Green Building Council Denmark bliver til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Eksplosiv vækst i medlemmer og den dagsorden, de varetager, får Danmarks nok største bygge-NGO til at skifte til mere retvisnde navn.

NGO'en med det nye navn og logo har tre personer i sin øverste ledelse, fra venstre: Mette Qvist, direktør; Frederik Waitz, vicedirektør; Sisse Normann Calguinheim, vicedirektør. Foto: Rådet for Bæredygtigt Byggeri: .

24.01.2023

CSR.dk

De seneste år har Green Building Council Denmark oplevet en eksplosiv vækst i antallet af medlemmer og er i dag en af Danmarks største grønne NGO’er med 50 medarbejdere og over 700 medlemsvirksomheder. Denne udvikling markeres i dag ved, at organisationen skifter navn fra Green Building Council Denmark til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Bygge- og ejendomssektoren står for omtrent 30 procent af Danmarks CO2-udledninger, og har derfor et stort ansvar for at skubbe på i den tvingende nødvendige grønne omstilling.  Siden 2010 har medlemsorganisationen, som i dag skifter navn, arbejdet for at skabe en fælles retning for bæredygtighed i byggeriet. Det er på mange måder lykkedes at etablere et branchesprog for bæredygtighed, men det er kun første skridt på vejen mod en bæredygtig branche.

”Med navneskiftet markerer vi, at vores organisation og hele bygge- og ejendomsbranchen er et nyt sted i dag. Vi behøver ikke længere bruge vores energi på at overbevise om, at bæredygtighed er vejen frem. Tiden er kommet til at accelerere omstillingen, og det skal gå stærkt. Er man som virksomhed ikke klar, er det ved at være sidste udkald” siger Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Lang vej endnu
”Først og fremmest må vi som branche anerkende, at vi er en stor del af problemet. Og hvis vi fortsat skal bygge i fremtiden, skal vi være en stor del at løsningen” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Den tidligere regering tog hul på opgaven med blandt andet den Nationale Strategi for bæredygtigt byggeri. Dette har resulteret i, at der fra årsskiftet kom krav i bygningsreglementet om, at alle byggerier per 1. januar 2023 skal måle på CO2, og større byggerier har fået sat etCO2-udledningsloft.

Rådet for Bæredygtigt Byggeris arbejdsområder

DGNB
Rådet for Bæredygtigt Byggeri (RBB) administrerer og udvikler certificeringssystemet DGNB, der anvendes til at evaluere bæredygtigheden af byggeri, bygninger og byudvikling i Danmark.

EU-Taksonomi
RBB står bag branchens fælles oversættelse af EU-taksonomien til den danske bygge- og ejendomsbranche. Derudover udfører de tredjepartsvalidering af efterlevelse af taksonomiens kriterier.

Kurser og uddannelse
Gennem en lang række kurser og uddannelser, udvikler RBB bæredygtige kompetencer i alle led af dansk byggeri. 

Udviklingsprojekter
RBB leder og deltager i en lang række udviklingsprojekter i Danmark og internationalt.

Vidensdeling
RBB deler sin viden og erfaringer gennem udgivelser, indspark i den offentlige debat, egne arramgementer og som oplægsholdere på andres. 

Men tal fra forskellige aktører i byggebranchen og forskningsverdenen viser, at branchen er langt fra at blive absolut bæredygtig.  Sålees har projektet Reduction Roadmap beregnet, at det vil kræve en reduktion af CO2-udledningerne på op i mod 96 procent i byggebranchen for at efterleve Paris-aftalen og bygge indenfor planetens CO2-grænse.

Læs også: Green Building Council Denmark lancerer ny planetær-certificering

”Selvom målet virker umuligt og langt væk, oplever vi en stor vilje fra branchen for at omstille sig til en mere bæredygtig fremtid. Vi har lige nu et momentum, som skal udnyttes fuldt ud” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Løsningen skal være fælles
De sidste ti år har bæredygtighedsarbejdet i branchen handlet om at stille krav, lære at beregne og dokumentere tiltag i en mere bæredygtig retning. Grundlæggende er ideen, at det skal være specifikt, og kunne måles for at kunne ændres. Næste skridt er nu, i markant større grad, at øge vores krav til, hvor bæredygtigt et byggeri eller driften af en bygning skal være.

Det er ikke bare byggebranchen, som skal se ind ad de kommende år, hvis det skal være realistisk at nå de danske og globale klima- og bæredygtighedsmålsætninger. Der skal en større samfundsdiskussion til.

Det er svære men nødvendige diskussioner, som Rådet for Bæredygtigt Byggeri i den kommende tid, vil starte op for. Skal vi fortsat bygge nyt i det omfang vi gør i dag? Skal vi fortsætte med at rydde natur for at opføre nye boligområder? Hvad skal rives ned, og måske vigtigst, hvad skal ikke rives ned? Og hvad er der politisk opbakning til?

Den samtale vil Rådet for Bæredygtigt Byggeri gerne byde ind på. 

”Vi påstår ikke, at vi har den perfekte løsning på bygge- og ejendomsbranchens udfordringer, men vi vil i stigende grad sætte os for bordenden med højere krav, og bringe dokumentation samt fakta med, når retningen for fremtiden skal defineres. Jeg plejer at sige, at vi ikke må lade det perfekte blive det godes fjende,” udtaler Mette Qvist.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams