Flygtninge, Foreningen Nydansker, LG Insight og Cabi.
Læs også: Danske Fragtmænd vil styrke medarbejderne med uddannelse
Forløbsprogrammet er gratis at anvende og kan findes på Cabis hjemmeside. Efteruddannelsen i integration løber to år endnu – information kan findes på www.bedreintegration.nu.
-CHM