Folketingsvalg: Topchefer ligestiller grøn omstilling med lavere skat på arbejde
Politikerne skal i den kommende valgkamp og i det efterfølgende regeringsgrundlag vægte fire områder, hvis det står til erhvervslivet. Det viser en ny meningsmåling baseret på svar fra 450 topchefer.
Grøn omstilling, bedre infrastruktur, lavere skat på arbejde samt turbo på forskning og uddannelse. Det er de fire favoritter, en ny regering skal levere på. Det viser en meningsmåling fra Greens Analyseinstitut, hvor 450 danske topchefer fra landets større virksomheder har svaret. Det skriver Børsen.
Læs også: Højere forbrug og mere CO2 fra energi i Danmark og verden i 2018
Erhvervslivet har talt. 65 procent ud af de 450 adspurgte topchefer ligestiller grøn omstilling med lavere skat på arbejde og bedre infrastruktur. Derudover placeres forskning og uddannelse allerhøjest med 71 procent.
”Lige nu står Danmark med store udfordringer med hensyn til klimaforandringer, bæredygtighed, uddannelse og sundhed”, siger Peder Holk, administrerende direktør i enzymselskabet Novozymes, til Børsen og uddyber:
”Vi skal have reduceret CO2-udledningerne, forbedret uddannelsessystemet så flere kommer igennem og i særdeleshed flere med tekniske, it-mæssige og naturvidenskabelige kompetencer. Vi skal udnytte mulighederne indenfor sundhedsområdet. Alt dette kræver forandring, penge og politisk ledelse”.
Han forklarer derudover, at han hellere vil se pengene brugt på de tre områder end at skatten bliver sænket.
Behov for nytænkning
Socialdemokraterne er glade for topchefernes udmelding. Særligt at klima, infrastruktur og forskning vægtes ligeså højt som skattelettelser.
”Det overrasker mig positivt, at det er prioriteret så højt. Vi er fuldstændig enige med erhvervslivets topledere i, at forskning og uddannelse, grøn omstilling og en bred, langsigtet plan for infrastruktur er vigtige. Der er behov for at tænke nyt og investere i en fremtidssikring af Danmark”, siger Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokraterne, til Børsen.
Hos pumpevirksomheden Grundfos, vurderes det, at der især på klimafronten skal ske noget nu. Men det er stadig vigtigt at prioriteterne skattelettelser, fordi det bland andet skal sikre et konkurrencedygtigt erhvervsmarked.
”For danskere og udlændinge i Danmark skal det grundlæggende kunne betale sig at arbejde og gøre en ekstra indsats, så vi ser gerne skatten på arbejde blive sænket. Det vil påvirke arbejdsudbuddet positivt og dermed ultimativt set også danske virksomheders konkurrenceevne”, fortæller Mads Nipper, administrerende direktør i Grundfos, til Børsen.
Socialdemokraterne vil ikke prioritere skattelettelser, lyder det fra Benny Engelbrecht. Partierne De Konservative, Liberal Alliance og De Radikale er de eneste, der går til valg på at sænke skatten på arbejde.
Forskning og uddannelse er topprioritet
Danmark skal sætte turbo på forskning og udvikling. Sådan lyder budskabet fra administrerende direktør i medikoselskabet Ambu, Lars Marcher.
”Nu repræsenterer jeg jo life science-industrien, der efterhånden er den største i Danmark og tegner sig for 18 procent af eksporten. Stort set alle selskaber i denne industri har stort set kun eksport, og det giver et massivt bidrag til det danske samfund. Derfor er det glædeligt, at der kommer mere og mere fokus på, hvordan vi sikrer rammevilkårene for innovation. Hvis ikke vi er innovative som samfund, går det kun én vej”, siger han til Børsen.
Læs også: Klimakampagne: 100.000 danskere skal råbe op om klima før valget
Han foreslår et højere fradrag for forskning og udvikling, så selv små virksomheder får råd til at investere.
- SDN