Menneskerettighedsforkæmpere vs. Big Business – et ulige spil?

Det er blevet sværere og mere farligt for menneskerettighedernes frontkæmpere at protestere mod uansvarlige virksomheder.

Foto: Patrick Hendry/Unsplash.

06.09.2018

Signe Trier Hansen, CSR.dk

Trods øget fokus på bæredygtig udvikling er det er blevet sværere og mere farligt for menneskerettighedernes frontkæmpere at protestere mod uansvarlige virksomheder. Uhellige alliancer mellem regeringer og virksomheder strammer grebet om civile aktivister - det går især ud over oprindelige befolkninger.

Af Signe Trier Hansen

Det er det forstemmende billede, der tegnes i rapporten Defending Their Rights, Risking their Lives (2018) fra Forum Syd i samarbejde med Enact. Rapporten sætter spot på private og statslige virksomheders ageren på et globalt marked, der stadig befinder sig langt fra visionen om bæredygtig udvikling og ansvarlig adfærd. 

Særligt galt står det til i udvindingsindustrien, hvor et intensiveret marked for bl.a. mineralske råstoffer til brug i teknologiske produkter som mobiltelefoner og computere, har gjort sektoren til en milliardindustri. Mineselskaber og andre råstofproducenter er ofte kendt for en aggressiv fremfærd med voldelige overgreb, mord og tvangsforflytninger af lokalbefolkningen i lande med store naturressourcer. 

Sætter livet på spil 

Det placerer netop denne sektor øverst på listen over voldelige angreb på menneskerettighedsaktivister. Alene i 2017 blev 312 menneskerettighedsaktivister slået ihjel, heraf var langt størstedelen aktivister der kæmpede for retten til land, beskyttelse af miljø og naturressourcer eller oprindelige folks rettigheder. 

Det stigende pres på menneskerettighedsaktivister skyldes, ifølge Thomas Trier Hansen, der er medforfatter til rapporten, et generelt skred i respekten for retsstatsprincipper blandt andet som følge af forhøjede sikkerhedshensyn og terrortiltag. Det kan give regeringer i skrøbelige demokratier en undskyldning for at slå ned på aktivister, der stiller sig i vejen for økonomiske interesser, som typisk deles af regeringer og virksomheder. Konsekvensen er en alvorlig indskrænkelse af civile aktørers handlemuligheder og adgang til beskyttelse.

Samspil mellem regeringer og virksomheder

- Vi har undersøgt cases fra udviklingslande på tværs af verdensdele og det er det samme billede der tegner sig, siger Thomas Trier Hansen. En række virksomheder bidrager enten direkte eller indirekte til krænkelser af menneskerettigheder og svækkelse af civilsamfundet. Og det sker ofte i et tæt samspil med regeringerne i de pågældende lande.

- Tag eksempelvis Colombia som i forvejen er et af verdens farligste lande for menneskerettighedsaktivister, specielt i forbindelse med landrettigheder. Her er konflikterne spidset til fordi der er mineselskaber, som udnytter fredsaftalen med FARC til at udvide deres aktiviteter ind i landområder, der ikke har noget formelt ejerskab selvom de er beboet af oprindelige folk og andre minoriteter. Det kan de gøre uden indgriben fra den colombianske regering, der slækker på beskyttelsen af menneskerettigheder for at tiltrække flere udenlandske selskaber og investeringer og derfor stiller sig på mineselskabernes side.

Forfølgelsen af menneskerettighedsaktivister kommer til udtryk på mange måder – fra direkte eller indirekte vold til retssager mod personer der kritiserer virksomheder eller regeringer for manglende beskyttelse mod virksomhederne.

- Store selskaber har de økonomiske muskler til at opnå politisk indflydelse og trumfe deres interesser igennem. Det kan også ske ved at anvende juridiske redskaber til at bremse kritikere eller udnytte retssystemet til at kriminalisere og stigmatisere aktivister i offentligheden. I mange tilfælde vælger staten at starte straffesager mod menneskerettighedsforkæmpere som følge af private selskabers klager, mens de til gengæld systematisk ignorerer sager der rejses af aktivister og NGO’er.

Se menneskerettighedsforkæmpere som vigtige medspillere

Men et civilsamfundsfjendtligt miljø er ikke en vindersag, understreger Thomas Trier Hansen. Ganske vist kan der være kortsigtede økonomiske gevinster, men på lang sigt kan det medføre en social og samfundsmæssig destabilisering. Det kan i sidste ende ramme virksomhedens egen forretning. 

- I stedet for at betragte menneskerettighedsaktivister som modstandere, skal virksomhederne tværtimod se dem som stakeholders, der kan bidrage til den nødvendige risikovurdering og dermed til at sikre de langsigtede investeringer. Ved at inddrage dem som respekterede partnere, kan virksomhederne få adgang til værdifuld viden om lokale forhold, udfordringer og relevante løsninger. Den viden er helt afgørende for at kunne træffe passende foranstaltninger til at forebygge, afbøde eller håndtere negative påvirkninger af menneskerettighederne.  

Enkelte store virksomheder i udvindingsindustrien har da også erkendt, at det er nødvendigt ikke bare at undgå en negativ påvirkning af menneskerettigheder, men også at arbejde proaktivt for fremme dem. Det kan være gennem offentlige støtteerklæringer til forfulgte kritikere, tilbud om menneskerettighedskurser for lokale myndigheder eller tætte samarbejdsrelationer med lokale NGO’er.

Statsejede virksomheder skal være rollemodeller

Men som rapporten konkluderer er vejen til at indfri målene om bæredygtig udvikling fortsat meget lang. Skal udviklingen vendes er det, ifølge rapporten, nødvendigt at de internationale redskaber, herunder FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv, bakkes op af lovgivning. Og staterne skal i meget højere grad tage deres forpligtelse til at beskytte menneskerettigheder på sig, blandt andet ved at gøre det lovpligtigt for virksomheder at udføre processer for nødvendig omhu.

- Som udgangspunkt må man i hvert fald kunne forvente, at statsejede virksomheder lever op til deres ansvar for at respektere menneskerettighederne. Staterne er jo bundet af  konventioner og statsejede virksomheder, der ikke respekterer disse kan være årsag til, at en stat kommer i konflikt med sine egne internationale forpligtelser. Derfor er staters ansvar mere vidtgående end private virksomheders forklarer Thomas Trier Hansen. Det giver stater en særlig position i forhold til at fremme menneskerettigheder både gennem sine virksomheder, men også gennem eksempelvis eksport- og investeringsordninger, slutter han.

 IWGIA sætter med konferencen DEFENDING THE DEFENDERS den 5.-6. september  i København fokus på oprindelige folks rettigheder og menneskerettighedsforkæmpernes vilkår. Se konferenceprogram her 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online