07.04.2022 | Medarbejder
Kønsbalancen i bestyrelserne afspejler en tendens i samfundet, udtaler ekspert
Da Norge vedtog, at børsnoterede virksomheder skulle have mindst 40 procent kvinder i bestyrelserne for næsten 20 år siden, mødte det modstand. Det samme gjorde sig gældende i Californien i 2018. Forskning viser imidlertid, at det hverken svækker eller styrker virksomhederne med flere kvinder i bestyrelserne.
Da Norge for knap 20 år siden vedtog, at børsnoterede virksomheder skulle have mindst 40 procent kvinder i bestyrelserne, var det kontroversielt. Mange forretningsmænd og politikere mente, at virksomhedernes rentabilitet ville blive svækket.
Det skriver videnskab.dk
I 2018 vedtog delstaten Californien krav til andelen af kvinder i bestyrelser for børsnoterede virksomheder med hovedkontor i Californien. Reglen omfatter de 600 største virksomheder i Californien. Også her - mange år senere - opstod der oprør hos blandt andet investorer.
Karin Thorburn er én af de forskere, der har undersøgt, hvad der skete med virksomhederne, da andelen af kvinder i de norske bestyrelser blev øget. Research viste resultater i mange retninger. Nogle af dem viste øget rentabilitet efter lovændringen, andre viste svækket rentabilitet for virksomhederne. Den usikkerhed satte Karin Thorburn og kolleger sig for at komme til bunds i.
Læs også: Nasdaq lægger pres på virksomheder for at fremme kønsdiversitet
De skabte aktieporteføljer, hvor de sammenlignede virksomheder med kun mandlige bestyrelsesmedlemmer med virksomheder, der allerede havde kvinder i bestyrelserne, før kvoten blev indført.
"Vi fandt ingen forskel på længere sigt. Virksomhederne klarede sig hverken bedre eller dårligere efter ændringen i bestyrelsessammensætningen," siger hun til forskning.no. Regelændringen havde heller ingen betydning for værdiudviklingen i virksomhederne.
Men hvorfor skal virksomhederne presses til at vælge kvinder ind i bestyrelserne, hvis det ikke har nogen økonomisk effekt?
Det handler om at følge med tiden, mener Karin Thorburn. "Fokus på kønsbalancen i bestyrelserne afspejler en tendens i samfundet, der handler om at omfavne mangfoldighed", siger hun.
Den amerikanske Nasdaq-børs har ligeledes besluttet, at alle virksomheder, der handles, skal have mindst én kvinde i bestyrelsen.
- MTN
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.