05.09.2014 | Kommunikation
Kommunes leverandører skal under luppen
En indsatsgruppe skal tjekke lønforholdene hos virksomheder, der arbejder for Københavns Kommune.
Det internationale konsulentfirma Bureau Veritas skal udføre kontrolbesøg hos Københavns Kommunes leverandører.
Fremover skal sikkerhedsregler, lønforhold og arbejdstider tjekkes hos leverandører, der arbejder for Københavns Kommune, skriver business.dk
Det bliver det internationale konsulentfirma Bureau Veritas, der skal udføre kontrollerne. Kontrolbesøgene, der blandt andet kommer til at foregå på byggepladser, bliver både anmeldte og uanmeldte. Bureauet har indtil videre afsat seks personer til at udføre op mod 1.420 kontrolbesøg hos leverandørerne.
Læs også: Ny handlingsplan om menneskerettigheder for dansk erhvervsliv
Virksomheder skal følge mindste lønninger
"Virksomheder, som arbejder for os, skal følge mindstelønningerne i hovedoverenskomsterne, og selv om de fleste gør det, har vi desværre set eksempler på, at det ikke altid er tilfældet. Lønninger ned til 40 kroner i timen er uacceptabelt", siger overborgmester Frank Jensen (S) til business.dk
Kontrolbesøgene kommer i kølvandet på, at borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har vedtaget en arbejdsklausul, der betyder, at virksomhederne skal følge mindstesatserne i LO-overenskomsterne i forhold til eksempelvis løn.
"Men jeg vil gerne understrege, at det ikke kun handler om kontrol, men at vi også gerne vil vi dialog med vores leverandører. Det handler om vores arbejdsmarked og den danske model, som vi ikke vil risikere bliver undergravet i en tid med fri bevægelighed i EU", siger Frank Jensen til business.dk
Læs også: Østjyske virksomheder vil være samfundsansvarlige
Lønkrav på kant med EU-regler
Hos Dansk Byggeri er der kritik af de nye kontrolbesøg, her mener man nemlig ikke, at kommunen bør blande sig.
"Vi vil selvfølgelig gerne i dialog med kommunen og diskutere det. Men vi mener, at kontrollen er for vidtgående, og at kommunernes lønkrav er på kant med EU-reglerne. Vi har svært ved at se, hvordan kontrollen skal foregå i praksis, for rollefordelingen i den danske model er, at det er os som part, der tjekker overenskomsterne", siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri, til business.dk
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.