11.11.2013  |  Klima, miljø og energi

Grøn omstilling gennem partnerskaber

Virksomheder og kommuners samarbejde om bæredygtig vækst diskuteres på konference, som EU Life+ projektet Carbon 20, Green Cities og Kommunernes Landsforening står bag. Gate 21 er konferencepartner.

Kommunerne kan kun nå de lokale klimamålsætninger, hvis de samarbejder med private virksomheder. Det er holdningen hos arrangørerne bag konferencen ”Grøn omstilling gennem partnerskaber”, som afvikles i København i denne uge. 

På konferencen præsenteres en række succesfulde eksempler på, hvordan partnerskaber mellem kommuner og virksomheder kan skabe bæredygtig vækst i lokale virksomheder.Peter Thiele (S), der er formand for miljøsamarbejdet Green Cities og blandt arrangørerne af konferencen, siger i en pressemeddelelse:

”Udfordringen er, at kommunerne mangler lovhjemmel eller konkrete metoder til at samarbejde med virksomheder om CO2-besparelser. Konferencens formål er derfor, at dele de nyeste erfaringer med offentlig-private partnerskaber, der fremmer en bæredygtig vækst”. 

Læs også: Fritz Hansen satser på grøn leverandørstyring

På konferencen fremlægger partnerskabsprojektet Carbon 20 en model for, hvordan kommuner og virksomheder kan samarbejde om energibesparelser. Fra 2010-2013 har Green Cities-kommunerne, Næstved Kommune, KL, Aalborg Universitet og en række energirådgivere samarbejdet med over 100 mindre virksomheder om reduktion af CO2. Virksomhederne har i gennemsnit sparet 22 procent CO2 i projektets løbetid.

”Projektet viser, at der er store klimaperspektiver i at lade kommunen spille en mere proaktiv rolle i forhold til energibesparelser virksomhederne,” siger Peter Thiele fra Green Cities.

Læs også: Formel M er vinder af 'Vores omstilling'

Praktiske erfaringer fra ind- og udland
Ved konferencen møder deltagerne i alt ni danske og ét hollandsk partnerskabsprojekt, der arbejder med at skabe grønne jobs og en mere effektiv anvendelse af ressourcer. Et af dem er partnerskabsorganisationen Gate 21, der har succes med at understøtte offentlig-private innovationsprojekter, der har til formål at finde nye løsninger på kommunernes klimaudfordringer.

”Hvis vi for alvor skal accelerere den grønne omstilling, er vi nødt til udvikle nye samarbejdsrelationer og partnerskaber mellem den offentlige og den private sektor. Og vi skal sikre os, at omstillingen går hånd i hånd med erhvervsudviklingen, ellers når vi ikke i mål. Gate 21 har en række bud på, hvordan de nye samarbejder kan tage form”, siger Gate 21’s direktør Poul Erik Lauridsen i pressemeddelelsen.

Grøn omstilling gennem partnerskaber afvikles på fredag 15. november kl. 9.30-22.00 2013 i Street Mekka i København. Tilmeldingsfristen er passeret.
 

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere