Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Næsten 70 procent vil afgive en procent af deres indkomst, 86 procent synes at man som borgere må gøre noget og næsten 90 procent er enige i at de ønsker mere handling fra deres regering. Det hele for at bremse klimaforandringerne.

16.02.2024

CSR.dk

I 125 lande er 130.000 mennesker blevet interviewet om deres holdninger til og villighed til selv at bidrage til kampen mod klimaforandringer. Den overordnede konklusion er, at der er massiv, global støtte til klimahandling. Det fremgår af en nyligt publiceret forskningsartikel i Nature Climate Change

Støtten rækker både til et ønske om politisk indsats og villighed til at afgive en mindre del af deres månedlige indkomst, hvis det kan hjælpe. 

”Resultaterne er afgjort opløftende, men også overraskende,” siger økonomen Felix Chopra, der forsker i adfærdsøkonomi på Økonomisk Institut, Københavns Universitet, og er en af forskerne bag undersøgelsen til Information, som har skrevet en længere artikel om undersøgelsen. 

”Vi havde godt nok ventet at finde stærk opbakning til klimahandling i nogle af de undersøgte lande, men vi var virkelig overraskede over, at andelen af befolkningen, der støtter klimavenlige sociale normer og forlanger mere politisk handling fra deres nationale regeringer er meget høj i næsten alle lande i undersøgelsen.”

Falsk forestilling at andre er ligeglade

De lige knap 130.000 mennesker, som er blevet interviewet, udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen i lande, som udleder 96 procent af verdens drivhusgasser, repræsenterer 96 procent af det globale BNP og 92 procent af den globale befolkning. 

Et andet emne, der blev bedt om at forholde sig til, var, hvad de tror andre mener og tænker. I svarene på det spørgsmål ligger en mulig forklaring på, hvorfor afstanden mellem holdning og handling ofte er overraskende stor. 

Der er i undersøgelsen en afstand på 26 procentpoint mellem den andel af de adspurgte, som erklærer sig villige til at bidrage med en procent af deres indkomst til klimahandling, og så den andel undersøgelsesdeltagerne forestiller sig vil bidrage. 

Vi handler kun, hvis vi tror andre er med

Konstateringen af den fejlopfattelse er vigtigere, end man måske tror. For adfærdsforskerne, som f.eks. Felix Chopra, der er medforfatter til artiklen i Nature Climate Change, kan forklare, at det er et velkendt faktum, at mennesker er mere tilbøjelige til at bidrage til fælles mål, hvis de tror på, at andre gør det samme. 

Information har spurt Felix Chopra, hvorfor mennesker tror, at andre ikke er villige til at ofre noget for klimaet. Han peger på, at der i den offentlige debat bliver givet meget opmærksomhed til klimaskeptikere og særlige interessegrupper. 

Anbefalingen fra forskerne er, at man nok kunne have mere ud af at fortælle om den klimahandling, der faktisk sker, og understrege, at hvis man er villig til og faktisk handler for klimaet, så bliver man en del af et stort globalt fællesskab.

- EHS

Hvad mener danskerne?

72 procent af de danske husholdninger er villige til at bidrage med én procent af deres månedlige indkomst til kampen mod klimaændringer.

91 procent støtter klimavenlige sociale normer.

73 procent vil have forstærket politisk handling.

35 procent af danskerne tror, at flertallet af landets befolkning er villige til at bidrage.

Kilde: Peter Andre o.a.: Globally representative evidence on the actual and perceived support for climate action, Nature Climate Change, 9. feb. 2024

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus