Indspark: I skole som børnearbejder

Dokumentaren ”Lyssky Chokolade”, som DR1 viste i går bør få NGO’er til indgå utålmodige og handlekraftige alliancer med såvel politikere som chokoladeindustrien. Og detailhandelen må gøre endnu mere for at fortælle forbrugerne, hvilken chokolade der er produceret ansvarligt, mener ekspert i CSR-kommunikation.

10.12.2012

Claes Amundsen – Humankind CSR & Kommunikation, CSR.dk

Claes Amundsen er kommunikationsrådgiver og journalist. Han stiftede i 2007 "Humankind CSR og Kommunikation", hvor han hjælper virksomheder og organisationer med at kommunikere om samfundsansvar og beslægtede emner..

Den mest groteske scene i Lyssky Chokolade – Miki Mistratis nye dokumentar om børnearbejde i chokoladeindustrien – er nok den, hvor vi besøger en skole på landet.

Verdens største chokoladefirmaer bygger skoler for at give børnene et alternativ til livet som billig arbejdskraft i farlige job. Det gør virksomhederne i samarbejde med velrenommerede NGO’er som Rainforest Alliance, men det er en mildt sagt særpræget undervisning, vi er vidner til: Med macheter i hænderne lærer børnene, hvornår det er tid til at høste kakao-frugterne, og hvordan det skal gøres. Tilbage står det uhyggelige billede af en dreng, som holder om kakaoens frugt med den ene hånd og svinger den tunge, skarpe machete gennem skallen med den anden. Det må gå galt.

Og det går da også galt allerede i en af filmens første scener, hvor fotografen er nødt til at køre en dreng med et dybt machete-sår på hospitalet. Ulykken er godt nok ikke sket under arbejdet i plantagen, men hvad skal børn overhovedet med så farligt et våben, spørger filmens fortæller.

Lyssky chokolade efterlader beskueren med i hvert fald tre konklusioner:

1) En stor del af kakao-arbejderne i Elfenbenskysten er stadig børn, og mange af dem er fragtet ind fra nabolande som Burkina Faso.

2) Flere af de igangsatte udviklingsprojekter er ganske enkelt elendige.

3) Der findes mere bæredygtige alternativer, især i Ghana. Men bestræbelserne på at etablere sporbarhed – og dermed garanti for ansvarlighed – går langsomt.

Hvad kan vi gøre som forbrugere? Det er næppe sandsynligt, at vi holder op med at spise chokolade. Faktisk er danskerne et af verdens mest chokoladefortærende folkeslag.

Miki Mistratis bud er, at vi skal skrive til industrien. På filmens hjemmeside

www.shady-chocolate.com er der mulighed for at sende et brev til ICI, som er brancheorganisation for den internationale chokoladeindustri.

Ret beset er det næppe det, der får sat det fornødne skub i udviklingen. Hvis der skal ske noget, bør filmen give anledning til en fornyet diskussion i medierne, og interesseorganisationer som Red Barnet, Dansk Initiativ for Etisk Handel og Amnesty International må indgå utålmodige og handlekraftige alliancer med såvel politikere som industrien. Alle må de rejse sagen i deres respektive internationale fora. Og detailhandelen må gøre endnu mere for at fortælle forbrugerne, hvilken chokolade der er produceret med mindst risiko for børneslaveri. Efter at have set filmen er det svært at tro, at der kan udstedes helt håndfaste garantier.

Hvis jeg var Rainforest Alliance eller Caritas ville jeg sætte sagen højt på dagsordenen – for filmen sætter alvorlige spørgsmålstegn ved deres troværdighed og effektivitet. Og hvis jeg var Toms ville jeg bruge en hel del energi på at fortælle omverden, at alle de afrikanske kakaobønner, som den danske fabrik anvender, kommer fra sandsynligvis ansvarlige farme i Ghana – og ikke fra Elfenbenskystens chokoladeplantager, som vitterligt ikke tåler dagens lys.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V