EU klar til at hæve priserne på CO2-udslip

Europa-Parlamentet vedtog i går at mindske antallet af CO2-kvoter og dermed gøre det dyrere for unionens medlemslande at udlede drivhusgasser. Et stærkt signal, siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Det skal være dyrere at købe CO2-kvoter for EU's medlemslande. Derfor har Parlamentet besluttet at mindske antallet af kvoter for på den måde at hæve priserne..

16.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

På den baggrund vedtog Europa-Parlamentet et forslag fra Kommissionen om at reducere antallet af kvoter med 2,2 procent om året, og samtidig fordoble kapaciteten af den såkaldte market stability reserve (MSR) for 2019, der ligeledes skal være med til at absorbere overskuddet.

Sammenlagt skal de to tiltag forstærke den reduktion i CO2-udslip i EU, der er sket over de seneste år, og dermed få unionens klimapolitik rettet ind i forhold til de målsætninger, der blev sat i Parisaftalen ved COP21 i december 2015.

Overblik over Europas og verdens CO2-udslip siden 1990. Illustration: Europa-Parlamentet.

Fra dansk side er den ansvarlige minister tilfreds med beslutningen, som i ministeriets optik er nødvendig, hvis Danmark skal drive den grønne omstilling fremad i EU og indfri vores energi- og klimamål på en omkostningseffektiv måde.

”Jeg er glad for, at Europa-Parlamentet sender et stærkt signal om, at CO2-kvotehandelssystemet skal styrkes for at fremme EU’s klimaindsats. Det flugter fuldstændigt med regeringens ønsker. Jeg arbejder i EU for en strukturel reform af CO2-kvotehandelssystemet, så det bliver dyrere at skade klimaet. Markedet skal i højere udstrækning end i dag drive den grønne omstilling i stedet for nationale støttesystemer,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Fonde skal understøtte omstillingen
Konkret er prisen for en CO2-kvote aktuelt under 35 kr. og dermed langt fra prisniveauet ved kvotehandelssystemets opstart i 2008, hvor man forventede en pris i 2020 på cirka 225 kr. Det omtalte overskud, der har forårsaget forskellen, er på op mod tre mia. kvoter, og det skal altså nedbringes i de kommende år.

Den lineære reduktion på 2,2 procent, der starter i 2021, skal gøre en mindre del af arbejdet, mens fordoblingen af MSR-kapaciteten vil gøre et større indhug. På årsbasis vil ordningen således kunne æde 24 procent af overskuddet de første fire år, igen med 2021 som startpunkt, hvor de første 800 mio. kvoter vil blive fjernet den 1. januar.

For at understøtte omstillingen, vil EU etablere to fonde, der begge skal finansieres af kvoteauktioner. En moderniseringsfond skal hjælpe lavindkomstmedlemslande med at opgradere sine energisystemer, mens en innovationsfond skal levere finansiel støtte til vedvarende energi, carbon capture and storage og andre projekter med mindsket CO2 for øje.

Derudover har parlamentsmedlemmerne foreslået en ”retfærdig overgangsfond” (“just transition fund”), der skal promovere udviklingen af nye kompetencer og en re-allokering af den arbejdskraft, der bliver påvirket af den grønne omstilling og skiftet væk fra kul.

Fly og skibe skal også inddrages
På sektorniveau har Parlamentet desuden besluttet, at luftfarten, der trækker solidt ned i det samlede regnskab med et CO2-udslip der, jf. grafikken til højre, er næsten fordoblet siden 1990, skal modtage 10 procent færre kvoter end gennemsnittet for 2014-16. Indtægterne fra auktioner i sektoren skal gå til klimatiltag i både EU og udviklingslande.

I den maritime industri påpeger Parlamentet, at fraværet af et sammenligneligt system under IMO (International Maritime Organisation), gør det nødvendigt, at der bliver taget højde for CO2-udledninger i både unionens havne og turene til og fra disse. Derfor vil man gerne etablere en maritim klimafond, der kan kompensere for sektorens udledninger, forbedre energieffektiviteten, facilitere teknologiske investeringer og reducere CO2-udslippet fra sektoren generelt.

Læs også: EU-Kommissionen klar til cirkulær omstilling

Ovenpå vedtagelsen i Europa-Parlamentet i går, forventes medlemmerne i EU’s Ministerråd at blive enige om sin holdning på miljørådsmødet, som Lars Chr. Lilleholt deltager i, den 28. februar. Herefter kan forhandlingerne mellem Rådet og Parlamentet gå i gang.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online