Green Building Council Denmark bliver til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Eksplosiv vækst i medlemmer og den dagsorden, de varetager, får Danmarks nok største bygge-NGO til at skifte til mere retvisnde navn.

NGO'en med det nye navn og logo har tre personer i sin øverste ledelse, fra venstre: Mette Qvist, direktør; Frederik Waitz, vicedirektør; Sisse Normann Calguinheim, vicedirektør. Foto: Rådet for Bæredygtigt Byggeri: .

24.01.2023

CSR.dk

De seneste år har Green Building Council Denmark oplevet en eksplosiv vækst i antallet af medlemmer og er i dag en af Danmarks største grønne NGO’er med 50 medarbejdere og over 700 medlemsvirksomheder. Denne udvikling markeres i dag ved, at organisationen skifter navn fra Green Building Council Denmark til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Bygge- og ejendomssektoren står for omtrent 30 procent af Danmarks CO2-udledninger, og har derfor et stort ansvar for at skubbe på i den tvingende nødvendige grønne omstilling.  Siden 2010 har medlemsorganisationen, som i dag skifter navn, arbejdet for at skabe en fælles retning for bæredygtighed i byggeriet. Det er på mange måder lykkedes at etablere et branchesprog for bæredygtighed, men det er kun første skridt på vejen mod en bæredygtig branche.

”Med navneskiftet markerer vi, at vores organisation og hele bygge- og ejendomsbranchen er et nyt sted i dag. Vi behøver ikke længere bruge vores energi på at overbevise om, at bæredygtighed er vejen frem. Tiden er kommet til at accelerere omstillingen, og det skal gå stærkt. Er man som virksomhed ikke klar, er det ved at være sidste udkald” siger Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Lang vej endnu
”Først og fremmest må vi som branche anerkende, at vi er en stor del af problemet. Og hvis vi fortsat skal bygge i fremtiden, skal vi være en stor del at løsningen” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Den tidligere regering tog hul på opgaven med blandt andet den Nationale Strategi for bæredygtigt byggeri. Dette har resulteret i, at der fra årsskiftet kom krav i bygningsreglementet om, at alle byggerier per 1. januar 2023 skal måle på CO2, og større byggerier har fået sat etCO2-udledningsloft.

Rådet for Bæredygtigt Byggeris arbejdsområder

DGNB
Rådet for Bæredygtigt Byggeri (RBB) administrerer og udvikler certificeringssystemet DGNB, der anvendes til at evaluere bæredygtigheden af byggeri, bygninger og byudvikling i Danmark.

EU-Taksonomi
RBB står bag branchens fælles oversættelse af EU-taksonomien til den danske bygge- og ejendomsbranche. Derudover udfører de tredjepartsvalidering af efterlevelse af taksonomiens kriterier.

Kurser og uddannelse
Gennem en lang række kurser og uddannelser, udvikler RBB bæredygtige kompetencer i alle led af dansk byggeri. 

Udviklingsprojekter
RBB leder og deltager i en lang række udviklingsprojekter i Danmark og internationalt.

Vidensdeling
RBB deler sin viden og erfaringer gennem udgivelser, indspark i den offentlige debat, egne arramgementer og som oplægsholdere på andres. 

Men tal fra forskellige aktører i byggebranchen og forskningsverdenen viser, at branchen er langt fra at blive absolut bæredygtig.  Sålees har projektet Reduction Roadmap beregnet, at det vil kræve en reduktion af CO2-udledningerne på op i mod 96 procent i byggebranchen for at efterleve Paris-aftalen og bygge indenfor planetens CO2-grænse.

Læs også: Green Building Council Denmark lancerer ny planetær-certificering

”Selvom målet virker umuligt og langt væk, oplever vi en stor vilje fra branchen for at omstille sig til en mere bæredygtig fremtid. Vi har lige nu et momentum, som skal udnyttes fuldt ud” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Løsningen skal være fælles
De sidste ti år har bæredygtighedsarbejdet i branchen handlet om at stille krav, lære at beregne og dokumentere tiltag i en mere bæredygtig retning. Grundlæggende er ideen, at det skal være specifikt, og kunne måles for at kunne ændres. Næste skridt er nu, i markant større grad, at øge vores krav til, hvor bæredygtigt et byggeri eller driften af en bygning skal være.

Det er ikke bare byggebranchen, som skal se ind ad de kommende år, hvis det skal være realistisk at nå de danske og globale klima- og bæredygtighedsmålsætninger. Der skal en større samfundsdiskussion til.

Det er svære men nødvendige diskussioner, som Rådet for Bæredygtigt Byggeri i den kommende tid, vil starte op for. Skal vi fortsat bygge nyt i det omfang vi gør i dag? Skal vi fortsætte med at rydde natur for at opføre nye boligområder? Hvad skal rives ned, og måske vigtigst, hvad skal ikke rives ned? Og hvad er der politisk opbakning til?

Den samtale vil Rådet for Bæredygtigt Byggeri gerne byde ind på. 

”Vi påstår ikke, at vi har den perfekte løsning på bygge- og ejendomsbranchens udfordringer, men vi vil i stigende grad sætte os for bordenden med højere krav, og bringe dokumentation samt fakta med, når retningen for fremtiden skal defineres. Jeg plejer at sige, at vi ikke må lade det perfekte blive det godes fjende,” udtaler Mette Qvist.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus