FN's klimarapport tydeliggør vigtigheden af vedvarende energi
FN’s klimarapport præsenterer flere negative resultater, men præsenterer også essentielle løsninger.
D. 20. marts 2023 udgav FN deres mest gennemarbejdet klimarapport i otte år, skabt af et klimapanel bestående af førende klimaforskere fra hele verden. Klimarådet, IPCC's, rapport er den sidste af sin slags, der vil blive udgivet inden 2030, som FN, EU og samtlige medlemslande, herunder Danmark, har sat som mål for, hvornår flere af klimaambitionerne skal nås. IPCC’s resultater er langt fra positive, og kalder på handling fra politikerne.
TEMPERATURSTIGNING FÅR STORE KONSEKVENSER
Rapporten tager primært udgangspunkt i Parisaftalen, der blev vedtaget ved COP21 i 2015. Ifølge Parisaftalen, må den globale temperaturstigning ikke overstige 2° i år 2100. Fortsætter udledningen af drivhusgasser (CO2e*) som på nuværende tidspunkt, viser klimarapporten, at temperaturen i stedet vil være helt oppe på 3,6-4,4° i gennemsnit – og formentlig endnu højere i Danmark.
*Læs mere her.
Hvis temperaturen stiger som forventet, vil det ikke blot betyde, at man skal ændre sin påklædning; det vil derimod få en lang række konsekvenser inden for blandt andet vand og fødevare, sundhed, byer og infrastruktur, samt biodiversiteten og økosystemerne.
Læs mere om, hvordan solenergi kan bidrage til FN's Verdensmål.
VEDVARENDE ENERGI SKAL FREMME KLIMAETS TILSTAND
IPCC's klimarapport peger på at vedvarende energi er en essentiel del af løsningen, hvis vi skal imødekomme Parisaftalen.
Ifølge rapporten, er solenergi den energiløsning, der giver de bedste muligheder for grøn omstilling og er derudover den billigste løsning i de fleste tilfælde.
Læs mere om, hvordan Klimarapporten fremstiller solenergi i den originale artikel.