04.07.2016  |  Menneskerettigheder

Nobelprismodtagere angriber Greenpeace

107 nobelprismodtagere er i et åbent brev gået til angreb på miljøorganisationen Greenpeace. Videnskabsfolkene kræver, at organisationen opgiver sin modstand over for genmodificerede fødevarer.

I et åbent brev går i alt 107 nobelprismodtagere til angreb på miljøorganisationen Greenpeace. Det sker efter, at Greenpeace og andre unavngivne NGO’er har udvist modstand over for brugen af genmodificerede organismer (GMO’er), skriver Politiken.

I alt har over en tredjedel af de 300 nulevende nobelprismodtagere således skrevet under. Ifølge videnskabsfolkene er GMO et af de vigtigste redskaber til at bekæmpe sult og fejlernæring, og modstanden er derfor en katastrofal fejl, der kan koste mange menneskeliv, mener de.

Læs også: Greenpeace: friluftstøj er fyldt med giftig kemi

I brevet nævnes blandt andet en genmodificeret ristype, som går under navnet Golden Rice. Ristypen er specialfremstillet til at hjælpe kroppen med at få mere A-vitamin, og den kan derfor hjælpe med at forebygge livstruende fejlernæring. Det er en af de GMO’er, som ifølge de underskrivende nobelprismodtagere ikke bør være genstand for modstand fra Greenpeaces side.

Om GMO’er

Genmodificerede organismer er afgrøder og fødevarer, der er forbedret gennem bioteknologi. De skabes i et laboratorium ved for eksempel at blande gener fra to organismer. Dermed kan man tage egenskaber fra en art og overføre dem til en anden.

En forbrydelse mod menneskeheden
Nobelprismodtagerne kræver, at Greenpeace opgiver modstanden og accepterer, at GMO’er er lige så sikre, eller muligvis mere sikre, end naturens egne fødevarer.

”Der har aldrig været et eneste bekræftet tilfælde af et negativt sundhedsresultat for mennesker eller dyr som følge af at have indtaget dem (GMO’er, red.). Deres miljøpåvirkning har gentagne gange vist sig at være mindre skadelig, og de har været en velsignelse for den globale biodiversitet”, skriver de i brevet, som fortsætter:

Læs også: Fødevarer med god samvittighed

”Hvor mange fattige mennesker i verden skal dø, før vi anerkender dette som en forbrydelse mod menneskeheden?”.

Utvivlsomme resultater
Greenpeace er imod GMO, da organisationen mener, at resultaterne ved processen er tvivlsomme. Desuden er de af den holdning, at der kan opstå en risiko for større skade ved at introducere en ny art, hvis konsekvenser ikke er kendte.

”Gmo'er kan spredes gennem naturen og krydse sig med naturlige organismer, hvorved de forurener ikke-genetisk modificerede miljøer og fremtidige generationer på en uforudsigelig og ukontrollerbar måde”, skriver Greenpeace ifølge Politiken på sin hjemmeside.

Læs også: Forbruget af økologiske fødevarer stiger fortsat

Desuden mener miljøorganisationen, at der ikke er bevis for, at de såkaldte Golden Rice har de fordele, som fortalerne hævder, de har.

De 107 underskrivere har blandt andet modtaget nobelpriser i medicin, fysik, kemi, økonomi og litteratur. Det åbne brev kan læses her.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere