Forbrugerrådet savner åbenhed i danske supermarkeders CSR-arbejde

Når der indkøbes frugt og grønt fra udviklingslande, tilslutter supermarkederne i Danmark sig FN's menneskerettigheder og internationale erklæringer om beskyttelse af arbejderes rettigheder på papiret. Men i praksis er situationen anderledes.

Danske supermarkeder oplyser ikke om kontrollen af deres underleverandører af frugt og grønt. Foto: Photos.com.

27.01.2014

CSR.dk

Forbrugerrådets Tænk har analyseret og testet danske supermarkeders samfundsansvar og CSR-arbejde, når supermarkederne indkøber frugt og grønt fra udviklingslandende.

Ingen af supermarkederne i testen scorer over middel, og alle får kritik for manglende åbenhed omkring kontrolarbejdet af deres leverandører. Det skriver Taenk.dk.

I testen scorer Coop og Rema1000 flest point grundet en større adgang til information om kontrollen med leverandørerne end hos konkurrenterne.

Læs også: Dansk Standard i spidsen for internationalt samarbejde

Dansk Supermarked og Lidl placerer sig i midten, mens Aldi får dumpekarakter, da virksomheden stort set intet fortæller offentligt om sit arbejde med samfundsansvar og ikke ville deltage i undersøgelsen.

Kontrol af underleverandører 
Supermarkederne kontrollerer deres leverandører, men Tænk rejser alligevel kritik, da det ikke fremgår af supermarkedernes CSR-information, hvordan, hvem og hvad de kontrollerer hos deres underleverandører af frugt og grønt.

Læs også: Supermarkedskunder giver 1,5 mio. kroner til syriske flygtninge

Når det ikke handler om frugt og grønt, så oplyser supermarkederne dog i langt større grad om kontrollen af leverandørerne. Her findes en del rapporter og hjemmesider om deres CSR- arbejde.

Større fokus på CSR i fremtiden
Tænk oplyser, at Coop siden 2010 har offentliggjort statistik om arbejdsvilkår hos leverandører fra Fjernøsten, dog kun non-food.

”Vi har koncentreret os om Fjernøsten i første omgang, da mange asiatiske lande er højrisikolande. Her er der størst risici for børnearbejde eller grove arbejdsforhold for ansatte. Og vi fortæller gerne om resultaterne”, siger Ulla Riber, CSR-projektchef i Coop, til taenk.dk.

I 2015 forventer Coop at offentliggøre informationer om arbejdsvilkår hos leverandører over hele verden, ikke kun fra Fjernøsten, og målet er, at en tredjedel af kontrolbesøg hos underleverandørerne skal vise acceptable forhold.

Læs også: Bilka lancerer CSR-projekt

Hos Dansk Supermarked er målet i første omgang at få alle leverandører kontrolleret. Derefter kan der opsættes mål.

”Samfundsansvar var ikke et strategisk fokusområde, før jeg blev chef for området i 2013. Vi har nu færdiggjort en ny strategi, så der er meget i støbeskeen de næste år. Et af de første skridt bliver at vælge de områder, vi vil måle vores indsats på”, udtaler Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked, til taenk.dk.  

-TK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

10.04.2025CSR.dk

Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

09.04.2025CSR.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

09.04.2025MäRK

Sponseret

B Corps nye standarder - få overblikket her

08.04.2025CSR.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

08.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

ISO OG CSRD driver en effektiv omstilling

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø