Ny bog om cirkulært byggeri

Den cirkulære økonomi bør udgøre grundlaget for fremtidens byggeri. Det er hovedbudskabet i en ny bog, der vil udfordre branchens tilgang til ressourcer og råstoffer.

3XN’s konferencecenter Green Solution House på Bornholm er designet efter principperne i ”vugge til vugge” med materialer, der er enten genanvendelige eller biologiske nedbrydelige. Foto: 3XN Architects.

10.06.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Byggebranchen er globalt blandt de allerstørste forbrugere af planetens råstoffer, og disse ressourcer vil blive både færre og dyrere, hvis ikke industrien ændrer sin tankegang omkring dem, således at de kan genanvendes uden spild.

Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Building a Circular Future er trykt hos KLS PurePrint og er Cradle to Cradle-certificeret. .

Sådan lyder den centrale pointe i en ny bog, "Building a Circular Future", der netop er kommet på gaden, og som præsenterer resultater, case studies, baggrund og kontekst for projektet gennem tre hovedkapitler: Design for Adskillelse, Materialepas og Cirkulær Økonomi.

Derudover byder bogen, der er på engelsk, på 15 principper for ’Fremtidens Cirkulære Byggeri’ samt en gennemregnet business case, der dokumenterer, hvordan en nedrivning, der i dag ville resultere i et underskud på 16 millioner kroner i stedet kan blive til et overskud på 20 mio. kr.

To af bogens hovedbagmænd, arkitekt Kasper Guldager Jensen fra 3XN og GXN Innovation, og salgsdirektør i MT Højgaard, John Sommer, præsenterede værket ved arrangementet om cirkulær økonomi, som CSR.dk deltog i tidligere på ugen.

Store tab af værdi i byggesektoren
CSR.dk mødte desuden Kasper Guldager på messen Architect@Work i Forum, hvor han fortalte om en masse af de tanker, der ligger bag den nye udgivelse.

”Der er en modsigelse i, hvordan vi ser på byggematerialer, når vi river noget ned. Det er som om vi glemme deres reelle værdi. Det lyder måske ok, når vi siger, at noget beton bliver genbrugt til noget vejbelægning, men når man tænker på, at et ton knust beton til en vej koster omkring 35 kr./ton, så er der altså gået temmelig meget værdi tabt i forhold til en nyproduceret betonvæg, der koster i omegnen af 1.500 kr. pr. ton”, sagde han og fortsatte:

”Derfor er vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet og inddrage principper som upscaling, design for disassembly og material passport i arbejdet. Sammen med et værktøj som VDC (Virtual Design and Construction, red.), kan det give både en mere fleksibel og hurtigere byggeproces, samtidig med at det selvsagt kan spare en masse ressourcer”, sagde Kasper Guldager.

Arkitekt Kasper Guldager Jensen fortalte om de cirkulære principper i byggeriet på messen Architect@Work i Forum i slutningen af maj..

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online