Forbrugerundersøgelse: Kommunikation omkring CO2-neutralitet skaber forvirring
Arlas brand 'Arla Øko' reklamerer med CO2-neutralitet på deres produkter. Det får forbrugeren til fejlagtigt at tro, at det gælder flere af koncernens produkter, viser undersøgelse.
I en kampagne under brandet Arla Øko har koncernen CO2-kompenseret 90 millioner kg. mælk. Det svarer til under en tiendedel af koncernens samlede årlige mændge øko-mælk.
Det skriver Børsen.
Det skaber problemer i forbrugernes opfattelse af hvilke produkter, der er kompenseret for, og hvilke der ikke er, viser en ny undersøgelse. Undersøgelsen er lavet af Margarine Foreningen, der tilbage i november 2020 anmeldte Arla til Fødevarestyrelsen for vildledende markedsføring.
Undersøgelsen viser blandt andet at 69 procent af de 1015 adspurgte personer tror, at Arlas økologiske Klovborg-ost også er CO2-kompenseret. Det er dog ikke tilfældet.
Forbrugerrådet Tænk stiller sig også kritisk overfor kampagnes metode, hvor CO2-neutralitet kun gælder udvalgte produkter.
“Vi mener i det hele taget, at man bør afholde sig fra at markedsføre noget som værende CO2-neutralt. Og hvis folk ovenikøbet får det indtryk, at flere produkter, end der er tilfældet, er kompenseret med klimakreditter, er det selvfølgelig ekstra alvorligt,” fortæller formand i Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.
Læs også: Salling Group vil guide kunder til at købe mere klimavenligt
Arla understreger dog, at det fremgår tydeligt på emballagen, hvilke produkter der er inkluderet i kampagnen og stiller sig kritisk overfor Margarine Foreningens undersøgelse af sagen.
Et andet dilemma er imidlertid hele konceptet omkring klima-neutralitet, da det fejlagtigt kan lede forbrugeren til at tro, at mælkeprodukter har et lavt klimaaftryk, hvilket ikke er tilfældet sammenlignet med fx plantebaserede produkter.
Her mener Concito dog, at Arla har sit på det rene, da de tydeligt gør forbrugeren opmærksom på, at CO2-neutraliteten er opnået i gennem klima-kreditter.
Man kan så diskutere om den gængse forbruger har viden nok om CO2-udledninger og klimakreditter til at kunne finde hoved og hale i emnet.
En anden undersøgelse også foretaget af Margarine Foreningen viser nemlig, at 65 procent af deltagerne siger, at de enten ved “meget lidt” eller “ingenting”, om hvilke regler der gælder ved brug af klimakreditter.
- MTN
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: Hvordan får vi kunderne med?
Kunder siger, at de er interesserede af bæredygtighed og villige til at betale mere for det. Men langt færre gør det. Hvorfor er det sådan? Hvad skal der til for at ændre det? Vi leder efter svarene og virksomheder, som har fundet dem.