Kaffeindsats bærer frugt

Danske NGUVU plantede for et par år siden en masse nye kaffetræer i Kenya, som blev givet til kvindelige kaffebønder fanget i fattigdom. Nu er de første træer så store, at de er begyndt at give kaffebær, hvilket er med til at øge kvindernes indtægt.

De kvindelige kaffebønder er i gang med at plante flere kaffetræer, som de kan få hjem på farmene sidst på året..

05.04.2022

Sponseret

NGUVU

I år er 70 nye kvinder kommet med i NGUVU’s kaffekoncept i Kenya, så der nu i alt er 215 kvinder med ombord. Fælles for kvinderne er, at de har været fastholdt i ekstrem fattigdom, især fordi det meste af fortjenesten blev snuppet af mellemmænd. Samtidig fik de først betalingen et helt år senere, hvilket betød, at de måtte låne penge for at sikre mad og drikke til børnene.

Gennem NGUVU er kvinderne nu sikret en ordentlig betaling til tiden. Alle kvinderne får også træning med agronom, så de lærer, hvordan de kan forbedre kaffefarmene. Derudover får kvinderne doneret vandtanke og køer, takket være NGUVU’s samarbejde med Zibra A/S og Novozymes.

Første kaffetræer giver nu kaffebær
For små tre år siden plantede NGUVU og Zibra A/S en masse kaffetræer på planteskolen i Meru, så de kunne uddele flere og bedre kaffetræer til NGUVU-kvinderne. De små kaffetræer var især mere modstandsdygtige over for tørke, som Kenya har været ramt af de seneste år.

I alt voksede 5.640 kaffetræer sig store og stærke, så de kunne komme ud på kvindernes farme. Det betød, at 84 NGUVU-kvinder i gennemsnit fik 67 nye kaffetræer. Kvinderne har i gennemsnit 328 kaffetræer på farmene, så de nye træer vil virkelig øge kvindernes indtægtsgrundlag, når de begynder at give kaffebær. Og det er de første træer netop begyndt at gøre. Det betyder, at en række af kvinderne kan plukke flere kaffebær fra høsten her i maj. 

61-årige Catherine Mpida har fået kaffetræer, der nu giver kaffebær. Hun fortæller, at et godt træ kan give op til 10 kilo kaffebær om året, og træningen med agronomen har lært hende, hvordan hun skal passe og pleje både træer og jord hele året rundt. Hun bor på kaffefarmen sammen med sin 31-årige datter, og hun håber, at datteren vil køre farmen videre en dag. ”Vi har fået hjælp og bedre vilkår, så nu tror jeg på, at vi kan skabe en god, lille kaffeforretning”, slutter Catherine.

NGUVU-kvinderne har i marts måned plantet 21.000 nye kaffetræer på planteskolen, som de sidst på året får hjem på kaffefarmene. På den måde kan NGUVU og Zibra A/S hjælpe endnu flere kvinder med at øge indtægtsgrundlaget.

Virksomheder og privatpersoner støtter kvinderne gennem kaffeforbrug
NGUVU’s arbejde i Kenya kan kun lade sig gøre, fordi en række virksomheder og privatpersoner hælder kvindernes kaffebønner i kaffemaskinerne. På den måde er de med til at gøre en forskel for yderste led af værdikæden, hver gang de drikker en kop kaffe. 

Vil din virksomhed teste kvindernes kaffebønner, så læs mere her

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

22.01.2024NGUVU

Sponseret

Nye træer giver mere end skygge

06.11.2023NGUVU

Sponseret

Kaffevirksomhed styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.10.2023NGUVU

Sponseret

Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.08.2023NGUVU

Sponseret

Klimaforandringer rammer kaffefarmere