Et spørgsmål om tillid og den er væk

Meninger er som … lad os sige nyrer. Alle har en. Også om greenwashing. Men hvad gør kommunikationsbranchen? CSR.dk tegner landskabet.

Foto: 123rf.com

13.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der findes groft sagt to hovedpositioner: Det er enten greenwashing eller  greenhushing, som er mest skadeligt for udviklingen og omstilingen af samfundet. 

Greenhusher-lejren argumenterer for, at det store fokus på greenwashing får virksomheder til at tie stille om deres indsatser og løsninger. Som Brian Mikkelsen sagde til Børsen tidligere i år.

“Hvis nogen holder igen med at lancere produkter, som er sindssygt gode og kan løse nogle ting, bare fordi de er bange for, hvad sanktionerne kan være, så bliver det et mindre effektivt samfund. …hvis virksomhederne er bange for at fortælle om deres purpose, fordi de bliver beskyldt for at greenwashe, så er der ikke et reelt marked til stede. Vi kan ikke udvikle et reelt marked, hvis vores virksomheder er bekymrede for, hvad der sker, når man stikker næsen frem.”

Greenwashing-lejrens bekymring handler til gengæld om, hvordan forkerte oplysninger om bæredygtighed skader omstillingen. 

”Man udvander begreber og ideer, som skal drive den grønne omstilling. Vores samfundsmodel skal ændres, så vores overforbrug ikke fortsætter. Men fristelsen til at opfordre til at fortsætte med at forbruge er enorm, og det er greenwashing en del af,” sagde Lotte Hansen fra Hansen og Ersbøll Agenda ved Folkemødet i 2022.

”Det værste er dog, at man, når man greenwasher, får etableret en falsk tryghed om, at vi er på vej det rigtige sted hen, og at man – hvis man vælger at købe et produkt med for grønne anprisninger – understøtter en klimavenlig udvikling af samfundet. Der er allerede for mange, som har interesse i at etablere den fortælling, at vi har styr på klimaforandringerne. Men det har vi ikke. Vi er ikke på rette vej,” forklarede Lotte Hansen ved et morgenmøde d. 2. november 2023 om greenwashing organiseret af Hansen & Ersbøll Agenda.  

Det står skidt til

En ting er konklusionerne i samtlige rapporter op til COP28 i Dubai, som uden undtagelse viste, at udviklingen i udledningen af drivhusgasser går den helt forkerte vej. Et andet er den viden, vi også har om kommunikation om bæredygtighed. 

Den vigtigste kilde til dette er EU-Kommissionens undersøgelse udgivet tidligere i år. Den viser, at ud af de marketingmaterialer, de har undersøgt, er 50 procent vage, vildledende eller ubegrundede og 40 procent udokumenterede. 

Denne tilstand producerer tal som f.eks. dem, der kan findes i en rapport fra IBM’s tænketank fra tidligere i år, kaldet The ESG Conondrum. 

Den viser, at kun 20 procent af forbrugerne stoler på de udsagn virksomheder kommer med om miljømæssig bæredygtighed, og det tal for blot to år siden var 50 procent. 

Også i de helt hjemlige miljøer, er mistilliden til at tage og føle på. 

”Vores forbrugerpanel viser, at selv reelle budskaber fra virksomhederne bliver afvist. Der er hårdt brug for at etablere ny tillid,” sagde Marie Frank fra Forbrugerrådet Tænk ved morgenmødet. 

Større evner påkrævet

Måske findes der en tredje vej? Det blev i hvert fald efterspurgt på morgenmødet.

Med frustration i stemmen rejste en deltager sig under mødet og sagde: 

”Jeg er træt af at tale om washing og husing. Jeg synes, vi skal tale om greentrusting. Vi skal blive enige om nogle værdier, bl.a. respekt over for dem, vi kommunikerer til, og at kommunikationen skal være bæredygtig i både form og indhold.” 

Det er kommunikationsbranchen næppe uenig i. Og at virksomhederne holder lidt igen med deres kommunikation, står klart, når man taler med reklame- og kommunikationsrådgivere inden for feltet. Men branchen er ikke uden skyld i denne tilstand. 

Det påpegede Charlie Stjerneklar, afgående direktør for Kreativitet og Kommunikation, som er en af to hovedorganisationer for den branche, 

”Jeg ser tre problemer. Som branche er vi massivt bagefter – hvilket også er et kæmpe tab for branchen. Det giver problemer med kommunikationen. Og så har vi frygten for at fejle, og derfor bliver der stille,” sagde han. 

”Som gammel bankmand har jeg lært, at man skal have både vilje og evne. Og beklager, men lige nu mangler vi evnen. Vi skal hæve både grund- og topniveauet. Det handler om at få opbygget tilliden igen, og uden at være naiv, så tror jeg på, at det skal vi nok få til at ske. Alle tager det alvorligt nu,” tilføjede han. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bureauer viser vejen til ansvarlig kommunikation

Et presserende spørgsmål i ESG-arbejdet er, hvordan virksomheder på en ansvarlig og værdiskabende måde kan kommunikere deres ESG-initiativer? Bureauer spiller en nøglerolle i det arbejde, og i dette tema kommer nogle af de førende i feltet med deres bud på, hvordan det kan og bør gå for sig. 

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus