EU klar til at hæve priserne på CO2-udslip

Europa-Parlamentet vedtog i går at mindske antallet af CO2-kvoter og dermed gøre det dyrere for unionens medlemslande at udlede drivhusgasser. Et stærkt signal, siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Det skal være dyrere at købe CO2-kvoter for EU's medlemslande. Derfor har Parlamentet besluttet at mindske antallet af kvoter for på den måde at hæve priserne..

16.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

På den baggrund vedtog Europa-Parlamentet et forslag fra Kommissionen om at reducere antallet af kvoter med 2,2 procent om året, og samtidig fordoble kapaciteten af den såkaldte market stability reserve (MSR) for 2019, der ligeledes skal være med til at absorbere overskuddet.

Sammenlagt skal de to tiltag forstærke den reduktion i CO2-udslip i EU, der er sket over de seneste år, og dermed få unionens klimapolitik rettet ind i forhold til de målsætninger, der blev sat i Parisaftalen ved COP21 i december 2015.

Overblik over Europas og verdens CO2-udslip siden 1990. Illustration: Europa-Parlamentet.

Fra dansk side er den ansvarlige minister tilfreds med beslutningen, som i ministeriets optik er nødvendig, hvis Danmark skal drive den grønne omstilling fremad i EU og indfri vores energi- og klimamål på en omkostningseffektiv måde.

”Jeg er glad for, at Europa-Parlamentet sender et stærkt signal om, at CO2-kvotehandelssystemet skal styrkes for at fremme EU’s klimaindsats. Det flugter fuldstændigt med regeringens ønsker. Jeg arbejder i EU for en strukturel reform af CO2-kvotehandelssystemet, så det bliver dyrere at skade klimaet. Markedet skal i højere udstrækning end i dag drive den grønne omstilling i stedet for nationale støttesystemer,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Fonde skal understøtte omstillingen
Konkret er prisen for en CO2-kvote aktuelt under 35 kr. og dermed langt fra prisniveauet ved kvotehandelssystemets opstart i 2008, hvor man forventede en pris i 2020 på cirka 225 kr. Det omtalte overskud, der har forårsaget forskellen, er på op mod tre mia. kvoter, og det skal altså nedbringes i de kommende år.

Den lineære reduktion på 2,2 procent, der starter i 2021, skal gøre en mindre del af arbejdet, mens fordoblingen af MSR-kapaciteten vil gøre et større indhug. På årsbasis vil ordningen således kunne æde 24 procent af overskuddet de første fire år, igen med 2021 som startpunkt, hvor de første 800 mio. kvoter vil blive fjernet den 1. januar.

For at understøtte omstillingen, vil EU etablere to fonde, der begge skal finansieres af kvoteauktioner. En moderniseringsfond skal hjælpe lavindkomstmedlemslande med at opgradere sine energisystemer, mens en innovationsfond skal levere finansiel støtte til vedvarende energi, carbon capture and storage og andre projekter med mindsket CO2 for øje.

Derudover har parlamentsmedlemmerne foreslået en ”retfærdig overgangsfond” (“just transition fund”), der skal promovere udviklingen af nye kompetencer og en re-allokering af den arbejdskraft, der bliver påvirket af den grønne omstilling og skiftet væk fra kul.

Fly og skibe skal også inddrages
På sektorniveau har Parlamentet desuden besluttet, at luftfarten, der trækker solidt ned i det samlede regnskab med et CO2-udslip der, jf. grafikken til højre, er næsten fordoblet siden 1990, skal modtage 10 procent færre kvoter end gennemsnittet for 2014-16. Indtægterne fra auktioner i sektoren skal gå til klimatiltag i både EU og udviklingslande.

I den maritime industri påpeger Parlamentet, at fraværet af et sammenligneligt system under IMO (International Maritime Organisation), gør det nødvendigt, at der bliver taget højde for CO2-udledninger i både unionens havne og turene til og fra disse. Derfor vil man gerne etablere en maritim klimafond, der kan kompensere for sektorens udledninger, forbedre energieffektiviteten, facilitere teknologiske investeringer og reducere CO2-udslippet fra sektoren generelt.

Læs også: EU-Kommissionen klar til cirkulær omstilling

Ovenpå vedtagelsen i Europa-Parlamentet i går, forventes medlemmerne i EU’s Ministerråd at blive enige om sin holdning på miljørådsmødet, som Lars Chr. Lilleholt deltager i, den 28. februar. Herefter kan forhandlingerne mellem Rådet og Parlamentet gå i gang.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V