Keflico vil passe på skovene og deres indbyggere

Keflico er en danskejet handelsvirksomhed, som i mere end 65 år har specialiseret sig i ét af verdens ældste men samtidig også mest moderne byggematerialer: træ. I de seneste år har de for alvor systematiseret arbejdet med bæredygtighed.

11.09.2020

CSR.dk

Hvad er Keflico for en virksomhed set i et bæredygtighedsperspektiv?
Som så mange andre virksomheder har vi en signifikant påvirkning på miljøet i vores værdikæde – negativ som følge af klimapåvirkninger fra vores aktiviteter og varetransporter og positiv som følge af vores bidrag til den bæredygtige skovdrift, brugen af træ samt et mere bæredygtigt byggeri.

Vi er stolte over, hvor langt vi er i dag, men den bæredygtige udvikling er en langsigtet proces, og vi arbejder hele tiden på at tage endnu et skridt i den bæredygtige retning. Vi prioriterer løsninger, der også virker på lang sigt, så vi ikke blot flytter rundt på problematikkerne, men rent faktisk skaber vedvarende bæredygtige løsninger til fordel for nuværende og kommende generationer.

Hvilke muligheder byder et øget fokus på bæredygtighed på for jer?
Først og fremmest at vi har muligheden for at gøre en reel forskel for vores fælles verden, og vi er meget bevidste om at prioritere de områder, som vi har størst indvirkning på. Disse er bl.a. at være med til at fremme bæredygtig skov og brug af træ – herunder, at vi igennem vores drift gør en forskel for klimaet, men også for forholdene for dem, som lever i og af verdens skove.

CSR.dk har talt med Camilla Hyldgaard Thomsen, som er kommerciel direktør i Keflico. .

Derudover giver det også muligheder for at indgå i nye og anderledes samarbejder med forskellige aktører på tværs af brancher, der er med til at skabe nye og anderledes bæredygtige produkter og løsninger. Vores samarbejde med Nordisk Profil omkring produktet Woodfac er et godt eksempel på dette, hvor vi har udviklet ét af markedets mest bæredygtige facadesystemer til dansk byggeri.

Hvad er jeres tre største udfordringer ift. bæredygtighed?
For det første at få hele markedet med både hvad angår udbuddet af certificeret træ og efterspørgslen på samme. Der er sket mange ting de seneste år, men vi kan altid blive bedre – og vi er glade for at se den udvikling vi ser lige nu, hvor der er kommet en større bevidsthed om at skabe flere bæredygtige løsninger blandt andet ved brug af træ. Ikke mindst forståelsen af, at der faktisk er positive klimagevinster ved brugen af træ fra ikke det modsatte, som man måske kunne foranlediges til at tro – dette naturligvis under forudsætning af bæredygtig skovdrift.

En udfordring på udbudssiden er f.eks. incitamenter til at rydde skovene – fordi den økonomiske gevinst ved skovdriften ikke modsvarer gevinsten ved fx plantager med produktion af palmeolie.

I relation til mere træ i byggeriet mangler der klimamæssig dokumentation i branchen, der kan bidrage til beslutningsprocessen hos aktørerne i blandt andet byggeriet. Vi vil i de kommende år arbejde aktivt for mere konkret klimamæssig dokumentation.

Hvilke rammebetingelser skal der arbejdes med, hvis I skal drive jeres bæredygtighedsarbejde længst muligt?
Byggeriet står for næsten 39 procent af den globale CO2-udledning årligt (ifølge FN’s Global Status Report fra 2017). En måde at nedbringe dette er blandt andet at bruge mere træ i byggeriet. Derfor er det også en vigtig rammebetingelse, at branchen og dens organisationer sætter fokus og pres på den grønne omstilling – og at der kommer et øget politisk fokus herpå.

Globalt bør der sættes hårdere ind over for den åbenlyse illegale skovdrift/skovrydning. På den ene side på skovrydning til fordel for landbrugsproduktion og på den anden mere fokus på den illegale efterspørgsel, så vi sikrer et fortsat udbud af træ fra bæredygtig skovdrift. 

Hvordan har jeres bæredygtighedsindsats ændret sig over de seneste 3-5 år?
Træ er en naturlig del af at mindske verdens klimabelastning. Derfor er det afgørende, at vi passer på skovene, så kommende generationer har adgang til både skov og bæredygtige, træbaserede produkter, der kommer fra en holdbar, lovlig og ansvarlig skovdrift. Så sikrer vi et sundt fundament og en indtægt til dem, som lever i og af verdens skove. På den måde kan vi øge verdens skovarealer, og dermed også muligheden for at fremme f.eks. et rigt dyre- og planteliv og forholdene for lokalbefolkningen i nogle af udviklingslandene.

Klimaforandringer har allerede haft alvorlige konsekvenser for flere af vores tætte samarbejdspartnere, hvor f.eks. skovdriften hos nogle har været udfordret af tiltagende skovbrande. Hos andre har et ualmindeligt fugtigt klima skabt problematikker med at få adgang til skovene. Hvis vi skal lykkes med at skabe vedvarende klimamæssige forbedringer, har vi alle et medansvar.

Vi har valgt at påtage os en del af dette ansvar ved at mindske vores negative påvirkning på klimaet. Derfor har vi også valgt at integrere vores arbejde med bæredygtighed direkte ind i salgs- og indkøbspolitikker samt i virksomhedens strategi. Vi har sat nogle ambitiøse mål og konkrete målsætninger for f.eks. andel af certificeret træ. Senest har vi produceret en omfattende bæredygtighedsrapport hvor vi dokumenterer vores bæredygtige initiativer, og at vi tager bæredygtighedsudfordringer alvorligt.

I rapporten skriver I bl.a., at træ binder CO2, så længe det er i brug, men cirkulær økonomi er ikke nævnt som en prioritet. Hvordan hænger det sammen?
I forbindelse med vores bæredygtighedsrapportering for 2019 foretog vi en grundig vurdering af påvirkningsmuligheder i værdikæden. Vi kunne konkludere, at grundet vores position i værdikæden har vi kun en lav grad af påvirkning på slutbrugeren og i den forbindelse end of life for vores produkter.

Men dermed ikke sagt, at vi ikke tænker i den retning. I 2020 kunne vi f.eks. præsenterer et nyt produkt i vores sortiment – Genbrugs Eg. Produktet kommer bl.a. fra nedrivning af gamle bygninger i Europa, som i nogle tilfælde har stået i mere end 100 år. Træet har stadigvæk mange år tilbage i sig og en lang række forskellige anvendelsesmuligheder Derudover er træet FSC Recycled-certificeret i forhold til sporbarhed.

Der er mange muligheder for nye cirkulære forretningsmodeller – og dette er naturligvis også noget, vi kigger interesseret på i fremtiden.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart