05.10.2017  |  Strategi & ledelse

Ny portal skal hjælpe virksomheder i gang med cirkulær økonomi

Miljøstyrelsen har netop søsat et site, der skal assistere de mange danske smv’er, der gerne vil arbejde med den cirkulære økonomi. Rigtig mange vil nemlig gerne, de mangler bare viden.

Cirkulær økonomi er efterhånden blevet et populært begreb at tage til sig som firma, og også et emne der fylder en del om her på CSR.dk. Populariteten er i den grad også aktuel blandt de små og mellemstore danske virksomheder; en undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser således, at ni ud af 10 af smv’erne er positive over for cirkulær økonomi, og størstedelen arbejder allerede med området i hverdagen. 

Læs også: Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte

Alligevel er der mange virksomheder, der holder sig tilbage fra eksempelvis genanvendelse og kamp mod spild i produktionen, simpelthen fordi de mangler viden om emnet. Lidt over halvdelen af virksomhederne i Miljøstyrelsens undersøgelse mener, at de ikke ved nok om cirkulær økonomi til at anvende det i deres forretning.

Virksomhederne og den cirkulære økonomi

  • 29 procent af virksomhederne har hørt om begrebet cirkulær økonomi. Til sammenligning viste en tilsvarende undersøgelse fra Fortum, at kun 9 procent af de adspurgte danske virksomheder kendte til begrebet i 2016
  • 56 procent af virksomhederne har allerede i dag fokus på at reducere brugen af råstoffer/materialer, spild og affaldsmængder
  • 88 procent af virksomhederne har en positiv holdning til cirkulær økonomi
  • 51 procent af virksomhederne mener ikke, at de ved nok om cirkulær økonomi
  • 53 procent mener, at der ligger et forretningsmæssigt potentiale i cirkulær økonomi

Undersøgelsen er lavet af Epinion for Miljøstyrelsen i juni 2017 og bygger på besvarelser fra 610 små og mellemstore virksomheder.

Derfor har styrelsen netop lanceret portalen cirkulærvirksomhed.dk, der skal afhjælpe denne udfordring ved at samle al den relevante information, en interesseret virksomhed har brug for. Det kan fx være om, hvordan man gør sin produktion grønnere, og hvordan man kan bruge en grøn profil i markedsføringen af virksomheden.

Konkret indeholder portalen både fakta, værktøjer og cases, der kan tjene til inspiration. Det gælder fx firmaet Tier1asset, der refurbisher brugt IT-udstyr, primært computere, og firmaet Gamle Mursten, som genanvender byggematerialer, ligesom større aktører som Danish Crown er repræsenteret. Derudover kan man også finde information om de støttemuligheder der findes for virksomheder, som vil søge tilskud til cirkulære initiativer.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Blandt de adspurgte virksomheder i Miljøstyrelsens undersøgelse siger over halvdelen, at de ser et forretningsmæssigt potentiale i cirkulær økonomi, mens 40 procent mener, at anvendelse af cirkulær økonomi kan bidrage til at ruste virksomhederne bedre til fremtiden. 

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere