Grøn fremtid for tekstilbranchen
Med 40 millioner kroner skal en ny national handlingsplan sætte retningen for en bæredygtig tekstilindustri i Danmark. Brancheorganisation glæder sig over at blive meldt ind i kampen.
I den nye finanslov har regeringen sammen med SF og Radikale Venstre afsat 10 mio. kroner årligt i 2025-2028 til en ny national handlingsplan for tekstiler.
I EU er tekstilindustrien nemlig den fjerdemest miljø- og klimabelastende og er derfor en afgørende del af den grønne omstilling:
"Tekstilproduktionen verden over presser både vores klima og miljø. Vi står med et massivt overforbrug af tekstiler, der er vanskelige at genanvende, men også et stort potentiale for at skubbe udviklingen i en mere cirkulær og bæredygtig retning. Den mulighed griber vi med en national handlingsplan for tekstiler”, udtaler miljøminister Magnus Heunicke.
Planen omfatter initiativer som:
- Udarbejdelse af krav til mere miljø-og klimavenlige tekstiler
- Indsamling og genanvendelse af tekstilaffald
- Reduktion af miljøpåvirkningen fra offentlige tekstilindkøb
- Udvikling af inspirationsmateriale om reparation af tekstiler, målrettet undervisere.
Sideløbende skal der være informationskampagner til borgerne om bæredygtigt tekstilforbrug. Her skal der særligt sættes ind på onlinehandlen med det formål at skabe øget opmærksomhed og oplysning med henblik på at reducere tekstilindustriens miljø- og klimamæssige aftryk.
Bære den grønne fane højt
Hos tekstilindustriens brancheorganisation, Dansk Mode og Textil (DM&T), vender mundvigene opad ovenpå udsigterne til en national handlingsplan.
I august lancerede de nemlig et politisk udspil til netop en national handlingsplan for tekstiler med henblik på at gøre tekstilbranchen en aktiv bidragsyder i den grønne omstilling.
Med udspillet anslog DM&T, at det var nødvendigt med 250 millioner på finansloven for at kunne gennemføre de nødvendige tiltag. Det blev imidlertid til 40 millioner fordelt på fire år.
På trods af det lavere beløb, fremhæver de, at flere elementer fra deres udspil er båret med videre ind på Christiansborg, hvilket de ser som et tegn på politisk lydhørhed.
”Jeg er meget glad for den dialog, som vi har haft med partierne i Regeringen og Radikale Venstre om, hvordan vi kan understøtte omstillingen af den danske mode- og tekstilbranche, så vi sikrer os, at vi får skabt en koordineret indsats på tværs af branchen”, siger DM&T’s adm. direktør Thomas Klausen.
- lhs