18.08.2016  |  Medarbejder

Fire ud af ti homoseksuelle skjuler deres seksualitet på jobbet

En undersøgelse viser, at mange tusinde homo- og biseksuelle skjuler seksualiteten over for kollegerne. Det skal arbejdsgivere tage alvorligt og gøre noget ved, mener både forskere og fagbevægelser.

Vittigheder og skældsord på homoseksualitetens bekostning er skyld i, at fire ud af ti bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner slet ikke eller kun i nogen grad er åbne over for kollegerne om deres seksualitet. Det viser en ny undersøgelse gennemført af Epinion for LO, FTF og Akademikerne, skriver Ugebrevet A4.

Undersøgelsen bygger på svar fra 500 personer, der alle betegner sig selv som andet end heteroseksuelle. I alt har 40 procent svaret, at de slet ikke eller kun i lav grad er åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdspladsen.

Læs også: Disse faktorer har en effekt på danskernes arbejdslyst

Og det er et stort problem, slår Ask Hesby Krogh fast. Han er teamleder for køn og ligebehandling hos Institut for Menneskerettigheder og kræver, at de nye tal får nogen til ”at vågne op”:

”Det er skræmmende, at så mange føler, at de ikke kan være sig selv på jobbet og deltage på lige fod med andre i det kollegiale samvær. Det er også et vink med en vognstang til både arbejdsgiverne og fagbevægelsen om, at her skal gøres noget”, siger han.

Vi er ikke blevet bedre på ti år
Undersøgelsen spørger også ind til, hvorfor nogle ikke-heteroseksuelle lønmodtagere vælger at skjule deres seksualitet for kolleger og chefer.

Årsagen er for flest, at det ikke føles naturligt at dele den information på arbejdspladsen, samt at de er usikre på, hvordan reaktionerne vil være. 27 procent erklærer endvidere, at stemningen blandt kollegerne ikke er positiv over for homo-, biseksuelle og transkønnede.

Læs også: Trivsel på arbejdspladsen afhænger af kollegaerne

Tilbage i 2005 gennemførte Ugebrevet A4 en tilsvarende undersøgelse. Dengang svarede 37 procent af adspurgte homoseksuelle lønmodtagere, at deres seksualitet slet ikke eller kun i lav grad var kendt af kolleger og chef. Der er altså ikke sket noget i den positive retning på over ti år – tværtimod.

Læs også: 3F tager initiativ til tænketank om ligestilling og vækst

Epinions undersøgelse viser sidst, men ikke mindst, at kun syv procent af de homo-, bi- og transseksuelle, der vælger at være åbne om deres seksualitet på arbejdspladsen, fortryder det. 87 procent er glade for, at de er ”sprunget ud” over for kolleger og chefer.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere