04.11.2020 | Menneskerettigheder
Kønsminoriteter dropper oftere ud af erhvervsskolerne
At være en kønsminoritet på en uddannelse eller praktikplads sænker både trivsel og motivation hos de unge, viser undersøgelse.
En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder (IMR) viser, at en del mænd på kvindedominerede erhvervsuddannelser mistrives. Det sammen gør sig gældende iblandt kvinder i mandsdominerede fag.
Kvinderne oplever stort fokus på deres køn både på skolen og ude på lærepladserne. De oplever desuden, at de har sværere ved at finde praktikpladser end mændene.
Hos mændene oplever man, at føle sig ekskluderet fra fællesskabet og særligt i omsorgsfagene oplever mændene, at kvinderne ikke forstår dem som omsorgspersoner.
Hos både mændene og kvinderne resulterer mistrivslen i øget frafald fra uddannelserne. Undersøgelsen viser, at kvinderne har 74 procent mere frafald end mændene på de mandsdominerede uddannelser og mændene 38 procent højere frafald end kvinderne på de kvindedominerede uddannelser.
Læs også: Større kønsdiversitet kræver nyt fokus hos topledelsen
Morten Emmerik Wøldike, der er chefkonsulent for køn på IMR udtaler, at tendensen ses bredt på uddannelsesstederne, men klart tydeligst på erhvervsuddannelserne.
"Vi kan se, at det at være en kønsminoritet påvirker mænds og kvinders trivsel negativt, men også deres motivation for at være i faget, og det er beklageligt, for de her elever vælger deres erhvervsuddannelse, fordi de rigtig gerne vil disse fag,« siger Morten Emmerik Wøldike med henvisning til, at undersøgelsen viser, at elever, der hører til kønsminoriteten, ofte er meget sikre i deres valg af uddannelse.
Christian Helms Jørgensen, der er professor mso på Roskilde Universitet, mener, at man skal forandre kulturen på uddannelsesstederne indefra for at komme problemet til livs. Fx ved at lade køn og omgangsformer indgå som en del af undervisningen.
Christina Laugesen, der er uddannelsespolitisk chefkonsulent i Ledernes Hovedorganisation, ser muligheder i, at erhvervsskolerne kan skubbe udviklingen i en positiv retning ved at forberede både de unge men også praktikvirksomhederne på, hvad det indebærer at være en minoritet på en arbejdsplads.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Hvad kaffegrums dog kan bruges til!
Har du set mine veganske sneakers af kaffegrums? Det spørgsmål kan man faktisk stille nu pga. to dele innovation og en del gode alliancer.
Kommunikation

Aarhusiansk Kvickly bliver til klimalaboratorium
Coop har udvalgt en Kvickly i Aarhus som testlaboratorium for klimavarer og klimatiltag.
Menneskerettigheder

Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling
Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.
Samfund

Ny kortlægning: Over halvdelen af de videregående uddannelser giver nu kompetencer inden for grøn omstilling
For første gang er det kortlagt, hvilke videregående uddannelser som giver kompetencer med relevans for den grønne omstilling. Tallene viser, at 65 procent af landets videregående uddannelsesudbud nu arbejder aktivt med grøn omstilling i uddannelsen.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal vise vej mod Power-to-X i hovedstadsområdet
Region Hovedstaden er gået sammen med Aalborg Universitet og tænketanken Grøn Energi om at få kortlagt muligheder og grundlag for at placere et eller flere Power-to-X anlæg i hovedstadsområdet – og udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.
Samfund

Gode takter i grønne investeringer på statens vegne
Udsigten fra Danmarks Grønne Investeringsfond er god: 2021 bød på rekordhøj aktivitet og CO2-reduktion i deres investeringer.