LO: Flere oplever dårligt arbejdsmiljø på jobbet
Mobning og chikane er i stigende grad en realitet på arbejdspladsen. Fagforeningernes Hovedorganisation LO kræver flere ressourcer til området, hvis problemet skal løses.
Kun få af de arbejdsskadeanmeldelser, der udspringer af dårligt psykisk arbejdsmiljø, medfører efterfølgende en egentlig ændring på den pågældende arbejdsplads. Det viser forskning, skriver LO på organisationens hjemmeside. Det er ”foruroligende tilstande” mener Landsorganisationen selv, og det kræver handling – nu.
Det dårlige psykiske arbejdsmiljø rammer ofte i form af mobning, chikane eller trusler og medfører i dag, at flere og flere lønmodtagere bliver syge. LO-næstformand Morten Skov uddyber:
”Medarbejdere klager over elendigt psykisk arbejdsmiljø – men der sker ikke en dyt. Det er tydeligt at se for enhver, at Arbejdstilsynet ikke har ressourcerne til at opsnappe årsagerne til det dårlige psykiske arbejdsmiljø. Derfor er det også fuldkommen grotesk, at regeringen sidste år skar 125 stillinger fra Arbejdstilsynet – og fjernede de særlige tilsyn med netop psykisk arbejdsmiljø”, siger han.
Det’ en ommer
Og det er bare ikke godt nok. Ifølge Morten Skov er første skridt på vejen mod en løsning, at Arbejdstilsynet får flere ressourcer og dermed nye kompetencer, så det bliver muligt for styrelsen at opspore kilderne til det dårlige psykiske arbejdsmiljø.
Læs også: Chefen skyld i dårligt psykisk arbejdsmiljø
Derudover mener næstformanden, at arbejdsmiljørepræsentanter skal inddrages i langt højere grad, end tilfældet er i dag. Han peger på, at de medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter ofte slet ikke er med i løsningen af de problemer, der opstår.
”Virksomhederne har pligt til at uddanne deres arbejdsmiljø repræsentanter, så de kan bidrage til at løse problemerne for deres kolleger. Ellers er ordningen jo meningsløs”, siger Morten Skov.
-CHM