23.01.2015  |  Kommunikation

Europas grønneste butik er åbnet i Valby

Lidl har åbnet Europas grønneste dagligvarebutik i Valby. Alt lige fra mursten til indkøbsposer er miljøvenlige.

Dagligvarekæden Lidl har slået dørene op til Europas grønneste dagligvarebutik i Valby. Den nyopførte butik ligger på Sjælør Boulevard.

Læs også: Danmark får sit første sociale supermarked

Alt i den nye butik, lige fra mursten og belysning til indkøbsposer og parkeringsplads, er valgt ud fra en ambition om at skabe Danmarks mest miljøvenlige dagligvarebutik. Det betyder blandt andet, at butikken udelukkende forsynes med energi fra vedvarende energikilder og ikke er koblet på fjernvarmesystemet.

Klimavenlige tiltag betaler sig
Og det er ikke kun miljøet, der gavnes af den grønne omstilling, fortæller Lidl Danmarks administrerende direktør, Finn Tang.

”"Vi har virkelig forsøgt at udfordre os selv i hele processen for at gå så langt som overhovedet muligt i klimaets navn. Hertil kommer, at flere af de klimavenlige tiltag faktisk er en god forretning. Det betaler sig rent faktisk for os at minimere strømforbruget, producere strøm på taget og genanvende regnvand"”, siger Finn Tang.

Ikke bare den grønneste butik
Foruden at være Europas grønneste butik kan Lidl i Valby tilmed bryste sig med at være det eneste retail-byggeri i Europa, der er LEED Platinum-certificeret.

”"Det er den højeste certificeringsgrad inden for bæredygtigt byggeri og vidner om, at Lidl ikke er gået på kompromis med noget",” siger chefspecialist Per Haugaard fra rådgivningsvirksomheden Cowi, der er ansvarlig for LEED-certificeringen i Danmark.

Den nye butik i Valby er et pilotprojekt, hvor Lidl fremover vil teste nye, innovative og klimavenlige tiltag og inspirere andre til at bygge bæredygtigt. Samtidig ønsker Lidl at gøre det nemmere for kunderne at leve klimavenligt. Der er derfor opsat ladestationer til el-biler og el-cykler på parkeringspladsen og infoskærme i butikken, som giver kunderne information om tog- og bustider. Der er også lavet bedre plads til parkering af cykler og ladcykler på parkeringspladsen.

Læs også: Dagligvarekæder har ansvar for arbejdsforhold hos tomat-leverandører

Bæredygtige tiltag
Blandt butikkens bæredygtige tiltag er blandt andet:

 • Brug af bæredygtige byggematerialer, hvor det har været muligt, for eksempel mursten produceret af genbrugsmaterialer fra Flyvestation Værløse
 • FSC-mærket træ
 • 285 m2 strømproducerende solceller på taget
 • brug af automatiseret belysning og strømbesparende LED-lys
 • låg på alle frost- og kødbokse samt plastrullegardiner på kølemontre for at minimere energiforbruget
 • varmegenvinding af overskudsvarmen fra kølemontre samt jordvarme til opvarmning af butikken
 • 300 m2 grønt tag, som absorberer regnvand og optager CO2 svarende til 30 træer
 • Regnvandsopsamling der blandt andet genanvendes til vanding af grønne arealer og toiletskyl
 • Butikkens varer leveres med egen gaslastbil, som udelukkende kører på naturgas
 • Indkøbsposerne består af mere end 80 procent genbrugsmateriale

Desuden er der også fokuseret på sociale tiltag, herunder:

 • Etablering af oplyst og handicapvenlig sti fra nærliggende boligområde til butikken
 • Etablering af 440m2 fodboldbane på butikkens tag til glæde for naboinstitutionens børn

-SSM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere