Et spørgsmål om tillid og den er væk

Meninger er som … lad os sige nyrer. Alle har en. Også om greenwashing. Men hvad gør kommunikationsbranchen? CSR.dk tegner landskabet.

Foto: 123rf.com

13.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der findes groft sagt to hovedpositioner: Det er enten greenwashing eller  greenhushing, som er mest skadeligt for udviklingen og omstilingen af samfundet. 

Greenhusher-lejren argumenterer for, at det store fokus på greenwashing får virksomheder til at tie stille om deres indsatser og løsninger. Som Brian Mikkelsen sagde til Børsen tidligere i år.

“Hvis nogen holder igen med at lancere produkter, som er sindssygt gode og kan løse nogle ting, bare fordi de er bange for, hvad sanktionerne kan være, så bliver det et mindre effektivt samfund. …hvis virksomhederne er bange for at fortælle om deres purpose, fordi de bliver beskyldt for at greenwashe, så er der ikke et reelt marked til stede. Vi kan ikke udvikle et reelt marked, hvis vores virksomheder er bekymrede for, hvad der sker, når man stikker næsen frem.”

Greenwashing-lejrens bekymring handler til gengæld om, hvordan forkerte oplysninger om bæredygtighed skader omstillingen. 

”Man udvander begreber og ideer, som skal drive den grønne omstilling. Vores samfundsmodel skal ændres, så vores overforbrug ikke fortsætter. Men fristelsen til at opfordre til at fortsætte med at forbruge er enorm, og det er greenwashing en del af,” sagde Lotte Hansen fra Hansen og Ersbøll Agenda ved Folkemødet i 2022.

”Det værste er dog, at man, når man greenwasher, får etableret en falsk tryghed om, at vi er på vej det rigtige sted hen, og at man – hvis man vælger at købe et produkt med for grønne anprisninger – understøtter en klimavenlig udvikling af samfundet. Der er allerede for mange, som har interesse i at etablere den fortælling, at vi har styr på klimaforandringerne. Men det har vi ikke. Vi er ikke på rette vej,” forklarede Lotte Hansen ved et morgenmøde d. 2. november 2023 om greenwashing organiseret af Hansen & Ersbøll Agenda.  

Det står skidt til

En ting er konklusionerne i samtlige rapporter op til COP28 i Dubai, som uden undtagelse viste, at udviklingen i udledningen af drivhusgasser går den helt forkerte vej. Et andet er den viden, vi også har om kommunikation om bæredygtighed. 

Den vigtigste kilde til dette er EU-Kommissionens undersøgelse udgivet tidligere i år. Den viser, at ud af de marketingmaterialer, de har undersøgt, er 50 procent vage, vildledende eller ubegrundede og 40 procent udokumenterede. 

Denne tilstand producerer tal som f.eks. dem, der kan findes i en rapport fra IBM’s tænketank fra tidligere i år, kaldet The ESG Conondrum. 

Den viser, at kun 20 procent af forbrugerne stoler på de udsagn virksomheder kommer med om miljømæssig bæredygtighed, og det tal for blot to år siden var 50 procent. 

Også i de helt hjemlige miljøer, er mistilliden til at tage og føle på. 

”Vores forbrugerpanel viser, at selv reelle budskaber fra virksomhederne bliver afvist. Der er hårdt brug for at etablere ny tillid,” sagde Marie Frank fra Forbrugerrådet Tænk ved morgenmødet. 

Større evner påkrævet

Måske findes der en tredje vej? Det blev i hvert fald efterspurgt på morgenmødet.

Med frustration i stemmen rejste en deltager sig under mødet og sagde: 

”Jeg er træt af at tale om washing og husing. Jeg synes, vi skal tale om greentrusting. Vi skal blive enige om nogle værdier, bl.a. respekt over for dem, vi kommunikerer til, og at kommunikationen skal være bæredygtig i både form og indhold.” 

Det er kommunikationsbranchen næppe uenig i. Og at virksomhederne holder lidt igen med deres kommunikation, står klart, når man taler med reklame- og kommunikationsrådgivere inden for feltet. Men branchen er ikke uden skyld i denne tilstand. 

Det påpegede Charlie Stjerneklar, afgående direktør for Kreativitet og Kommunikation, som er en af to hovedorganisationer for den branche, 

”Jeg ser tre problemer. Som branche er vi massivt bagefter – hvilket også er et kæmpe tab for branchen. Det giver problemer med kommunikationen. Og så har vi frygten for at fejle, og derfor bliver der stille,” sagde han. 

”Som gammel bankmand har jeg lært, at man skal have både vilje og evne. Og beklager, men lige nu mangler vi evnen. Vi skal hæve både grund- og topniveauet. Det handler om at få opbygget tilliden igen, og uden at være naiv, så tror jeg på, at det skal vi nok få til at ske. Alle tager det alvorligt nu,” tilføjede han. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bureauer viser vejen til ansvarlig kommunikation

Et presserende spørgsmål i ESG-arbejdet er, hvordan virksomheder på en ansvarlig og værdiskabende måde kan kommunikere deres ESG-initiativer? Bureauer spiller en nøglerolle i det arbejde, og i dette tema kommer nogle af de førende i feltet med deres bud på, hvordan det kan og bør gå for sig. 

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

20.06.2024CSR.dk

Rigspolitiet køber sko af kritiseret skogigant

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

10.06.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)