04.11.2020  |  Menneskerettigheder

Kønsminoriteter dropper oftere ud af erhvervsskolerne

At være en kønsminoritet på en uddannelse eller praktikplads sænker både trivsel og motivation hos de unge, viser undersøgelse.

En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder (IMR) viser, at en del mænd på kvindedominerede erhvervsuddannelser mistrives. Det sammen gør sig gældende iblandt kvinder i mandsdominerede fag.

Kvinderne oplever stort fokus på deres køn både på skolen og ude på lærepladserne. De oplever desuden, at de har sværere ved at finde praktikpladser end mændene.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hos mændene oplever man, at føle sig ekskluderet fra fællesskabet og særligt i omsorgsfagene oplever mændene, at kvinderne ikke forstår dem som omsorgspersoner.

Hos både mændene og kvinderne resulterer mistrivslen i øget frafald fra uddannelserne. Undersøgelsen viser, at kvinderne har 74 procent mere frafald end mændene på de mandsdominerede uddannelser og mændene 38 procent højere frafald end kvinderne på de kvindedominerede uddannelser.

Læs også: Større kønsdiversitet kræver nyt fokus hos topledelsen

Morten Emmerik Wøldike, der er chefkonsulent for køn på IMR udtaler, at tendensen ses bredt på uddannelsesstederne, men klart tydeligst på erhvervsuddannelserne.

"Vi kan se, at det at være en kønsminoritet påvirker mænds og kvinders trivsel negativt, men også deres motivation for at være i faget, og det er beklageligt, for de her elever vælger deres erhvervsuddannelse, fordi de rigtig gerne vil disse fag,« siger Morten Emmerik Wøldike med henvisning til, at undersøgelsen viser, at elever, der hører til kønsminoriteten, ofte er meget sikre i deres valg af uddannelse.

Christian Helms Jørgensen, der er professor mso på Roskilde Universitet, mener, at man skal forandre kulturen på uddannelsesstederne indefra for at komme problemet til livs. Fx ved at lade køn og omgangsformer indgå som en del af undervisningen.

Christina Laugesen, der er uddannelsespolitisk chefkonsulent i Ledernes Hovedorganisation, ser muligheder i, at erhvervsskolerne kan skubbe udviklingen i en positiv retning ved at forberede både de unge men også praktikvirksomhederne på, hvad det indebærer at være en minoritet på en arbejdsplads.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere