29.01.2015 | Kommunikation
Miljøministeren: Tøjs levetid skal forlænges
Miljøministeren vil med nyt initiativ have mode- og tekstilbranchen til at finde løsninger, der kan forlænge tøjs levetid, så tøjet ikke bliver smidt ud, inden det er slidt op.
"Vi skal tænke nye bæredygtige løsninger ind i måden, vi designer, producerer og bruger vores tøj på, og vi skal gøre det på en måde, så både miljø og vækst kan gå hånd i hånd", siger miljøminister Kirsten Brosbøl. Foto: Claus Bjørn Larsen.
Vores tøj har en for kort levetid. Sådan lyder meldingen fra miljøminister Kirsten Brosbøl. Derfor skal et nyt partnerskab mellem Miljøministeriet og aktører i mode- og tekstilbranchen se på nye løsninger, der kan hjælpe danskerne med at forlænge levetiden på deres tøj.
Læs også: Ny diplomuddannelse i bæredygtig mode
Vi skal tænke nye bæredygtige løsninger ind i måden, vi designer, producerer og bruger vores tøj på, og vi skal gøre det på en måde, så både miljø og vækst kan gå hånd i hånd. Den danske tøjbranche er heldigvis allerede godt i gang, men vi skal blive endnu bedre. Derfor sætter jeg nu gang i et nyt partnerskab, hvor vi skal se på, hvordan vi kan forlænge levetiden på danskernes tøj og undgå at unødige ressourcer går til spilde, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Og der er allerede forslag til, hvordan branchen kan hjælpe danskerne på vej. For eksempel kan der tænkes mere over design, pasform og metervarens kvalitet for at forlænge tøjets levetid. En ordninger, hvor danskerne kan returnere deres brugte tøj, så det kan få nyt liv i nye produkter eller hos nye kunder, er også blandt Miljøministeriets forslag. Og så efterlyser Kirsten Brosbøl flere nye forretningsmodeller, hvor danskerne kan leje deres tøj i stedet for at købe det.
Meget tøj ryger på forbrændingen
På verdensplan genbruges 20 procent af vores tøj, og omkring 42 millioner ton tøj ryger hvert år direkte i skraldespanden. Meget af det uden at være slidt op. I Danmark samler velgørenhedsorganisationer omkring 45 procent af de samlede 89.000 ton tekstiler ind, som danskerne kasserer, mens mindst 24.000 ton hvert år ryger til forbrænding.
Læs også: Bæredygtighed skal sikre dansk mode
Partnerskabet mod tøjspild starter op i løbet af 2015. Det er et led i miljøministerens kommende strategi for affaldsforebyggelse. Strategien rummer en række tiltag, der skal reducere spild og undgå at værdifulde ressourcer bliver til affald.
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.