Menneskerettighedsforkæmpere vs. Big Business – et ulige spil?

Det er blevet sværere og mere farligt for menneskerettighedernes frontkæmpere at protestere mod uansvarlige virksomheder.

Foto: Patrick Hendry/Unsplash.

06.09.2018

Signe Trier Hansen, CSR.dk

Trods øget fokus på bæredygtig udvikling er det er blevet sværere og mere farligt for menneskerettighedernes frontkæmpere at protestere mod uansvarlige virksomheder. Uhellige alliancer mellem regeringer og virksomheder strammer grebet om civile aktivister - det går især ud over oprindelige befolkninger.

Af Signe Trier Hansen

Det er det forstemmende billede, der tegnes i rapporten Defending Their Rights, Risking their Lives (2018) fra Forum Syd i samarbejde med Enact. Rapporten sætter spot på private og statslige virksomheders ageren på et globalt marked, der stadig befinder sig langt fra visionen om bæredygtig udvikling og ansvarlig adfærd. 

Særligt galt står det til i udvindingsindustrien, hvor et intensiveret marked for bl.a. mineralske råstoffer til brug i teknologiske produkter som mobiltelefoner og computere, har gjort sektoren til en milliardindustri. Mineselskaber og andre råstofproducenter er ofte kendt for en aggressiv fremfærd med voldelige overgreb, mord og tvangsforflytninger af lokalbefolkningen i lande med store naturressourcer. 

Sætter livet på spil 

Det placerer netop denne sektor øverst på listen over voldelige angreb på menneskerettighedsaktivister. Alene i 2017 blev 312 menneskerettighedsaktivister slået ihjel, heraf var langt størstedelen aktivister der kæmpede for retten til land, beskyttelse af miljø og naturressourcer eller oprindelige folks rettigheder. 

Det stigende pres på menneskerettighedsaktivister skyldes, ifølge Thomas Trier Hansen, der er medforfatter til rapporten, et generelt skred i respekten for retsstatsprincipper blandt andet som følge af forhøjede sikkerhedshensyn og terrortiltag. Det kan give regeringer i skrøbelige demokratier en undskyldning for at slå ned på aktivister, der stiller sig i vejen for økonomiske interesser, som typisk deles af regeringer og virksomheder. Konsekvensen er en alvorlig indskrænkelse af civile aktørers handlemuligheder og adgang til beskyttelse.

Samspil mellem regeringer og virksomheder

- Vi har undersøgt cases fra udviklingslande på tværs af verdensdele og det er det samme billede der tegner sig, siger Thomas Trier Hansen. En række virksomheder bidrager enten direkte eller indirekte til krænkelser af menneskerettigheder og svækkelse af civilsamfundet. Og det sker ofte i et tæt samspil med regeringerne i de pågældende lande.

- Tag eksempelvis Colombia som i forvejen er et af verdens farligste lande for menneskerettighedsaktivister, specielt i forbindelse med landrettigheder. Her er konflikterne spidset til fordi der er mineselskaber, som udnytter fredsaftalen med FARC til at udvide deres aktiviteter ind i landområder, der ikke har noget formelt ejerskab selvom de er beboet af oprindelige folk og andre minoriteter. Det kan de gøre uden indgriben fra den colombianske regering, der slækker på beskyttelsen af menneskerettigheder for at tiltrække flere udenlandske selskaber og investeringer og derfor stiller sig på mineselskabernes side.

Forfølgelsen af menneskerettighedsaktivister kommer til udtryk på mange måder – fra direkte eller indirekte vold til retssager mod personer der kritiserer virksomheder eller regeringer for manglende beskyttelse mod virksomhederne.

- Store selskaber har de økonomiske muskler til at opnå politisk indflydelse og trumfe deres interesser igennem. Det kan også ske ved at anvende juridiske redskaber til at bremse kritikere eller udnytte retssystemet til at kriminalisere og stigmatisere aktivister i offentligheden. I mange tilfælde vælger staten at starte straffesager mod menneskerettighedsforkæmpere som følge af private selskabers klager, mens de til gengæld systematisk ignorerer sager der rejses af aktivister og NGO’er.

Se menneskerettighedsforkæmpere som vigtige medspillere

Men et civilsamfundsfjendtligt miljø er ikke en vindersag, understreger Thomas Trier Hansen. Ganske vist kan der være kortsigtede økonomiske gevinster, men på lang sigt kan det medføre en social og samfundsmæssig destabilisering. Det kan i sidste ende ramme virksomhedens egen forretning. 

- I stedet for at betragte menneskerettighedsaktivister som modstandere, skal virksomhederne tværtimod se dem som stakeholders, der kan bidrage til den nødvendige risikovurdering og dermed til at sikre de langsigtede investeringer. Ved at inddrage dem som respekterede partnere, kan virksomhederne få adgang til værdifuld viden om lokale forhold, udfordringer og relevante løsninger. Den viden er helt afgørende for at kunne træffe passende foranstaltninger til at forebygge, afbøde eller håndtere negative påvirkninger af menneskerettighederne.  

Enkelte store virksomheder i udvindingsindustrien har da også erkendt, at det er nødvendigt ikke bare at undgå en negativ påvirkning af menneskerettigheder, men også at arbejde proaktivt for fremme dem. Det kan være gennem offentlige støtteerklæringer til forfulgte kritikere, tilbud om menneskerettighedskurser for lokale myndigheder eller tætte samarbejdsrelationer med lokale NGO’er.

Statsejede virksomheder skal være rollemodeller

Men som rapporten konkluderer er vejen til at indfri målene om bæredygtig udvikling fortsat meget lang. Skal udviklingen vendes er det, ifølge rapporten, nødvendigt at de internationale redskaber, herunder FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv, bakkes op af lovgivning. Og staterne skal i meget højere grad tage deres forpligtelse til at beskytte menneskerettigheder på sig, blandt andet ved at gøre det lovpligtigt for virksomheder at udføre processer for nødvendig omhu.

- Som udgangspunkt må man i hvert fald kunne forvente, at statsejede virksomheder lever op til deres ansvar for at respektere menneskerettighederne. Staterne er jo bundet af  konventioner og statsejede virksomheder, der ikke respekterer disse kan være årsag til, at en stat kommer i konflikt med sine egne internationale forpligtelser. Derfor er staters ansvar mere vidtgående end private virksomheders forklarer Thomas Trier Hansen. Det giver stater en særlig position i forhold til at fremme menneskerettigheder både gennem sine virksomheder, men også gennem eksempelvis eksport- og investeringsordninger, slutter han.

 IWGIA sætter med konferencen DEFENDING THE DEFENDERS den 5.-6. september  i København fokus på oprindelige folks rettigheder og menneskerettighedsforkæmpernes vilkår. Se konferenceprogram her 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

18.03.2024BSR

Sponseret

RISE: A Reflection on Women’s Advancement Beyond Supervisory Roles in the Garment Industry

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus