Landbruget bliver grønnere og mere effektivt
Dansk landbrug bliver både mere grønt og mere effektivt. Direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup glæder sig over, at udviklingen fortsætter.
Store dele af dansk landbrug har i en lang periode øget både effektivitet og energivenlighed. Det viser en rapport, som landbrugets brancheorganisation Landbrug & Fødevarer har udgivet.
Succeshistorierne tæller blandt andet mælkeproduktion, hvor udledningen af drivhusgasser pr. kg mælk er reduceret med 30 pct. ude på gårdene og med 25 pct. på mejeriet og under transport. Og hos svineslagterierne er det samlede vandforbrug reduceret med 450 liter pr. slagtet gris.
Læs også: Fødevareindustrien skal bruge 15-30 procent mindre vand
Derudover er landbruget blevet skarpere til, at bruge ressourcerne indtil de slipper helt op. Biodiesel til biler, kødbenmel til gødning af markerne, varme af restprodukter fra minkproduktion og udvinding af omega3-fedtsyrer fra fiskeaffald er nogle af de tiltag, hvor landbruget bruger egne produkter til andre formål.
Læs også: EU-enighed om reglerne for biobrændstoffer
Landbrug & Fødevarers direktør Karen Hækkerup glæder sig over, at udviklingen ikke ser ud til at stoppe.
Drivhusgasemissionerne fra dansk landbrug og fødevareproduktion fortsætter med at falde - og det samme går generelt for andre miljømæssige parametre. Drivkraften bag denne udvikling kan findes i sektoren selv, siger hun i en pressemeddelelse og uddyber:
Innovative, motiverede landmænd og fødevarevirksomheder med iværksætterånd og den unikke viden i sektoren har i kombination ført til en forbedret effektivitet i produktionen og betydelige gevinster i klimaet og miljøpåvirkninger.
-JPN