Festen er forbi. Det er crunch time

Kan rapportering skabe impact på bæredygtighed? Direkte er svaret nej. Indirekte et ja. Hvis man bruger udbyttet af processerne til noget fornuftigt.

Foto: 123rf.com.

11.10.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det var lige før, man nåede at blive rørt og varm om hjertet i går. Da Marie Gad fra Dansk Industri talte om dengang i slutningen af 10’erne, hvor vi i virksomhederne omfavnede verdensmålene med deres farvede ikoner og placerede vores arbejde ind i dem. Og lancerede moonshot-ambitions i form af net zero- eller net positive-mål. Og talte om hvordan, vi ville være en del af løsningen. 

Klip til nu: 2024. ”Crunch time”, som Marie Gad kaldte det. 

”Det er hårdt lige nu. Det er nu vi skal hjælpe hinanden på tværs af virksomheder og brancher. Der er så meget, alle gør for første gang, så vi må endelig ikke begynde at ”shame” og pege fingre, vi skal fokusere på, at vi alle er i gang med en læringsproces. Så vi skal hjælpe hinanden med at komme hurtigere og bedre gennem den,” sagde hun. 

Kan mere viden give mere handling?

Stedet var scenen i Dansk Industris store sal og anledningen var en konference arrangeret af konsulentvirksomhederne Make og Valcon i samarbejde med DI. Anledningen var udgivelsen af den fjerde udgave af ESG Barometeret. Det er en analyse og rapport, som tager temperaturen på, hvor langt virksomheder i C25 (gruppen af de mest handlede danske aktier) var kommet i retning af CSRD-rapportering, når man kigger på deres rapporter for 2023. 

Make lancerer i rapporten begrebet ”En ny oplysningstid”, hvor man med ESG forvandler ledelse gennem nye tankesæt og strukturer, på grund af de processer, der er forbundet med CSRD-rapportering. Især den dobbelte væsentlighedsvurdering, hvor ESG Barometer-rapporten citerer Simon Hoffmeyer Boas, som er overordnet ansvarlig for ESG i Carlsberg: 

”Der er mange, der ser CSRD som den store gamechanger. Men det er dobbelt væsentlighed, der driver forandringen. Dét at 50.000 virksomheder tvinges til at synliggøre deres negative og positive impacts. Det kommer til at forandre noget.” 

Fem hovedpointer fra ESG Barometer 2024

  1. DMA flytter bæredygtighed tættere på forretningsstrategien og gør den til et ledelsesanliggende. Fire ud af fem virksomheder indikerer i analysen, at dobbelt væsentlighedsanalysen (DMA) får en forretningsstrategisk rolle.
     
  2. ESRS modner ESG-rapporteringen, men S og G halter stadig – og flere emner i de to søjler kan være følsomme, som det vil kræve aktive ledelsesbeslutninger at rapportere transparent på.
     
  3. Medarbejdertilfredshed er årets højdespringer inden for S’et – antallet af virksomheder, der vælger at rapportere eksternt om medarbejdertilfredshed, er næsten fordoblet ift. 2021-rapporterne. Det ser ud til, at virksomhederne samler flere datapunkter fra S’et under medarbejdertilfredsheden. 
     
  4. Virksomhedsspecifikke mål vinder frem - der spores i analysen et tydeligt fokus på at udvikle mål, som er relevante for egen drift frem for generiske mål, der passer til alle. Dermed går relevans og standardisering allerede hånd i hånd. 
     
  5. Bestyrelsens opgave vokser, men det er svært at se i rapporteringen at forandringen i 2024 har ramt bestyrelserne i C25, der fra i år skal rapportere på, hvordan de arbejder med ESG og bæredygtighed. 

Delte dilemmaer 

Ideen om at dele erfaringer og hjælpes ad fortsatte på scenen, hvor tre af Danmarks største virksomheder, LEGO, Bestseller og Novo Nordisk, var inviteret til at dele dilemmaerne i deres arbejde med ESG. 

Konklusionen er, at der er flere dilemmaer, som næsten alle virksomheder deler:

  • Afkobling af udledninger fra vækst – eller hvordan man kan reducere sine Scope 3-udledninger samtidig med at ens salg og produktion vokser.
  • Skala i forandringerne – alle kører piloter og forsøg på nogle af de større udfordringer med materialer og end of use/take back-ordninger oma. Men der er brug for store løsninger, der kan gøre reducere de negative påvirkninger.
  • Hvad gør vi med plastik?
  • Hvornår tager man den store beslutning om omstilling, med den risiko for at disrupte sin egen forretning, der er forbundet med det?
  • Hvordan går vi fra at arbejde adskilt med klima, biodiversitet, forurening, vand osv. til at have en samlet indsats for natur. Og hvordan ser sådan en ud?

Fælles for næsten alle disse dilemmaer er, at det er svært at komme videre med at løse dem, uden politiske beslutninger, som ændrer på pris- og belønningsstrukturer. Sætningen, ”der har vi brug for politiske løsninger”, kom da også ud af munden på de fleste af dagens talere, fordi det kan være med til at give virksomhederne flere og bedre håndtag at dreje på. Det gælder både, når de skal reducere risici og gribe muligheder i den grønne omstilling. 

Marie Gad fra Dansk Industri pegede på det lidt mærkværdige i, at alle de krav og forventninger, der nu rulles ud over private virksomheder, ikke helt gælder de offentlige af slagsen, ligesom bæredygtighedskriterier heller ikke helt er slået igennem i offentlige indkøb.   

Og så klappede salen. Højt. 

Det øverste dilemma

Et spørgsmål var det dog sværere at komme rigtig tæt på et svar på. Det var det, dagens moderator, Christina Blak fra Make, omtalte som ”det øverste dilemma”, nemlig modsætningen mellem vækstmål og vores endog meget hastige vej mod negative tipping points i klimakampen

De ved det godt, ude i virksomhederne. Men de kan ikke ændre på det alene. 

”Vi fungerer alle i et system designet i en anden tid, og det skal forandres for at løse de dilemmaer, vi står i. Det kræver andre redskaber, end dem, virksomhederne har i dag,” sagde Lene Bjørn Serpa, som er ansvarlig for bæredygtighed og ESG i Mærsk og forperson i Global Compact Danmarks bestyrelse. 

Fokus på impact

At der er brug for forandring, er en grundlæggende præmis for at arbejde med ESG og bæredygtighed. At det er svært at skabe den forandring, er der også enighed om. 

ESG Barometer 2024 kigger på rapportering. En af hjørnestenene i EU’s Green Deal er troen på, at med øget transparens flytter markeder sig. Virksomhederne fortæller, at det, de bruger flest kræfter på i øjeblikket, er rapportering. 

Marie Gad opfordrede dog virksomhederne til at overveje, om de måske ikke kunne være bedre stillet med at sænke ambitionsniveauet for rapportering lidt og i stedet holde stædigt fast i ambitionerne på impact.  

Ellers som Christina Blak i sin afsluttende replik sagde:  

”Vi har hørt det samme hele eftermiddagen: at rapporteringen i sig selv ikke fører til mere bæredygtighed eller større impact. Men rapportering kan hjælpe med til at drive beslutninger, der giver handling, frem.” 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Fremtidens rapportering

Kampen for at blive klar til at leve op til nye rapporteringskrav på bæredygtighed peaker i mange virksomheder. Få gode råd til arbejdet i dette tema. 

Relateret indhold

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø