04.11.2020 | Menneskerettigheder
Kønsminoriteter dropper oftere ud af erhvervsskolerne
At være en kønsminoritet på en uddannelse eller praktikplads sænker både trivsel og motivation hos de unge, viser undersøgelse.
En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder (IMR) viser, at en del mænd på kvindedominerede erhvervsuddannelser mistrives. Det sammen gør sig gældende iblandt kvinder i mandsdominerede fag.
Kvinderne oplever stort fokus på deres køn både på skolen og ude på lærepladserne. De oplever desuden, at de har sværere ved at finde praktikpladser end mændene.
Hos mændene oplever man, at føle sig ekskluderet fra fællesskabet og særligt i omsorgsfagene oplever mændene, at kvinderne ikke forstår dem som omsorgspersoner.
Hos både mændene og kvinderne resulterer mistrivslen i øget frafald fra uddannelserne. Undersøgelsen viser, at kvinderne har 74 procent mere frafald end mændene på de mandsdominerede uddannelser og mændene 38 procent højere frafald end kvinderne på de kvindedominerede uddannelser.
Læs også: Større kønsdiversitet kræver nyt fokus hos topledelsen
Morten Emmerik Wøldike, der er chefkonsulent for køn på IMR udtaler, at tendensen ses bredt på uddannelsesstederne, men klart tydeligst på erhvervsuddannelserne.
"Vi kan se, at det at være en kønsminoritet påvirker mænds og kvinders trivsel negativt, men også deres motivation for at være i faget, og det er beklageligt, for de her elever vælger deres erhvervsuddannelse, fordi de rigtig gerne vil disse fag,« siger Morten Emmerik Wøldike med henvisning til, at undersøgelsen viser, at elever, der hører til kønsminoriteten, ofte er meget sikre i deres valg af uddannelse.
Christian Helms Jørgensen, der er professor mso på Roskilde Universitet, mener, at man skal forandre kulturen på uddannelsesstederne indefra for at komme problemet til livs. Fx ved at lade køn og omgangsformer indgå som en del af undervisningen.
Christina Laugesen, der er uddannelsespolitisk chefkonsulent i Ledernes Hovedorganisation, ser muligheder i, at erhvervsskolerne kan skubbe udviklingen i en positiv retning ved at forberede både de unge men også praktikvirksomhederne på, hvad det indebærer at være en minoritet på en arbejdsplads.
- MTN
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.