MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder
Der er lang vej igen for de danske pensionsselskaber, når det handler om at investere danskernes pension uden at komme i karambolage med menneskerettighederne, mener Mellemfolkeligt Samvirke. Og så bør de være mere åbne om deres aktivitet på området.
Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke går det bedre for den danske pensionsbranche, når det handler om at investere uden at komme i karambolage med menneskerettighederne – men der er stadig lang vej igen.
Læs også: OECD på banen med gode råd om samfundsansvar til sultne investorer
Det viser en undersøgelse fra foreningen, der har spurgt 15 af de største danske pensionsselskaber om, hvordan de lever op til de internationale retningslinjer på området, når de investerer danskernes pensionspenge, skriver Finans.dk.
”Flere har rykket sig og forbedret sig siden sidste år. Det er glædeligt. Men der er tydeligvis lang vej igen og måske også længere, end man i nogle pensionsselskaber selv er klar over, for de er ikke alle helt klar over, hvad der ligger i de internationale retningslinjer”, siger Troels Børrild, der leder Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde for mere ansvarlig virksomhedsadfærd, til Finans.dk.
Pensionsselskaber er endnu ikke i mål
Det er anden gang, at Mellemfolkeligt Samvirke laver denne undersøgelse. Sidste år blev den lavet i anledning af, at det var fem år siden, at FN’s Menneskerettighedsråd vedtog nye retningslinjer for, hvordan investorer skal agere for at leve op til menneskerettighedskonventionerne.
Den selvsamme undersøgelse har man gentaget igen i år – og den viser, at det ikke er lykkedes de adspurgte pensionsselskaber at komme i mål på området, selvom det er seks år siden, at de nye FN-regler blev vedtaget:
”Det er ikke godt nok. Men der er fremdrift hos nogle”, siger Troels Børrild til Finans.dk.
Arbejde med retningslinjer siden 2015
Et af de selskaber, der imidlertid har vist fremskridt, er PFA Pension. Her oplyser investeringsdirektør Anders Damgaard, at man har arbejdet systematisk med de internationale retningslinjer siden 2015. Som følge af dette har pensionskassen ansat en dedikeret medarbejder, der i fremtiden skal implementere retningslinjerne i samtlige investeringsbeslutninger:
”Vi ser slet ikke noget modsætningsforhold mellem at investere ansvarligt og afkastet. Tværtimod. Der er rigtig meget risikostyring i det, for de selskaber, som ikke overholder spillereglerne, kan køre i grøften”, siger Anders Damgaard til Finans.dk og fortsætter:
”Derfor er vi meget bevidste om at finde fællesmængden af dem, der laver et godt langsigtet afkast, og dem, der driver deres forretning ordentligt”.
Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev
Derudover påpeger Anders Damgaard, at det endnu ikke er sikkert, om man hos PFA Pension nogensinde når i mål, da der er grænser for, hvor langt man kan gå med samtlige investeringer, og at nogle retningslinjer er klokkeklare, mens andre ofte handler om fortolkning.
Ansvarlig ageren på lang sigt giver bedre afkast
Et andet af de pensionsselskaber, der har oplevet fremgang siden sidste års undersøgelse, er Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), der er en del af administrationsfællesskabet P+.
Her vedtog man i 2016, at man ville implementere retningslinjerne fra FN’s Menneskerettighedsråd. Det har blandt andet ført til ansættelsen af Kirstine Lund Christiansen som chef for ansvarlige investeringer, ligesom man skiftede screeningsbureau:
”Vi tror på, at selskaber, der agerer ansvarligt på lang sigt, giver et bedre afkast, og vi har medlemmer, der meget gerne vil have, at vi arbejder med det”, siger hun til Finans.dk.
Ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes undersøgelse fra sidste år var det ikke alle pensionsselskaber, der søgte at efterleve de internationale retningslinjer på området – men i år viser undersøgelsen, at samtlige af de adspurgte selskaber nu forsøger at efterleve dem.
Læs også: Pensionsselskaber kræver klimahandling fra olieselskaber
Og det er ikke det eneste område, hvor man kan spore fremgang. Flere af pensionsselskaberne har nemlig indarbejdet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP) og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i deres investeringspraksis.
Derudover bruger flere af pensionsselskaberne disse retningslinjer til at vurdere, om et selskab skal ekskluderes.
Forbedring af skriftlige krav til screeningsbureauer
De fleste danske pensionsselskaber bruger såkaldte screeningsbureauer til at overvåge deres investeringer. Det er dog ikke alle pensionsselskaber, der har stillet et skriftligt krav til deres screeningsbureau om, at de skal screene ud fra de internationale retningslinjer inden for menneskerettigheder.
I forhold til sidste år er der dog sket en forbedring på den front. Således har flere af selskaberne stillet det som et skriftligt krav, og så har de samtidig ansat flere fagmedarbejdere eller skiftet screeningsbureau for at styrke arbejdet med ansvarlige investeringer.
Der er dog stadig flere punkter, hvor det halter for de danske pensionsselskaber. Således kræver to ud af tre stadig ikke, at deres eksterne kapitalforvaltere skal investere i tråd med UNGP og/eller OECD’s retningslinjer.
I JØP har man arbejdet med retningslinjerne i fire måneder, og man er således i gang med den første runde af implementeringen. Men her er man, ligesom i PFA Pension, heller ikke nået i mål endnu – og det er der heller ikke de store forudsætninger for:
”Jeg tror heller ikke, at vi bliver færdige, for med nogle ting skal man starte forfra hele tiden. Men det er måske en god ting, for arbejdet udvikler sig hele tiden”, siger Kirstine Lund Christiansen.
Selskaber lever ikke op til foreskrevet åbenhed
Endeligt viser undersøgelsen, at det halter med åbenheden blandt pensionsselskaberne. Blandt andet om, hvordan de er i dialog med problematiske selskaber.
Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke lever ingen af selskaberne op til den åbenhed, som er foreskrevet i de internationale retningslinjer:
”Ingen kommer i nærheden af at leve op til retningslinjerne – nogle kommer med et par anekdoter eller beskriver det meget overordnet. Det er på satellitniveau. Det er ikke godt nok, for så kan man ikke se dem i kortene. Vi er ikke i tvivl om, at intentionen er der, men hvis der ikke er åbenhed, kan man ikke se dem i kortene”, siger Troels Børrild til Finans.dk.
Læs også: Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien
Den idé kan man nikke genkendende til hos PFA Pension. Således fortæller Anders Damgaard, at transparens giver en god dynamik, og at man i øjeblikket overvejer, om man skal offentliggøre informationer om de selskaber, som selskabets screeningbureau er i kontakt med.
- EL