ISO 26000 skaber en fælles platform

Der er nu enighed om indholdet af en international standard for samfundsansvar, som har været undervejs gennem fem år - ISO 26000. Standarden skal skabe global konsensus om, hvad samfundsansvar er. Nationale standarder med mulighed for certificering er på vej.

31.05.2010

CSR.dk

Efter fem år og otte internationale møder er der skabt enighed om ISO 26000 – standarden for samfundsmæssigt ansvar. Det skete på et møde i ugen fra den 17. til den 21. maj i København, hvor 400 delegerede fra i alt 80 lande deltog. Slutresultatet er et ca. 110 sider langt skrift, som ventes udgivet sidst på året. Det har lige fra starten været intentionen at skabe en standard for ”alle typer af organisationer” – en standard der kan fungere som vejledning og skabe fælles globale retningslinjer for organisationers arbejde med samfundsansvar – hvad enten de er store eller små, private eller offentlige.

I sin åbningstale ved det afsluttende møde om ISO 26000 omtalte økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen den nye standard som et svar på globaliseringen.

”Globaliseringen har afsløret nye sociale og miljømæssige udfordringer. Hver dag er vi tilskuere til de alvorlige konsekvenser af fattigdom, sult, mishandling og forurening. Vi er her for at skabe enighed om et fælles internationalt udgangspunkt, der kan tage hånd om problemerne,” sagde Brian Mikkelsen, som så ISO 26000 som én vigtig vej.

Dansk Standards adm.direktør, Anne Hasløv Stæhr, udtrykte sine høje forventninger til den standard, som der nu er enighed om.

”For mig er SR-standarden en af de vigtigste standarder, ISO nogensinde har lavet. Jeg forventer, at den vil gøre en positiv forskel i den verden, vi lever i. Jeg ved, at SR-standardiserings-arbejdet med sine anderledes regler og sin anderledes struktur ikke har været som noget andet projekt. Jeg har især bemærket Stakeholder-involveringen, som er et af de vigtigste aspekter af standardiserings-processen,” sagde hun og slog fast, at det var helt afgørende at gøre standarden kendt uden for standardiserings-kredse, så den kan blive brugt i praksis.

Ingen ISO 26000-certificering
ISO 26000 er ikke tænkt som grundlag for certificering. Det understregede Deputy Secretary-General Kevin McKinley, ISO, i et interview efter åbningen af mødet den 17. maj.

Om standardens betydning sagde han, at den i forhold til udviklingslandene kunne få en helt særlig betydning.

”Den opstiller nogle ensartede krav, som virksomheder over hele verden kan orientere sig efter, så vi undgår de mange forskellige krav, som nu stilles til underleverandører fra virksomheder rundt om i verden. Vi vil gerne have, at begge parter forholder sig mere kvalificeret til, hvad der fungerer i forskellige sammenhænge og hvordan, så samfundsansvar bliver mere end afkrydsninger af punkter på forskellige virksomheders codes of conduct.”

Han understregede, at tanken ikke var, at den nye standard skulle bruges som grundlag for certificering.

”Vi opfordrer til at ingen certificeres efter ISO 26000, for det er den ikke egnet til. Den er tænkt som vejledende, og den skal være forståelig og anvendelig for enhver virksomhed, organisation og offentlig myndighed. Men det er jo ikke os, der certificerer, så det er i sidste ende ikke noget, vi afgør,” sluttede han.

Blandet glæde i Forbrugerrådet
Hos forbrugerrådet er der glæde over, at verden har fået en global definition på samfundsansvar, men rådet savner lovgiverkrav og ser frivilligheden er en svaghed.

”Det er en milepæl, at verdens lande er blevet enige om et minimum for, hvad man kan kalde CSR, når det handler om menneskerettigheder, forbrugerrettigheder, arbejdstagerrettigheder og miljøspørgsmål. Det er et stort skridt på vejen til at komme videre,” siger miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, Claus Jørgensen, som har siddet med i standardiseringsarbejdet siden foråret 2009.

Han understreger dog, at ISO 26000 er et resultat af mange kompromisser.

”Havde den været rent dansk, havde vi nok anbragt overliggeren en del højere,” mener han og nævner som eksempel forsigtighedsprincippet, som Forbrugerrådet gerne havde set som generelt princip.

”Nu findes det under miljø- og forbrugerafsnittene. Vi har prøvet at få det højere op i hierarkiet. Det lykkedes ikke, men det er da i det mindste ikke gledet helt ud, og det er godt i forhold til forbrugerne. For eksempel skal en virksomhed oplyse, om den bruger GMO eller nanoteknologi. Vi ved, at mange danskere er modstandere af GMO, og nanoteknologi er der jo nu rejst videnskabelig debat om.”

Claus Jørgensen ser ISO 26000 som en grundsten for nationale standarder og ville gerne have haft regeringen til at opgive frivillighedsprincippet til fordel for at gøre efterlevelse af kravene lovpligtig. Her håber han, at den kommende danske standard kan være et skridt på vejen og afventer, hvordan det går med certificeringerne.

”Lige nu er vi glade for, at den internationale standard er kommet på plads, og så håber vi, at verden er klar til en internationalt certificerbar standard om fem til ti år,” slutter han.

Dansk Standard arbejder med dansk version
En dansk standard baseret på ISO 26000 kommer til efteråret og ifølge Kim Christensen, Dansk Standard, var det oprindelige navneforslag DS 26001, men for ikke at lægge sig for tæt op ad den internationale standard valgte man i første omgang DS 6001 og DS 6004 - den første beregnet til certificering og den anden vejledende.

Beslutningen er nu ændret, så standarderne alligevel kommer til at hedde hhv. DS 26001 og DS 26004. (Denne rettelse er tilføjet af csr.dk's redaktion den 9/6).

Og Danmark bliver ikke det eneste land med en SR-standard.

”Brasilien, Mexico, Spanien og Portugal har allerede udformet nationale standarder på baggrund af de daværende udkast, Danmark og Østrig er på vej, mens Holland og flere andre endnu overvejer,” siger Kim Christensen, som tilføjer, at der fra ISO’s side har været en del kritik af, at standarderne udformes på basis af ISO 26000.

”Den nye standard er opbygget, så den i struktur ligner ISO 9001, hvorfra vi også har hentet input til dele af ledelsessystemet – og tilsvarende har vi lånt lidt fra ISO 14001. Hovedparten af indholdet er dog baseret på ISO 26000, men vi har opdateret og tilpasset teksten til danske forhold. Vi har tilføjet tre principper, så der i alt er ti, og tre emner, så der nu er 40; principper og emner er med til at definere og forklare, hvad der forstås ved samfundsmæssigt ansvar. ”De nye emner handler om god ledelse og dyrevelfærd”, slutter Kim Christiansen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

24.06.2024CSR.dk

Derfor skal ESG-folk gå op i kommunikation

24.06.2024CSR.dk

ESG-kommunikation står med fem kritiske opgaver

20.06.2024Kunde & Co A/S

Sponseret

Seks principper til at få styr på din positionering og kommunikation omkring bæredygtighed

20.06.2024CSR.dk

Rigspolitiet køber sko af kritiseret skogigant

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

10.06.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online