Kan Hollywood-film ændre på vores opfattelse af klimaforandringer?
Cli-fi genren har i de seneste år vundet indtog i både film og romaner - men kan en genre om klimaforandringer motivere folk og virksomheder til at skride til handling?
De fleste kender måske til genren sci-fi, men i de senere år har en anden genre med samme ordlyd vundet indtog: cli-fi (climate fiction), der med sit fokus på klimaforandringer forsøger at informere læseren og seeren om, hvordan disse påvirker vores liv, skriver dw.com.
Seneste skud på stammen i cli-fi-genren er filmen ”Geostorm”, der af anmelderne bliver kaldt ufølsom over for ofrene for klimaforandringer. Her optræder hollywood-skuespilleren Gerard Butler som en raketforsker, der har til opgave at redde verden, efter at klimakontrollerende satellitter, der er designet til at forhindre naturkatastrofer, bliver kapret for at gøre det omvendte.
Men er en Hollywood-film om klimaforandringer nok til at nå ind under huden på seerne?
Klimaforandringer er reelle, men ikke personlige
Ifølge den ledende organisation inden for internationale medier, tyske DW Akademia, accepterer en stor del af den globale befolkning, at klimaændringerne er reelle – således mener to ud af tre indbyggere i Latinamerika, Afrika og Europa, at den globale opvarmning er et alvorligt problem, viser en undersøgelse fra Pew Research Center.
Men for mange amerikanere er situationen imidlertid en lidt anden. De mener nemlig, at den globale opvarmning vil skade befolkningen i USA, men at klimaforandringerne ikke vil skade dem personligt, skriver dw.com.
Men kan Hollywood-film om klimaændringer hjælpe os med at ”se” den globale opvarmning”? Og kan film og romaner inspirere os til at skride til handling i stedet for at sidde hjemme i sofaen?
Læs også: Alverdens byer går sammen om at bekæmpe klimaforandringer
Ifølge dw.com er der delte meninger hos flere forskere:
”For at nå ind til folks hjerter skal man kunne fortælle en god historie, om hvad klimaforandringer betyder, hvordan vi forstår dem, og hvad vi kan stille op med dem i fremtiden”, siger Andrew Hoffman, forfatter til bogen ”How Culture Shapes the Climate Change Debate” til dw.com.
Han tror dog ikke på, at de nuværende cli-fi Hollywood-film når bredt nok ud til den globale befolkning, da filmene er en anelse for negative i deres fokus på klimatiske katastrofer.
Ændring i adfærden hos befolkninger
En af dem, der beskæftiger sig med klimaforandringer, er Ed Maibach, der er direktør for Center for Climate Change Communication på George Mason University nær Washington. Til daglig undersøger han, hvordan man får befolkninger til at ændre adfærd for at reducere drivhusgasemissioner.
”Jeg har personligt endnu ikke set en film eller læst en bog, som jeg tror, vil gøre en forskel”, siger han til dw.com og fortsætter:
”Man er nødt til at overbevise folk om, at de kan være med til at gøre en forskel og samtidig få dem til at føle sig stærke. Anger kan også hjælpe. Kombinationen af vrede, håb og handling har stoppet krige, væltet diktaturer og tjent menneskers ret til at gifte sig med den, de elsker”.
Videnskabelig korrekthed i cli-fi fortællinger
Alligevel kan der være farer ved at gøre brug af fiktion, hvis man vil anvende videnskabelige kendsgerninger til at oplyse seerne. Ifølge Craig Russel, der har skrevet øko-thrilleren ”Fragment”, er det afgørende, at man er videnskabelig korrekt i sin fortælling om klimaændringer:
”Ved at give folk nøjagtige oplysninger kan man opnå troværdighed”, siger han til dw.com.
I hans roman blander han imidlertid fakta med fantasi, da han introducerer en hval, som kan kommunikere med mennesker – men det er ikke umiddelbart nogen dårlig idé, mener Andrew Hoffman:
Læs også: Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem
”Videnskabelig korrekthed er vigtigt, og ingen ønsker vel egentlig at vildlede videnskaben. Men hvis du skal være nuanceret, er du nødt til at lade kunstneren være fri. Lad os slippe kunstnerne løs, så de kan røre folks hjerter, når det kommer til klimaforandringer.”
- EL