05.07.2019  |  Klima, miljø og energi

Fransk forbud mod destruktion af usolgte varer på vej

Indhold fra partner Hvad er dette?

I 2016 forbød Frankrig detailhandlen at destruere alle usolgte fødevarer. Nu kommer turen måske også snart til non-food produkter som tøj, elektronik og kosmetik.

Hvert år destruerer franskmændene for omkring 650 millioner euro non-food produkter, hvilket ifølge den franske premierminister Edouard Philippe er "en skandale og en hån mod almindelig sund fornuft".

Premierministeren annoncerede derfor i dag et nyt lovforslag, der skal sætte en stopper for problemet. Mere specifikt skal den nye lov gøre det ulovligt at destruere alle usolgte non-food produkter som eksempelvis tøj, kosmetik, personlig pleje produkter samt elektronik.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil både producenter og detailhandel i stedet blive pålagt enten at donere de usolgte effekter til direkte genbrug eller at sørge for, at de bliver genanvendt. 

En del af en større cirkulær indsats

Lovforslaget skal ses som en forlængelse af det franske forbud mod madspild i detailhandlen, der blev introduceret i 2016 og bygger på den franske 50-punkts køreplan for cirkulær økonomi, som blev annonceret i 2018. Baseret på netop denne, vil den nye lov i tillæg introducere en række øvrige virkemidler som eksempelvis:

  • Et index for reparérbarhed
  • Fremme af eco-deign processen
  • Nye producentansvarsordninger for bl.a. legetøj og cigaretter
  • Pantsystem

Ifølge premierministeren vil den nye lov komme til at gælde fra udgangen af 2021 for produkter med et allerede etableret indsamlingssystem og senest fra udgangen af 2023 for øvrige produkter. Lovforslaget forventes at blive vedtaget i juli samtidig med, at Frankrig implementerer de nye europæiske affaldsdirektiver i den nationale lovgivning.

Du kan læse mere i artiklerne (på fransk) her og (på engelsk) her 

Mere fra DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

https://dakofa.dk/

  • dakofa@dakofa.dk
  • +45 3296 9022
  • Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. Sal. 1620 København

DAKOFAs fornemste opgave er at ruste den danske affalds- og ressourcesektor til at navigere i et dynamisk samfund og i en globaliseret verden. Nye rammebetingelser, øgede krav til ressourceeffektivisering, skærpede lovkrav og et ydre pres om stadige miljøforbedringer skaber behov for videndeling, information, erfaringsudveksling og innovation. DAKOFA opsamler såvel national som international…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere