29.01.2015  |  Kommunikation

Miljøministeren: Tøjs levetid skal forlænges

Miljøministeren vil med nyt initiativ have mode- og tekstilbranchen til at finde løsninger, der kan forlænge tøjs levetid, så tøjet ikke bliver smidt ud, inden det er slidt op.

Vores tøj har en for kort levetid. Sådan lyder meldingen fra miljøminister Kirsten Brosbøl. Derfor skal et nyt partnerskab mellem Miljøministeriet og aktører i mode- og tekstilbranchen se på nye løsninger, der kan hjælpe danskerne med at forlænge levetiden på deres tøj.

Læs også: Ny diplomuddannelse i bæredygtig mode

”Vi skal tænke nye bæredygtige løsninger ind i måden, vi designer, producerer og bruger vores tøj på, og vi skal gøre det på en måde, så både miljø og vækst kan gå hånd i hånd. Den danske tøjbranche er heldigvis allerede godt i gang, men vi skal blive endnu bedre. Derfor sætter jeg nu gang i et nyt partnerskab, hvor vi skal se på, hvordan vi kan forlænge levetiden på danskernes tøj og undgå at unødige ressourcer går til spilde”, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Og der er allerede forslag til, hvordan branchen kan hjælpe danskerne på vej. For eksempel kan der tænkes mere over design, pasform og metervarens kvalitet for at forlænge tøjets levetid. En ordninger, hvor danskerne kan returnere deres brugte tøj, så det kan få nyt liv i nye produkter eller hos nye kunder, er også blandt Miljøministeriets forslag. Og så efterlyser Kirsten Brosbøl flere nye forretningsmodeller, hvor danskerne kan leje deres tøj i stedet for at købe det.

Meget tøj ryger på forbrændingen
På verdensplan genbruges 20 procent af vores tøj, og omkring 42 millioner ton tøj ryger hvert år direkte i skraldespanden. Meget af det uden at være slidt op. I Danmark samler velgørenhedsorganisationer omkring 45 procent af de samlede 89.000 ton tekstiler ind, som danskerne kasserer, mens mindst 24.000 ton hvert år ryger til forbrænding.

Læs også: Bæredygtighed skal sikre dansk mode

Partnerskabet mod tøjspild starter op i løbet af 2015. Det er et led i miljøministerens kommende strategi for affaldsforebyggelse. Strategien rummer en række tiltag, der skal reducere spild og undgå at værdifulde ressourcer bliver til affald.

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere