12.01.2022 | Samfund
Globale eksperter bekymrer sig mest om klima og ulighed
Klima ses stadig som helt afgørende, men ulighed og manglende sammenhængskraft bekymrer globale ledere langt mere end tidligere. De spørgsmål har overhalet bekymringer om cybersikkerhed.
Når World Economic Forum (WEF) udgiver sin årlige rapport om globale risici, så kan der være god grund til at løfte blikket fra den daglige dont og høre efter. Konklusionerne er nemlig et udtryk for, hvordan eksperter og ledere fra hele verden forestiller sig fremtiden, og hvilke udfordringer, man kommer til at slås med.
Årets top ti over risiko er således som vist i topbilledet på denne artikel.
Risikobilledet varierer dog, hvis man skelner mellem kort og langt sigt. Årets rapport viser, at de største langsigtede risici er relateret til klimaet, mens de største kortsigtede globale bekymringer inkluderer social ulighed, trusler mod folks levebrød og forringet mental sundhed.
Det største skift ser man i vurderingen af social sammenhængskraft, som har flyttet sig gevaldigt siden begyndelsen af corona-pandemien.
Læs også: Ulighed skal være lige så presserende for virksomheder som klima
”Når an ser på de 20 procent rigeste personer i verden, så har de været i stand til at genoprette omkring halvdelen af, hvad de har tabt over de seneste par år. Men for verdens 20 procent fattigste gælder det, at de har tabt endnu 5 procent af deres indkomst. Og det bliver kun værre, hvis vi ikke gør noget ved det, sagde WEF’s administrerende direktør, Saadia Zahidi, til Bloomberg.
Men for de mere langsigtede risici, er frygten for at håndteringen af klimakrisen fejler stadig vinderen og kan ifølge Zurich Insurance Groups beregninger ende med at skære op til en sjettedel af det globale BNP.
Derudover tror eksperterne, at den globale økonomiske genopretning vil være både volatil og ulige over de næste tre år.
Rapporten kan hentes og læses her
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.