24.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Green Building Council Denmark bliver til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Eksplosiv vækst i medlemmer og den dagsorden, de varetager, får Danmarks nok største bygge-NGO til at skifte til mere retvisnde navn.

De seneste år har Green Building Council Denmark oplevet en eksplosiv vækst i antallet af medlemmer og er i dag en af Danmarks største grønne NGO’er med 50 medarbejdere og over 700 medlemsvirksomheder. Denne udvikling markeres i dag ved, at organisationen skifter navn fra Green Building Council Denmark til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Bygge- og ejendomssektoren står for omtrent 30 procent af Danmarks CO2-udledninger, og har derfor et stort ansvar for at skubbe på i den tvingende nødvendige grønne omstilling.  Siden 2010 har medlemsorganisationen, som i dag skifter navn, arbejdet for at skabe en fælles retning for bæredygtighed i byggeriet. Det er på mange måder lykkedes at etablere et branchesprog for bæredygtighed, men det er kun første skridt på vejen mod en bæredygtig branche.

”Med navneskiftet markerer vi, at vores organisation og hele bygge- og ejendomsbranchen er et nyt sted i dag. Vi behøver ikke længere bruge vores energi på at overbevise om, at bæredygtighed er vejen frem. Tiden er kommet til at accelerere omstillingen, og det skal gå stærkt. Er man som virksomhed ikke klar, er det ved at være sidste udkald” siger Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Lang vej endnu
”Først og fremmest må vi som branche anerkende, at vi er en stor del af problemet. Og hvis vi fortsat skal bygge i fremtiden, skal vi være en stor del at løsningen” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Den tidligere regering tog hul på opgaven med blandt andet den Nationale Strategi for bæredygtigt byggeri. Dette har resulteret i, at der fra årsskiftet kom krav i bygningsreglementet om, at alle byggerier per 1. januar 2023 skal måle på CO2, og større byggerier har fået sat etCO2-udledningsloft.

Rådet for Bæredygtigt Byggeris arbejdsområder

DGNB
Rådet for Bæredygtigt Byggeri (RBB) administrerer og udvikler certificeringssystemet DGNB, der anvendes til at evaluere bæredygtigheden af byggeri, bygninger og byudvikling i Danmark.

EU-Taksonomi
RBB står bag branchens fælles oversættelse af EU-taksonomien til den danske bygge- og ejendomsbranche. Derudover udfører de tredjepartsvalidering af efterlevelse af taksonomiens kriterier.

Kurser og uddannelse
Gennem en lang række kurser og uddannelser, udvikler RBB bæredygtige kompetencer i alle led af dansk byggeri. 

Udviklingsprojekter
RBB leder og deltager i en lang række udviklingsprojekter i Danmark og internationalt.

Vidensdeling
RBB deler sin viden og erfaringer gennem udgivelser, indspark i den offentlige debat, egne arramgementer og som oplægsholdere på andres. 

Men tal fra forskellige aktører i byggebranchen og forskningsverdenen viser, at branchen er langt fra at blive absolut bæredygtig.  Sålees har projektet Reduction Roadmap beregnet, at det vil kræve en reduktion af CO2-udledningerne på op i mod 96 procent i byggebranchen for at efterleve Paris-aftalen og bygge indenfor planetens CO2-grænse.

Læs også: Green Building Council Denmark lancerer ny planetær-certificering

”Selvom målet virker umuligt og langt væk, oplever vi en stor vilje fra branchen for at omstille sig til en mere bæredygtig fremtid. Vi har lige nu et momentum, som skal udnyttes fuldt ud” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Løsningen skal være fælles
De sidste ti år har bæredygtighedsarbejdet i branchen handlet om at stille krav, lære at beregne og dokumentere tiltag i en mere bæredygtig retning. Grundlæggende er ideen, at det skal være specifikt, og kunne måles for at kunne ændres. Næste skridt er nu, i markant større grad, at øge vores krav til, hvor bæredygtigt et byggeri eller driften af en bygning skal være.

Det er ikke bare byggebranchen, som skal se ind ad de kommende år, hvis det skal være realistisk at nå de danske og globale klima- og bæredygtighedsmålsætninger. Der skal en større samfundsdiskussion til.

Det er svære men nødvendige diskussioner, som Rådet for Bæredygtigt Byggeri i den kommende tid, vil starte op for. Skal vi fortsat bygge nyt i det omfang vi gør i dag? Skal vi fortsætte med at rydde natur for at opføre nye boligområder? Hvad skal rives ned, og måske vigtigst, hvad skal ikke rives ned? Og hvad er der politisk opbakning til?

Den samtale vil Rådet for Bæredygtigt Byggeri gerne byde ind på. 

”Vi påstår ikke, at vi har den perfekte løsning på bygge- og ejendomsbranchens udfordringer, men vi vil i stigende grad sætte os for bordenden med højere krav, og bringe dokumentation samt fakta med, når retningen for fremtiden skal defineres. Jeg plejer at sige, at vi ikke må lade det perfekte blive det godes fjende,” udtaler Mette Qvist.

- EHS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtigt byggeri

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere