Dårlig dansk infrastruktur for impactinvesteringer

Impact investeringer er hårdt arbejde, bl.a. fordi formidlingen af kontakt mellem investorer og nye virksomheder er ineffektiv. Det siger Christian Honoré, grundlægger af Goodwings, som drømmer om en egentlig impact investment fond i Danmark.

18.08.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det nyeste tilbud til investorer med ansvarlige tendenser er ”impact investments”, hvor man sætter penge i virksomheder, som har som udgangspunkt, at de vil mere end at tjene penge. De vil også skabe forandring.

En hurtig Google-søgning viser, at i den internationale samtale bruges begrebet ”impact investments” meget bredt. Alt fra investeringer med et fokus på klassiske ESG-faktorer (environment, social and governance) til investeringer i nye virksomheder med et erklæret fokus på flere bundlinjer og stakeholders.

”Det er et stort felt, hvor mange forskellige aktører er i gang med at definere sig selv og deres roller. Det vigtigste er, at vi ikke får lavet definitionen for stram og snæver – hvis det i Danmark f.eks. kom til at være synonymt alene med socialøkonomiske virksomheder. Hvis rammerne bliver for snævre, vil for få investorer og virksomheder kunne se sig selv i projektet, og der vil være for få virksomheder at investere i,” siger Christian Honoré.

Dårlige forbindelser
Som medstifter af rejseportalen Goodwings, hvis forretningsmodel bygger på at ville skabe forandring i verden, har Christian Honoré over de seneste par år været hele turen med at være en iværksættervirksomhed som skulle finde kapital til at udvikle en impact-virksomhed.

Christian Honoré vil gerne lægge erfaring til udviklingen af en bedre infrastruktur for impact-investeringer. .

”Fordi der ikke er særlig mange kanaler – især i Danmark – til at samle flowet af kapital mellem investorer og iværksættere med fokus på impact, så ender det med at være vældig tidskrævende for alle parter. Fordelingen af midlerne bliver ineffektiv – og det er en klar udfordring for feltet,” forklarer han.

Heller ikke i resten af verden er man i mål, men der er dog erfaringer at trække på. F.eks. amerikanske Toniic, som agerer platform til formidling af kontakt mellem investorer og impact-orienterede virksomheder og udgiver en årlig international trend- og praksisrapport. De har omkring 1.000 investeringsemner i deres database.

I Norden er ImpactX i gang med at etablere en lignende nordisk platform. I øjeblikket er der 23 virksomheder på listen over investeringsemner i Danmark.

Der skal slås nogle skæve
Der er tilsyneladende brug for nogle mødesteder i form af netværk og investeringsfonde i dansk regi med fokus på impact investeringer, hvor man kan mødes og præsentere sig selv. Men det skal kun være begyndelsen.

Det rigtige ville være at etablere en egentlig fond, hvor forskellige aktører med interesse i impact investeringer i fællesskab etablerede en portefølje af selskaber, man kunne investere i på baggrund af definitioner og med metoder udviklet til at bedømme og dokumentere at der bliver skabt impact. Det her er et felt, der stadig kræver mange eksperimenter og hvor der vil blive slået en del skæve, før vi ved, hvordan det skal gøres. Til gengæld må vi også erkende, at det er den eneste vej frem, for man kan ikke finde alle svarene på forhånd,” siger Christian Honoré.   

Vi kan lære af udviklingsbistand
Behovet for at eksperimentere kommer af at impact-investeringer naturligvis har sine udfordringer. F.eks. at impact ikke altid er direkte målbart.

”Hvis det var det, så havde vi jo gjort det. Vi ved, hvordan vi skal måle og tale om input og output. Men impact handler om hvilke forandringer vi sætter i gang ude i tredje, fjerde, femte led, og der er investorer og virksomheder ikke så fortrolige med endnu. Den gode nyhed er, at det har udviklingssektoren, Danida og forskellige NGO’er, jo beskæftiget sig med længe, så der er mange modeller, man kan låne fra,” fortæller Christian Honoré.

Et lille univers
Lige nu er det desuden en udfordring, at der ikke er voldsomt mange investeringsemner på markedet, og at investorer kan have interesse i at holde dem, der er, for sig selv, så prisen ikke bliver drevet op.

Men en anden af Toniics aktiviteter, the 100% Impact Network, har netop det formål at udvikle metoder til og bevise, at det fint kan lade sig gøre at tjene penge på at investere udelukkende i virksomheder med impact på programmet. Netværket har i dag 85 medlemsorganisationer fra hele verden som repræsenterer omkring 4,5 milliarder amerikanske dollar. Langt fra alle er på 100%.

Desuden er der en tendens til, at det er forholdsvis store private formuer eller filantropiske fonde, som gerne vil arbejde med impact investeringer. Deres antal er i dansk kontekst noget begrænset.

”Institutionelle investorer, heriblandt pensionskasserne burde i en eller anden form også komme med på denne her vogn, og eksperimentere og hjælpe med at modne det her marked. Grundene til, at de holder igen, er, så vidt jeg har forstået, at det drejer sig om for små beløb, og at de ikke kan løbe risikoen. Men hvis du er en tålmodig investor, er der ikke noget der tyder på, at det skulle være en dårligere forretning at investere i impact-orienterede virksomheder. Tværtimod,” siger Christian Honoré. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR og finans

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online