Ny bog om cirkulært byggeri

Den cirkulære økonomi bør udgøre grundlaget for fremtidens byggeri. Det er hovedbudskabet i en ny bog, der vil udfordre branchens tilgang til ressourcer og råstoffer.

3XN’s konferencecenter Green Solution House på Bornholm er designet efter principperne i ”vugge til vugge” med materialer, der er enten genanvendelige eller biologiske nedbrydelige. Foto: 3XN Architects.

10.06.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Byggebranchen er globalt blandt de allerstørste forbrugere af planetens råstoffer, og disse ressourcer vil blive både færre og dyrere, hvis ikke industrien ændrer sin tankegang omkring dem, således at de kan genanvendes uden spild.

Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Building a Circular Future er trykt hos KLS PurePrint og er Cradle to Cradle-certificeret. .

Sådan lyder den centrale pointe i en ny bog, "Building a Circular Future", der netop er kommet på gaden, og som præsenterer resultater, case studies, baggrund og kontekst for projektet gennem tre hovedkapitler: Design for Adskillelse, Materialepas og Cirkulær Økonomi.

Derudover byder bogen, der er på engelsk, på 15 principper for ’Fremtidens Cirkulære Byggeri’ samt en gennemregnet business case, der dokumenterer, hvordan en nedrivning, der i dag ville resultere i et underskud på 16 millioner kroner i stedet kan blive til et overskud på 20 mio. kr.

To af bogens hovedbagmænd, arkitekt Kasper Guldager Jensen fra 3XN og GXN Innovation, og salgsdirektør i MT Højgaard, John Sommer, præsenterede værket ved arrangementet om cirkulær økonomi, som CSR.dk deltog i tidligere på ugen.

Store tab af værdi i byggesektoren
CSR.dk mødte desuden Kasper Guldager på messen Architect@Work i Forum, hvor han fortalte om en masse af de tanker, der ligger bag den nye udgivelse.

”Der er en modsigelse i, hvordan vi ser på byggematerialer, når vi river noget ned. Det er som om vi glemme deres reelle værdi. Det lyder måske ok, når vi siger, at noget beton bliver genbrugt til noget vejbelægning, men når man tænker på, at et ton knust beton til en vej koster omkring 35 kr./ton, så er der altså gået temmelig meget værdi tabt i forhold til en nyproduceret betonvæg, der koster i omegnen af 1.500 kr. pr. ton”, sagde han og fortsatte:

”Derfor er vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet og inddrage principper som upscaling, design for disassembly og material passport i arbejdet. Sammen med et værktøj som VDC (Virtual Design and Construction, red.), kan det give både en mere fleksibel og hurtigere byggeproces, samtidig med at det selvsagt kan spare en masse ressourcer”, sagde Kasper Guldager.

Arkitekt Kasper Guldager Jensen fortalte om de cirkulære principper i byggeriet på messen Architect@Work i Forum i slutningen af maj..

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V