07.04.2022 | Medarbejder
Kønsbalancen i bestyrelserne afspejler en tendens i samfundet, udtaler ekspert
Da Norge vedtog, at børsnoterede virksomheder skulle have mindst 40 procent kvinder i bestyrelserne for næsten 20 år siden, mødte det modstand. Det samme gjorde sig gældende i Californien i 2018. Forskning viser imidlertid, at det hverken svækker eller styrker virksomhederne med flere kvinder i bestyrelserne.
Da Norge for knap 20 år siden vedtog, at børsnoterede virksomheder skulle have mindst 40 procent kvinder i bestyrelserne, var det kontroversielt. Mange forretningsmænd og politikere mente, at virksomhedernes rentabilitet ville blive svækket.
Det skriver videnskab.dk
I 2018 vedtog delstaten Californien krav til andelen af kvinder i bestyrelser for børsnoterede virksomheder med hovedkontor i Californien. Reglen omfatter de 600 største virksomheder i Californien. Også her - mange år senere - opstod der oprør hos blandt andet investorer.
Karin Thorburn er én af de forskere, der har undersøgt, hvad der skete med virksomhederne, da andelen af kvinder i de norske bestyrelser blev øget. Research viste resultater i mange retninger. Nogle af dem viste øget rentabilitet efter lovændringen, andre viste svækket rentabilitet for virksomhederne. Den usikkerhed satte Karin Thorburn og kolleger sig for at komme til bunds i.
Læs også: Nasdaq lægger pres på virksomheder for at fremme kønsdiversitet
De skabte aktieporteføljer, hvor de sammenlignede virksomheder med kun mandlige bestyrelsesmedlemmer med virksomheder, der allerede havde kvinder i bestyrelserne, før kvoten blev indført.
"Vi fandt ingen forskel på længere sigt. Virksomhederne klarede sig hverken bedre eller dårligere efter ændringen i bestyrelsessammensætningen," siger hun til forskning.no. Regelændringen havde heller ingen betydning for værdiudviklingen i virksomhederne.
Men hvorfor skal virksomhederne presses til at vælge kvinder ind i bestyrelserne, hvis det ikke har nogen økonomisk effekt?
Det handler om at følge med tiden, mener Karin Thorburn. "Fokus på kønsbalancen i bestyrelserne afspejler en tendens i samfundet, der handler om at omfavne mangfoldighed", siger hun.
Den amerikanske Nasdaq-børs har ligeledes besluttet, at alle virksomheder, der handles, skal have mindst én kvinde i bestyrelsen.
- MTN
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.