Ny bog om cirkulært byggeri
Den cirkulære økonomi bør udgøre grundlaget for fremtidens byggeri. Det er hovedbudskabet i en ny bog, der vil udfordre branchens tilgang til ressourcer og råstoffer.
Byggebranchen er globalt blandt de allerstørste forbrugere af planetens råstoffer, og disse ressourcer vil blive både færre og dyrere, hvis ikke industrien ændrer sin tankegang omkring dem, således at de kan genanvendes uden spild.
Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri
Sådan lyder den centrale pointe i en ny bog, "Building a Circular Future", der netop er kommet på gaden, og som præsenterer resultater, case studies, baggrund og kontekst for projektet gennem tre hovedkapitler: Design for Adskillelse, Materialepas og Cirkulær Økonomi.
Derudover byder bogen, der er på engelsk, på 15 principper for ’Fremtidens Cirkulære Byggeri’ samt en gennemregnet business case, der dokumenterer, hvordan en nedrivning, der i dag ville resultere i et underskud på 16 millioner kroner i stedet kan blive til et overskud på 20 mio. kr.
To af bogens hovedbagmænd, arkitekt Kasper Guldager Jensen fra 3XN og GXN Innovation, og salgsdirektør i MT Højgaard, John Sommer, præsenterede værket ved arrangementet om cirkulær økonomi, som CSR.dk deltog i tidligere på ugen.
Store tab af værdi i byggesektoren
CSR.dk mødte desuden Kasper Guldager på messen Architect@Work i Forum, hvor han fortalte om en masse af de tanker, der ligger bag den nye udgivelse.
”Der er en modsigelse i, hvordan vi ser på byggematerialer, når vi river noget ned. Det er som om vi glemme deres reelle værdi. Det lyder måske ok, når vi siger, at noget beton bliver genbrugt til noget vejbelægning, men når man tænker på, at et ton knust beton til en vej koster omkring 35 kr./ton, så er der altså gået temmelig meget værdi tabt i forhold til en nyproduceret betonvæg, der koster i omegnen af 1.500 kr. pr. ton”, sagde han og fortsatte:
”Derfor er vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet og inddrage principper som upscaling, design for disassembly og material passport i arbejdet. Sammen med et værktøj som VDC (Virtual Design and Construction, red.), kan det give både en mere fleksibel og hurtigere byggeproces, samtidig med at det selvsagt kan spare en masse ressourcer”, sagde Kasper Guldager.
Læs også: Her er vinderne af Byggeriets Klimapriser
Udover de nævnte parter har Kingo Karlsen (nedrivere), VIA University College (bygningskonstruktører), Vugge til Vugge Danmark (cirkulær økonomi) og henrik•innovation (bygningsinnovation) bidraget til bogen, der som udviklingsprojekt er støttet af Miljøstyrelsen.
Den kan købes i hard copy gennem Arkitektens Forlag, eller læses gratis online her.