Ny rapport: SMV'erne skal skrue op for grøn innovation

Projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion' har i en ny rapport taget temperaturen på den grønne omstilling hos de danske produktionsSMV’er. Og budskabet er klart: De grønne løsninger skal styrkes - gerne gennem samarbejde med vidensinstitutioner.

41 procent af de danske SMV'ere i undersøgelsen føler ikke et pres for at implementere bæredygtighedsinitiativer. Arkivfoto..

10.05.2023

CSR.dk

Bæredygtighed skal være en investeringsagenda i danske produktionsvirksomheder.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion', som ATV har udarbejdet sammen med Industriens Fond.

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, der løfter sløret for, hvor godt det går med den bæredygtige omstilling hos SMV'ere i fremstillingsindustrien, og her svarer halvdelen, at der er behov for ny teknologi til at fremme virksomhedens grønne omstilling.

Læs også: Opfølgning: Flere SMV’er dropper klimastrategi for scope 3

Kun 7 procent af respondenterne svarer, at mere end 10 procent af virksomhedens udgifter er afsat til forskning og udvikling.

Og det begrænser virksomhedernes muligheder for at udvikle nye, bæredygtige løsninger, lyder advarslen i rapporten.

”En central udfordring er, at virksomhederne ikke har gjort bæredygtighed til en investeringsagenda. Vi er nødt til at ændre på det beslutningsgrundlag, som virksomhederne forlader sig på. Her skal bæredygtighed indarbejdes som en faktor. Når virksomheden investerer, udvikler eller indkøber produkter, så skal man tænke bæredygtighedsdimensioner ind upfront," fortæller Brian Vejrum Wæhrens, professor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet og en del af projektets arbejdsgruppe.

Rapporten peger på, at der er et uforløst potentiale i øget samarbejde med vidensinstitutioner. I spørgeskemaundersøgelsen svarer blot 7 procent, at de samarbejder med GTS-institutioner om grøn omstilling. 13 procent samarbejder med uddannelsesinstitutioner, 16 procent med forskningsinstitutioner, mens 36 procent samarbejder med andre virksomheder.

Ydre pres er på vej
I undersøgelsen spørges der blandt andet ind til, om virksomhederne mærker pres til implementering af bæredygtighedsinitiativer.

Og her svarer hele 41 procent, at de hverken mærker sådan et pres fra kunder, samarbejdspartnere eller myndigheder.

I 2024 træder EU’s bæredygtighedsdirektiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft. Dette omfatter de store virksomheder, men vil indirekte påvirke SMV’erne, når de store virksomheder skal rapportere på deres værdikæder.

Det bliver derfor afgørende for de mange danske produktionsSMV’er, der også er underleverandører, at de kan levere de nødvendige data, som de store virksomheder vil kræve, mener Jesper Jerlang, Sustainability Manager hos maskinproducenten Aasted, som også er med i arbejdsgruppen.

”Man skal gøre sig klart, at det er en stor opgave, der ligger foran virksomhederne. Det handler i høj grad om, at man deler data i værdikæderne. Det er en kæmpe udfordring, for der er mange af de krævede data, som virksomhederne ikke har i dag, og de mangler standarder og værktøjer til at dele data,” siger han.

SMV’erne skal forberedes
Undersøgelsen viser, at produktionsSMV’erne på nuværende tidspunkt kun indsamler data på egen CO2-udledning og affaldsgenerering og eget vand-, energi- og ressourceforbrug i begrænset omfang. Kun 28 procent af virksomhederne svarer, at de rapporterer på bæredygtighedsindsatser.

Læs også: De mindste SMV’er kan ikke se den grønne fidus

Projektet efterspørger derfor et grundigt oplysningsarbejde, der skal forberede SMV’erne på de kommende bæredygtighedskrav.

Dernæst er der brug for, at virksomhederne får hjælp til de nødvendige, bæredygtige tiltag, der ligger forude. Projektet anbefaler derfor, at der udvikles nye metoder, standarder og værktøjer, som virksomhederne kan bruge, når de i den nærmeste fremtid skal til at levere data til bæredygtighedsregnskabet.

”Allerede inden for de næste par år vil vi se, at der bliver stillet langt skrappere, grønne krav til SMV’erne, fordi de store virksomheder kommer til at stille krav til deres underleverandører. Så man bliver nødt til at forberede virksomhederne på, hvad der er på vej,” Jesper Jerlang.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø