Dårlig dansk infrastruktur for impactinvesteringer

Impact investeringer er hårdt arbejde, bl.a. fordi formidlingen af kontakt mellem investorer og nye virksomheder er ineffektiv. Det siger Christian Honoré, grundlægger af Goodwings, som drømmer om en egentlig impact investment fond i Danmark.

18.08.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det nyeste tilbud til investorer med ansvarlige tendenser er ”impact investments”, hvor man sætter penge i virksomheder, som har som udgangspunkt, at de vil mere end at tjene penge. De vil også skabe forandring.

En hurtig Google-søgning viser, at i den internationale samtale bruges begrebet ”impact investments” meget bredt. Alt fra investeringer med et fokus på klassiske ESG-faktorer (environment, social and governance) til investeringer i nye virksomheder med et erklæret fokus på flere bundlinjer og stakeholders.

”Det er et stort felt, hvor mange forskellige aktører er i gang med at definere sig selv og deres roller. Det vigtigste er, at vi ikke får lavet definitionen for stram og snæver – hvis det i Danmark f.eks. kom til at være synonymt alene med socialøkonomiske virksomheder. Hvis rammerne bliver for snævre, vil for få investorer og virksomheder kunne se sig selv i projektet, og der vil være for få virksomheder at investere i,” siger Christian Honoré.

Dårlige forbindelser
Som medstifter af rejseportalen Goodwings, hvis forretningsmodel bygger på at ville skabe forandring i verden, har Christian Honoré over de seneste par år været hele turen med at være en iværksættervirksomhed som skulle finde kapital til at udvikle en impact-virksomhed.

Christian Honoré vil gerne lægge erfaring til udviklingen af en bedre infrastruktur for impact-investeringer. .

”Fordi der ikke er særlig mange kanaler – især i Danmark – til at samle flowet af kapital mellem investorer og iværksættere med fokus på impact, så ender det med at være vældig tidskrævende for alle parter. Fordelingen af midlerne bliver ineffektiv – og det er en klar udfordring for feltet,” forklarer han.

Heller ikke i resten af verden er man i mål, men der er dog erfaringer at trække på. F.eks. amerikanske Toniic, som agerer platform til formidling af kontakt mellem investorer og impact-orienterede virksomheder og udgiver en årlig international trend- og praksisrapport. De har omkring 1.000 investeringsemner i deres database.

I Norden er ImpactX i gang med at etablere en lignende nordisk platform. I øjeblikket er der 23 virksomheder på listen over investeringsemner i Danmark.

Der skal slås nogle skæve
Der er tilsyneladende brug for nogle mødesteder i form af netværk og investeringsfonde i dansk regi med fokus på impact investeringer, hvor man kan mødes og præsentere sig selv. Men det skal kun være begyndelsen.

Det rigtige ville være at etablere en egentlig fond, hvor forskellige aktører med interesse i impact investeringer i fællesskab etablerede en portefølje af selskaber, man kunne investere i på baggrund af definitioner og med metoder udviklet til at bedømme og dokumentere at der bliver skabt impact. Det her er et felt, der stadig kræver mange eksperimenter og hvor der vil blive slået en del skæve, før vi ved, hvordan det skal gøres. Til gengæld må vi også erkende, at det er den eneste vej frem, for man kan ikke finde alle svarene på forhånd,” siger Christian Honoré.   

Vi kan lære af udviklingsbistand
Behovet for at eksperimentere kommer af at impact-investeringer naturligvis har sine udfordringer. F.eks. at impact ikke altid er direkte målbart.

”Hvis det var det, så havde vi jo gjort det. Vi ved, hvordan vi skal måle og tale om input og output. Men impact handler om hvilke forandringer vi sætter i gang ude i tredje, fjerde, femte led, og der er investorer og virksomheder ikke så fortrolige med endnu. Den gode nyhed er, at det har udviklingssektoren, Danida og forskellige NGO’er, jo beskæftiget sig med længe, så der er mange modeller, man kan låne fra,” fortæller Christian Honoré.

Et lille univers
Lige nu er det desuden en udfordring, at der ikke er voldsomt mange investeringsemner på markedet, og at investorer kan have interesse i at holde dem, der er, for sig selv, så prisen ikke bliver drevet op.

Men en anden af Toniics aktiviteter, the 100% Impact Network, har netop det formål at udvikle metoder til og bevise, at det fint kan lade sig gøre at tjene penge på at investere udelukkende i virksomheder med impact på programmet. Netværket har i dag 85 medlemsorganisationer fra hele verden som repræsenterer omkring 4,5 milliarder amerikanske dollar. Langt fra alle er på 100%.

Desuden er der en tendens til, at det er forholdsvis store private formuer eller filantropiske fonde, som gerne vil arbejde med impact investeringer. Deres antal er i dansk kontekst noget begrænset.

”Institutionelle investorer, heriblandt pensionskasserne burde i en eller anden form også komme med på denne her vogn, og eksperimentere og hjælpe med at modne det her marked. Grundene til, at de holder igen, er, så vidt jeg har forstået, at det drejer sig om for små beløb, og at de ikke kan løbe risikoen. Men hvis du er en tålmodig investor, er der ikke noget der tyder på, at det skulle være en dårligere forretning at investere i impact-orienterede virksomheder. Tværtimod,” siger Christian Honoré. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR og finans

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart