Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Næsten 70 procent vil afgive en procent af deres indkomst, 86 procent synes at man som borgere må gøre noget og næsten 90 procent er enige i at de ønsker mere handling fra deres regering. Det hele for at bremse klimaforandringerne.

16.02.2024

CSR.dk

I 125 lande er 130.000 mennesker blevet interviewet om deres holdninger til og villighed til selv at bidrage til kampen mod klimaforandringer. Den overordnede konklusion er, at der er massiv, global støtte til klimahandling. Det fremgår af en nyligt publiceret forskningsartikel i Nature Climate Change

Støtten rækker både til et ønske om politisk indsats og villighed til at afgive en mindre del af deres månedlige indkomst, hvis det kan hjælpe. 

”Resultaterne er afgjort opløftende, men også overraskende,” siger økonomen Felix Chopra, der forsker i adfærdsøkonomi på Økonomisk Institut, Københavns Universitet, og er en af forskerne bag undersøgelsen til Information, som har skrevet en længere artikel om undersøgelsen. 

”Vi havde godt nok ventet at finde stærk opbakning til klimahandling i nogle af de undersøgte lande, men vi var virkelig overraskede over, at andelen af befolkningen, der støtter klimavenlige sociale normer og forlanger mere politisk handling fra deres nationale regeringer er meget høj i næsten alle lande i undersøgelsen.”

Falsk forestilling at andre er ligeglade

De lige knap 130.000 mennesker, som er blevet interviewet, udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen i lande, som udleder 96 procent af verdens drivhusgasser, repræsenterer 96 procent af det globale BNP og 92 procent af den globale befolkning. 

Et andet emne, der blev bedt om at forholde sig til, var, hvad de tror andre mener og tænker. I svarene på det spørgsmål ligger en mulig forklaring på, hvorfor afstanden mellem holdning og handling ofte er overraskende stor. 

Der er i undersøgelsen en afstand på 26 procentpoint mellem den andel af de adspurgte, som erklærer sig villige til at bidrage med en procent af deres indkomst til klimahandling, og så den andel undersøgelsesdeltagerne forestiller sig vil bidrage. 

Vi handler kun, hvis vi tror andre er med

Konstateringen af den fejlopfattelse er vigtigere, end man måske tror. For adfærdsforskerne, som f.eks. Felix Chopra, der er medforfatter til artiklen i Nature Climate Change, kan forklare, at det er et velkendt faktum, at mennesker er mere tilbøjelige til at bidrage til fælles mål, hvis de tror på, at andre gør det samme. 

Information har spurt Felix Chopra, hvorfor mennesker tror, at andre ikke er villige til at ofre noget for klimaet. Han peger på, at der i den offentlige debat bliver givet meget opmærksomhed til klimaskeptikere og særlige interessegrupper. 

Anbefalingen fra forskerne er, at man nok kunne have mere ud af at fortælle om den klimahandling, der faktisk sker, og understrege, at hvis man er villig til og faktisk handler for klimaet, så bliver man en del af et stort globalt fællesskab.

- EHS

Hvad mener danskerne?

72 procent af de danske husholdninger er villige til at bidrage med én procent af deres månedlige indkomst til kampen mod klimaændringer.

91 procent støtter klimavenlige sociale normer.

73 procent vil have forstærket politisk handling.

35 procent af danskerne tror, at flertallet af landets befolkning er villige til at bidrage.

Kilde: Peter Andre o.a.: Globally representative evidence on the actual and perceived support for climate action, Nature Climate Change, 9. feb. 2024

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

Schneider Electrics vidensportal overgår til mySchneider

08.01.2025Schneider Electric

Sponseret

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J