Fransk minister: Norden er vores klimaforbillede
Den franske miljøminister, Segolène Royal, udpegede de nordiske lande som klimapionerer ved et arrangement i Paris i denne uge. Hendes danske kollega lover nordisk opbakning til COP21.
Multilateralt samarbejde i stil med det nordiske eksempel, som vi oplever her i dag, er altafgørende, hvis vi skal nå frem til en aftale ved COP21. De nordiske lande er pionerer på vejen mod en CO2-neutral fremtid og er et eksempel til efterfølgelse for resten af verden.
Læs også: EU fastsætter klimamål frem mod COP21
Sådan sagde den franske miljøminister Segolène Royal i forbindelse med et nordisk arrangement på World Efficiency-konferencen i Paris den 13. oktober. Danmark deltager i arrangementet som en del af Nordisk Ministerråd (NMR) i samarbejde med de nordiske ambassader i Frankrig i et joint venture kaldet Nordic Efficiency.
Konferencen leder frem mod det globale klimatopmøde, COP21, der afholdes i den franske hovedstad til december, og gav bl.a. i alt 25 virksomheder fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige mulighed for at præsentere grøn teknologi under overskriften "Nye nordiske klimaløsninger", som er temaet for NMR's aktiviteter, der kulminerer med netop COP21.
Som repræsentant for det danske formandskab for NMR lovede energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ved konferencen, at de nordiske lande nok skal skubbe på for en ambitiøs aftale til december.
De nordiske lande vil arbejde hårdt for at nå frem til en ambitiøs aftale ved COP21. Vi er nødt til at handle nu, og vi støtter Frankrigs imponerende indsats for at skabe en stærk løsningsdagsorden. Vi er nødt til at håndtere fremtidens energibehov på en intelligent måde, og jeg mener, at det er en win-win-situation, hvis vi kan dele nordiske energiløsninger med resten af verden, sagde han.
Læs også: Dansk designet grøn bydel på vej i Kina
Temaet for Nordic Efficiency, "Nordiske klimaløsninger til emissionsreduktion", fokuserede især på energieffektivitet et område, hvor de nordiske lande og mange nordiske virksomheder er blandt verdens bedste. Eksempelvis er regionen Haiyan i Kina ved at opføre en dansk designet bygning, der skal producere mere energi end det bruger.
-AK