EU’s ’Green New Deal’: Grøn omstilling som sikkerhedspolitik og konkurrenceevnetiltag

Den nye europæiske energipakke skal sikre lavere priser, energiuafhængighed og industriel konkurrencekraft. Men planen kommer med en pris, hvor miljøet og biodiversiteten kan blive de store tabere.

Foto: 123rf.com

28.02.2025

CSR.dk

Klima- og miljøforskere har flere gange understreget, hvordan klima og miljø ikke kan skilles ad, men må løses sammen. Det tyder dog på, at EU ser anderledes på sagen.

Den danske EU-kommissær Dan Jørgensen har nemlig løftet sløret for ’Affordable Energy Action Plan’, en omfattende reformpakke, der har til formål at sænke energipriserne, styrke Europas konkurrenceevne og gøre kontinentet mindre afhængigt af fossile brændstoffer.

Baggrunden for reformen er todelt:

  • Krigen i Ukraine har tydeliggjort Europas afhængighed af russisk gas, hvilket har øget behovet for energiuafhængighed.
  • De høje energipriser presser europæisk industri og truer konkurrenceevnen over for USA og Kina.

For at imødegå disse udfordringer vil EU accelerere udbygningen af vedvarende energi, øge investeringer i energiinfrastruktur og forkorte sagsbehandlingstiderne for nye grønne projekter.

Dan Jørgensen understreger i et interview med Børsen, at reformen skal implementeres hurtigt, da både økonomien og Europas sikkerhed er på spil:

"Hvis ikke vi får priserne ned og gør os mere uafhængige af at importere energi andre steder fra, er vi truede som samfund."

Taberen i energikapløbet

Den hurtige energiomstilling betyder, at EU er klar til at lempe flere regler, der hidtil har beskyttet natur og biodiversitet. Ifølge Kommissionen tager det i dag op til syv år at få godkendt store energiprojekter. Den proces skal nu nedbringes til mellem seks måneder og tre år.

For at opnå dette vil EU reducere kravene til, hvordan nye vindmølleparker, solcelleanlæg og elinfrastruktur vurderes i forhold til naturbeskyttelse og konsekvenser for miljø og biodiversitet.

Dan Jørgensen anerkender dilemmaet, men ser ingen vej uden om:

"Vi har alt for mange eksempler på, at der ikke er proportioner i de hensyn, man tager til naturen i forhold til at udrulle den vedvarende energi, og det går bare ikke,” forklarer han til Børsen.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø