Minister: vi skal støtte robotudvikling i Danmark

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen skal Danmark satse stort på robotter og automatisering for at holde på arbejdspladser i fremtiden. Udviklingslande kan miste dem i millionvis.

Det er specielt lande med bilproduktion, der har mange robotter. Danmark bør også støtte op om udviklingen for at holde arbejdspladser i landet, mener erhvervs- og vækstministeren. Foto: Flickr/Steve Jurvetson.

15.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

I tirsdags præsenterede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sin regerings stort anlagte vækstplan, og i den forbindelse adresserede han også perspektiverne inden for robotteknologi og automation, som er et område, Danmark i hans optik bør satse massivt på, skriver Trendsonline.

Læs også: Affaldsrobotter gavner både mennesker og miljø

“Danmark har en enestående position i forhold til robotter. Her kan vi kan både fastholde og tiltrække arbejdskraft. Vi skal støtte små og mellemstore virksomheder, der arbejder med robotter og automatisering. Det kan skabe vækst og give arbejdspladser”, sagde han til pressemødet.

Et ofte omtalt aspekt når det kommer til robotternes indtog på diverse arbejdspladser, er udsigten til at de ikke bare supplerer, men også erstatter de menneskelige ansatte. Det er dog ikke et perspektiv, der skræmmer ministeren.

“Vi kan flytte produktion til Danmark. Et eksempel jeg gerne vil fremhæve er en dansk dynefabrikant, som jeg besøgte for nylig. De har ved hjælp af robotter og automatisering fået omkostningsniveauet ned, så det kan betale sig at producere dyner i Danmark i stedet for i Kina”, sagde Troels Lund Poulsen.

Udsatte udviklingslande
Netop Kina er imidlertid et af de lande, der kan se frem til at miste arbejdspladser i millionvis. En ny rapport fra Citi og The Oxford Martin School ved Oxford universitet har analyseret en lang række byer og landes sårbarhed over for automation, herunder hvad teknologiens indtog vil gøre ved traditionelle modeller for økonomisk vækst og hvordan myndigheder kan håndtere disse udfordringer.

Et af rapportens hovedpunkter er en vurdering af, hvor mange arbejdspladser, der potentielt kan blive automatiserede i en række lande med fokus på verdens udviklingsregioner. Blandt de 41 developing countries, der er inkluderet i undersøgelsen ligger Kina i den høje ende af spektret med en andel af arbejdsstyrken på 77 procent, der er i ”høj risiko” for at blive automatiserede. Kun Cambodia, Nepal og Etiopien, der topper med 85 procent, er mere udsatte i denne sammenhæng.

Længere nede af listen finder vi Indien på 69 procent mens Usbekistan lukker leddet med ”kun” 55 procent i højrisikogruppen. Bland de udvalgte vestlige lande, undersøgelsen nævner, ligger USA på 47 procent og Storbritannien på 35, mens gennemsnittet i OECD er 57 procent.

Kina vil rykke – men har også mest at tabe
Forbedringspotentialet i nogle af disse lande er tilsvarende også stort. International Federation of Robotics (IFR) har således opgjort antallet af industrirobotter i forskellige funktioner per 10.000 ansatte i fremstillingssektoren. Her er Sydkorea klar i spidsen med 478, Japan og Tyskland er tætte på 2. og 3. pladsen med 314 hhv. 292 enheder, mens USA er med i top 4 med 164 robotter per 10.000 ansatte.

Ifølge Ingeniørernes interesseforening IDA er tallet for Danmark 155, pænt over det europæiske gennemsnit på 85 og det globale på 66. I Kina er der derimod ikke mere end 36 industrirobotter på plads for hver 10.000 human workers, et tal IFR dog forventer vil stige kraftigt i de kommende år. Beregningerne viser således, at mere end hver tredje industrirobot vil blive installeret i Kina i 2018.

Generelt forudser IFR, at ”… den digitale transformation og automation vil fortsætte med at drive triumftoget af industrielle robotter frem mod 2018. ’Industri 4.0’-projekter betyder at eksempelvis menneske-robot-teams er på kanten af et gennembrud. Simplificeringen af brugen af robotter åbner for nye markeder og nye anvendelsesmuligheder, og det gælder både for SMV’er og store virksomheder i alle sektorer.”

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

I forlængelse heraf peger Citi/Oxford Martin-rapporten på, at automationstendensen ser ud til at få tendensen omkring outsourcing af produktion til at ændre sig. Ifølge rapporten er der således ”… klare tegn på tempoet i fragmenteringen af vareproduktion over landgrænser er faldende.” Det bliver bakket op af 70 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at de tror at den stigende automation og udviklingen inden for 3D-print vil få flere virksomheder til at flytte deres produktion tættere på deres hjemmemarked. Her bliver USA set som en potentiel vinder, mens Kina har mest at tabe.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart